kapat
01.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Medya harekatı

Taliban lideri Molla Ömer'in kellelerine 50 bin $ ödül koyduğu Batılı gazeteciler canını kurtarabilmek için Kuzey İttifakı korumasında ülkeden kaçmaya başladı
Afganistan'da savaşın başından bu yana görev başında ölen gazeteci sayısının 8'e çıkması üzerine uluslararası gazeteciler canlarını kurtarmak için çareyi teker teker ülkeden kaçmakta buldu.

Taliban lideri Molla Ömer'in Batılı gazetecilerin kellelerine 50 bin dolar ödül vaat etmesinin ardından İsveçli kameraman Ulf Stroemberg'in Kuzey İttifakı askerleri tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkması üzerine, Amerika harekete geçti. Gazeteciler hemen İttifak yetkililerinin korumasına altına alındı. İlk tahliye dün gerçekleşti. Talokan'dan 30 gazeteci, 5 İttifak askeri eşliğinde zırhlı araçlarla Tacikistan'a götürüldü. BBC muhabiri Paul Harrison'a göre Mezar-ı Şerif dışında ülkede hiç Batılı gazeteci kalmadı.

Gazeteciler için tek zorluk hayati tehlike de değil. 8-10 kişilik gruplar halinde elektriği, suyu olmayan binalarda yerlerde yatıyorlar. Ülkede kredi kartı geçmediği için yanlarında yüklü miktarda para taşıyorlar. Örneğin Talokan-Kabil arasındaki 400 km.'lik yol için bile şoföre 3 bin dolar ödemek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle de hırsızların ve eşkiyaların hedefi haline geliyorlar.

Bazı gazeteciler de canlarını kendi yöntemleriyle koruyorlar. Birçoğu silah taşıyor. Aralarında cüzdanında arkadaşının çocuklarının fotoğraflarını taşıyanlar da var. Taliban'ın çocuk fotoğraflarını görünce hayatlarını bağışlayacaklarına inanıyorlar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır