kapat
23.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Reyting kurbanıyız!

Televizyonlarda kalite çıtasını yükseltmenin tek bir yolu var. Günlük televizyon ölçümlerini yapan AGB, ölçüm cihazlarını dağıttığı evleri yeniden gözden geçirecek. Okumuş, yazmış takımının evine daha çok cihaz yerleştirecek. Bir programın iyi olup olmadığına, varoşlar değil, eli kalem tutanlar karar verecek.

Bugün iki ayrı reyting yapılmaktadır. Biri genel reyting. Burada varoşlar çoğunluktadır. AB grubu reytingleri ise üst düzey televizyon seyircilerinin beğenilerini dile getirmektir.

Bu iki kesimin program puanlamaları arasında dağlar, denizler kadar fark vardır. Genel reytingde ilk beşe giren bir yapım, AB'de diplere vurmaktadır... Yani, birinin beğendiğini, diğeri beğenmemektedir.

Bazı televizyonlar genel reytingi esas alır. Yani; varoşlardaki seyircinin beğenisine itibar eder, ona göre program yapar. Reytinglerini yükseltmek için okumuş yazmış takımının nefret ettiği program türlerini devreye sokar. Kaliteyi, reyting uğruna bozuk para gibi harcar.

Televizyonların gün gün kötüye gitmesinin nedeni işte budur.

Oysa; AGB, bugüne kadar yaptığı uygulamanın tam tersini uygulasa... Elindeki ölçüm cihazlarını A, B, C ve D diye sınıflandırdığı kişiler arasında eşit bölüştürse bakın ne olur...

Varoşlardan gelen oylarla reytinglerde hep ön sıralara yerleşen programlar, birden en çok izlenen 100 program sıralamasında cin çapmışa döner, dibe çöker... Böyle yapımların tutmadığını gören televizyonlar hemen onlara kapıyı gösterir. Yerlerine de daha eli yüzü düzgün programlar koyar.

İşte o zaman siz sağ, biz selamet. Televizyonların kalite çıtası üç - beş basamak yukarı çıkar.

Aslında böyle de yapılması gerek. Zira; televizyona reklam verenler varoşların değil, alış gücü olan seyircinin belirlediği televizyon ölçümlerine, yani AB reytinglerine bakıp progamlara ilan veriyorlar. Reklamcılar AB'yi tercih ederken, AGB'nin genel reytingte ısrar etmesi biraz tuhaf değil mi?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır