kapat
17.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gel de suç işleme!

1 milyondan fazla sivilin belinde silahla dolaştığı Türkiye'de silah ruhsatı almak daha da kolaylaşıyor. Üstelik 4 kez suç işlesen de ruhsat iptal olmuyor
Ekonomik kriz nedeniyle Başbakanlık önünde neredeyse gün aşırı yeni bir protesto eyleminin yaşandığı ve MGK toplantılarında toplumsal patlamalara karşı önlem alınmasının konuşulduğu bir dönemde silahlanma adeta teşvik ediliyor. Özellikle maçlardan sonra "Şehir magandalarının" yarattığı olaylara ve herkesin belinde silahla gezmesine rağmen silah serbestisini yaygınlaştıran yeni bir düzenleme yapılıyor. Düzenleme gerçekleşirse her 65 kişiden birinin belinde silahla gezdiği Türkiye'de ruhsatlı silah sayısı ikiye katlanacak.

Ateşli silahlar yönetmeliğinde, 6136 sayılı ateşli silahlar yasasına "4 kez muhalefet edenlere de" silah ruhsatı verilmesine olanak tanıyan bir düzenleme hazırlandı. Yeni yönetmelikle adeta daha çok ateş edilmesini teşvik eder gibi, silahı olanlara tanınan yıllık 50 mermi satın alma hakkı da 250'ye çıkarılıyor.

Neler değişiyor?
* Suç işleme: İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve ilgili bakanlıklara gönderilerek görüş istenen yönetmelik taslağı uyarınca, daha önce "İki kez suç işleyenler" için uygulanan "Silah ruhsatı iptali" yeni yönetmelik yürürlüğe girdiği takdirde artık 4 kez olarak uygulanacak. Ateşli silahlar yasası ve yönetmeliği uyarınca, meskun mahalde silahla ateş etmek, ruhsatlı silahını başkanının kullanımına vermek, silah teşhiri gibi suçlar ruhsatın iptaline neden oluyor. Bu tür suçları dört kez işlediği mahkeme kararıyla sabit görülenlerin ruhsat hakkı da devam edebilecek. Ruhsatın iptal edilmesi için beşinci kez suç işlenmesi ve yine suçun mahkeme kararıyla saptanmış olması gerekecek. Türkiye'de başta meskun mahalde silah atılması olmak üzere bu tür suçların failleri çoğu kez belirlenemiyor.

* Mermi sayısı: Yeni yönetmelik ile ruhsatlı silah sahipleri için, yılda 50 adet olarak satın alma imkanı tanınan mermi sayısı da 250'ye yükseltiliyor. Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal bu değişiklik ile "Mermi kaçakçılığının" da önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. Önal, SABAH'ın "Maçlardan sonra havaya ateş edip insanların ölümüne yol açanlar var. Mermi sayısı arttırılınca bu durum daha çok ateş edilmesine olanak tanımayacak mı?" sorusuna "Ruhsatlı silahlarla işlenen suç oranları çok düşük. Ancak mermi sayısını yılda 50 ile sınırlandırınca gayri yasal yollardan mermi teminine gidiliyor. Mermi kaçakçılığı oluyor. Bunu engellemeye yönelik bir değişiklik yapıyoruz" yanıtı verdi.

Kimler silah ruhsatı alacak?
* Yeni haklar: Yeni yönetmelik ile, yabancı bir gazete ya da TV adına görev yapan ve Türkiye'de ikamet eden Mavi basın kartı sahibi yabancı uyruklu basın mensuplarına da silah taşıma hakkı verilecek. Ruhsat alma hakkı kazanacak diğer kişiler de şöyle:

"Özel finans kurumlarının yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, Köy Hizmetleri Genel Müdürü ve bölge müdürleri ve müdür yardımcıları, DSİ Genel Müdürlüğüne bağlı olarak arazide kontrolörlük yapanlar, kamu kurumu avukatları, Likit Petrol gazı dahil akaryakıt istasyonlarının sahipleri, kamudaki tüm müsteşar, müsteşar yardımcısı ve Genel Müdürlük görevinde bulunanlar, Hazine Müsteşarlığından faaliyet izni almış döviz bürolarının sahipleri ile müteahhitlerden bizzat bu işi yapma şartı aranmayacak, ruhsatlı silah sahiplerinin ölümü halinde mirasçıları da şartları uyduğu taktirde aynı silah için ruhsat alabilecek, emekli uzman erbaşlar, görevlerine son verilenler hariç en az bir dönem köy ve mahalle muhtarlığı yapanlar."

Ruhsat sayısı katlanacak
Oğlunu genç yaşında arkadaşının ateş etmesi sonucunda kaybeden Nazire Dedeman'ın öncülüğünde kurulan ve silahlanmaya karşı mücadele eden Umut Vakfı'nın derlediği verilere göre, Türkiye'de son yıllarda silah ruhsatında patlama yaşandı. 1995 yılının sonuna kadar silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilen kişi sayısı 400 bin kişi iken, bu yılın ilk altı ayı sonunda rakam 1 milyonu aştı. Halen 1 milyon 72 bin 37 kişiden 596 bin 495'i taşıma, 475 bin 542'si de bulundurma ruhsatına sahip. Resmi kayda bağlı olarak her 65 kişiden birinin silah sahibi olduğunu gösteren bu rakamlar, yasalara aykırı olmasına rağmen ülke genelinde çok sayıda ruhsatsız silah bulunduğu da dikkate alındığında silahlanmanın ürkütücü boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Yönetmelik değişikliğinin taslaktaki gibi gerçekleşmesi halinde Türkiye'deki ruhsatlı silah taşıma ve bulundurma iznine sahip insan sayısının ikiye katlanacağı hesaplanıyor.

Ünsal ERGEL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır