kapat
13.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bir duayeni daha yitirdik


Bursa'nın ve Türk sanayisinin temel taşlarından olan Ali Osman Sönmez, Tansu Çiller döneminde DYP'den milletvekili olarak girdiği politika dünyasında da parlamıştı
Tekel memurluğundan istifa ederek 50 yıl önce iş yaşamına atılan, Sönmez Endüstri Holding İcra Heyeti Başkanı ve eski Bursa milletvekili Ali Osman Sönmez ardında bir tekstil imparatorluğu bırakarak 75 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Uzun süredir İstanbul Yeşilköy'deki evinde tedavi gören Sönmez dün sabah saat 07.00 sıralarında hayatını kaybetti. Sönmez'in vefat haberi, sabah saat 10.00'da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO), Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in de katıldığı bir törende Başkanvekili Mutlu Uraz tarafından açıklandı. BTSO üyelerine seslenen Uraz şöyle dedi:

TOPLANTIDA YAS
"Size bir acı haberim var. Bursa'da sanayinin gelişmesinde büyük katkıları olan, 25 yıl Bursa Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı yapmış, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Konsey Başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuş eski DYP Bursa Milletvekili Ali Osman Sönmez, sabah saatlerinde aramızdan ayrılmıştır. Bursalılar'a örnek olmuş fevkalade değerli bir insanı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz."

BABAYA SON GÖREV
Babasının vefatı sebebiyle Bursa'daki toplantıya ve Gemlik Serbest Bölge Gümrük binasının açılışına katılamayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, cenazeyi öğle saatlerinde Genel Havacılık'tan kiralanan "EF-320" tipi özel bir uçakla Bursa'ya götürdü. Sönmez'in cenazesi bugün Bursa Ulu Camii'de kılınacak öğle namazının ardından Emirsultan Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Bulgaristan'dan Bursa'ya...
1926 yılında Bulgaristan'ın Mestan kasabasında doğan Sönmez, evli ve iki çocuk babasıydı. Sönmez, ilk ve orta öğrenimini Bulgaristan'da tamamladıktan sonra 7 yıl Yunanistan'da kaldı. 1948 yılında ailesiyle Türkiye'ye yerleşen Sönmez, Bursa'nın İnegöl ilçesindeki TEKEL tesislerinde işe girdi. Bir müddet sonra buradan ayrılarak tekstil ve tütün ticaretine atılan Sönmez, İnegöl Ticaret Sanayi Odası'nın 6 dönem başkanlığını yürüttü. İnegöl Belediye meclis üyeliği ile başkan vekilliği görevlerini de yürüten Sönmez, 1964 yılında Bursa'ya yerleşti. 1972 yılında Sönmez Flament'i kuran Sönmez, daha sonra Sönmez ASF İplik ve Dokuma fabrikasını hizmete açtı.

27 ŞİRKET KURDU
Bugün Sönmez Endüstri Holding bünyesinde iplik, dokuma, havlu, inşaat, yaş sebze ve meyve ihracatı ile uluslararası taşımacılık ve basın sektörünün de aralarında bulunduğu alanlarda 27 işletmeyi Türkiye'ye kazandıran Sönmez, 25 yıl kesintisiz Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürüttü. 1982-84 TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği, 1986-88 ve 1992-96 arasında iki kez TOBB Konsey Başkanlığı'nı yürüten Sönmez, 1995-1999 yılları arasında DYP'den milletvekili seçildi. Hayırseverliğiyle tanınan Sönmez, 3 ilköğretim, 5 lise, bir üniversite binası ve 200 yataklı hastane yaptırdı.

Çiller gezilerini onun uçaklarıyla yapıyordu
DYP'nin eşantiyonlarının yapımına mali destek veren Sönmez, fatura ağırlaşınca DYP'den para istedi

25 Yıl süreyle Bursa Ticaret Odası Başkanlığı'nı da yürüten Sönmez, aile olarak ANAP'a yakınlığıyla tanınıyordu. Cavit Çağlar'ın DYP'den istifa etmesi sonrası partisinin Bursa'da kan kaybetmesini önlemeye çalışan Çiller, Sönmez ailesinden bir ismi Çağlar'a karşı partisinden milletvekili aday göstermek istedi. İlk etapta düşünülen isim Sönmez'in oğlu Celal Sönmez olmasına karşın, baba Sönmez milletvekili olmakta ısrar etmişti. Sağlık sorunları nedeniyle yeniden aday olmayan Sönmez milletvekilliği boyunca, Çiller'in propaganda faaliyetlerine büyük "mali" destek verdi. Çiller bu dönemde tüm yurt gezilerine Sönmez'e ait özel uçak ve helikopterlerle katıldı. Sönmez ayrıca partinin propaganda amacıyla yaptırdığı eşarp, anahtarlık gibi eşantiyonların finansmanlarına da bir süre katkıda bulundu. Ancak "elinin sıkılığıyla" tanınan Sönmez, DYP yönetiminin "karşılıksız yardım" olarak kabul ettiği bu hizmetlerinin karşılığında, Genel Merkez'e yüklü bir fatura çıkartınca, dönemin DYP Genel Muhasibi İsmail Karakuyu ile karşı karşıya geldi. Partinin uçakların yakıt masraflarının dahi karşılanmayacağını anlayınca, Çiller'e lojistik desteğini de asgari düzeye çekti.

'Diktiği bayrağı ileri taşıyalım'
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler: Ali Osman Sönmez'i 1980'li yıllardan bu yana tanırım. ABD ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye yönelik kotaları konusunda birlikte çalıştık.

ANAP Bursa Milletvekili Kenan Sönmez: Bursa'nın çok önemli bir işadamıydı. Türkiye'nin sanayi hamlesinde çok büyük rolü olan bir kişidir.

DSP Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyreli: Geçen dönem benim TBMM'de oda arkadaşımdı. Türk sanayisi bir büyük insanı kaybetti.

DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen: Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir müteşebbisi yitirdik. Bundan sonra onun diktiği bayrağı daha iyi yerlere götürülmesi en büyük temennim.

İbrahim ÖGE Ğ Gökhan ARTAN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır