kapat
13.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

700 Şirkete operasyon


Son 5 yılda hayali ihracattan uyuşturucuya kadar yasadışı işlemlerde 6 milyar dolar döndüğü belirlendi. Önümüzdeki günlerde büyük operasyon başlayacak
Türkiye, yolsuzluklar konusunda yeni bir operasyona hazırlanıyor. Maliye müfettişleri, Ankara DGM ve polisin ortaklaşa yürüttüğü araştırmada, son 5 yılda hayali ihracattan uyuşturucuya kadar yasadışı işlemlerde dönen 6 milyar doların peşine düşüldü.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, paraşüt ve balina operasyonlarında görev yapan Maliye müfettişleri, incelemelerinde, hayali ihracat ve diğer yasa dışı yollarda dönen paranın boyutunun çok daha büyük olduğunu saptadı.

Bu çerçevede 10 ay önce başlayan çalışmada, son 5 yılın ihracat rakamları ile şüphe uyandıran mal ve para hareketleri büyüteç altına alındı. Ankara DGM ve Emniyetin işbirliği ile yürütülen araştırma sırasında, çok sayıda firmanın hayali ihracat yaptığı, organize şekilde gerçekleştirilen hayali ihracatın yanı sıra uyuşturucu ve kara para aklama yoluyla büyük paralar döndüğü belirlendi.

UZAKDOĞU'DAN UZMAN YARDIMI
Hayali ihracat, uyuşturucu, karapara aklama ve çete kavramlarının içiçe girdiği olayla ilgili bağlantılı olabileceği kaydedilen irili ufaklı 700 firma tespit edilirken, bu sayının daha da büyüyebileceği belirtildi. Temeli hayali ihracata dayanan olaylar zincirinde, uyuşturucudan elde edilen paraların bir bölümünün ihracat parası gibi gösterildiği ortaya çıkarıldı.

İnceleme kapsamında belirlenen sıcak para hareketinin büyüklüğünün de, 6 milyar dolara ulaştığı öğrenildi. Çok sayıda yeminli mali müşavirin yanı sıra bazı yabancı danışmanlık firmalarının adının da karıştığı ifade edilen olayda, Uzakdoğu'da hayali ihracat konusunda çalışan çeşitli organize grupların oluştuğu, hayali ihracata yönelen firmaların da bu gruplara giderek, komisyon karşılığı onlarla işbirliği yaptığı saptandı.

EXİMBANK'TAN HAYALİ KREDİLER
Maliye müfettişlerinin halen ihracat rakamları üzerinde çalıştığı, vergi iadesine boyutuna ise henüz girmediği araştırmada, hayali ihracatçı firmaların en fazla Eximbank kredilerine yöneldiği vurgulandı.

Ön incelemesi yapılan Eximbank kredilerinde, hayali kullanım oranının yüzde 40'ları bulduğu öne sürülürken, Maliye müfettişlerinin bu konuda çok daha detaylı bir inceleme yapacağı belirtildi.

Mal ve para hareketinin bütün yönleriyle irdelendiği olayla ilgili araştırmalarda, delilden sanığa gitme yöntemi kullanılırken, bankalardan da detaylı bilgi alınıyor.

YURTDIŞINDAN BELGE BEKLENİYOR
Gümrük, banka, yurtdışı ayağı birlikte izleniyor. Şu ana kadarki belirlemelerde, hayali ihracat, uyuşturucu ve karapara aklama yöntemleriyle sağlanan kaynakların önemli bölümünün yurtdışına transfer edildiği de görüldü.

Bu transferlerin özellikle Çin, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'a yapıldığı saptandı. Boyutlarının daha da büyüyebileceği belirtilen olayla ilgili yurtdışından bazı belgelerin beklendiği, önümüzdeki günlerde operasyonların başlayacağı ifade ediliyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır