kapat
13.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Madalyalar 'gazi' oldu!


Cumhurbaşkanlığı, tereke listesinde yaptığı inceleme sonucu Atatürk'ün 55 madalyası olduğu halde, sadece 33'ünün bulunduğunu belirledi. 22 madalya ve altın saat tüm aramalara rağmen bulunamadı
Atatürk'ün 22 madalyası ile altın saatinin kayıp olduğu belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Arşiv Müdürlüğü koordinasyonunda bir yılı aşkın süredir yürütülen Atatürk Arşivi Projesi çerçevesinde yapılan çalışmalarda, Atatürk'e ait 55 madalyadan sadece 33'ünün devletin elinde olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Metin Yalman, 22 madalya, nişan ve rozeti ile altın saatin arandığını, bu amaçla değişik kurum ve kuruluşlardan yardım istendiğini ancak bulunamadığını bildirdi. Yalman, dün basın yoluyla olayı kamuoyuna duyurmak ve halktan yardım istediklerini bildirdi.

DEVLETTE BULUNAMADI
Yalman'ın verdiği bilgiye göre, tereke listesinden Atatürk'e verilmiş madalyaların mevcut olanlarla karşılaştırılması sonucu olay ortaya çıktı. Listeye göre, Atatürk'e hayatı boyunca 55 madalya, nişan ve rozet verilmiş. Bunlardan 33'ü Cumhurbaşkanlığı, Anıtkabir ve İstanbul'daki askeri müzede bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı bunun üzerine, Genelkurmay, Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve daha pek çok kurum ve kuruluştan ellerindeki Atatürk'e ait bilgileri göndermelerini istedi. Devletin elindeki verileri toplayan Cumhurbaşkanlığı, tüm araştırmalara rağmen 22 nişan ve rozete ulaşamadı.

EV VE MÜZELER YENİLENİYOR
Yalman, milli mücadele ve Cumhuriyet dönemiyle ilgili 2 bin 333 yüksek lisans ve doktora tezi olduğunun belirlendiğini ve bunların konuları itibarıyla ayıklanarak 1197'sinin yayımlanacak hale getirildiğini de anlattı. Atatürk'ün yaşadığı mekanlar ile o döneme ilişkin eserlerin sergilendiği evler, müzeler ve karargahların bugünkü durumlarını tespit etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Yalman, Atatürk Müze Köşkü'nde restorasyonun ise yapıldığını belirtti.

O'NU ÖLÜMDEN KURTARAN SAATE KARŞI HEDİYEYDİ!
Atatürk'e Alman Komutan Liman Von Sanders tarafından Çanakkale Savaşı sırasında kazanılan Conkbayırı Zaferi anısına armağan edilen altın saatin yeri de belirlenemedi.

Gelibolu Yarımadası'nda meydana gelen savaşta Atatürk, Conkbayırı'nda savaşı yönetirken, düşman gemilerinden gelen bir şarapnel parçası, Atatürk'ün sol göğsüne isabet etmişti.

Bunun farkında olmayan Atatürk, yanında bulunan Servet Bey'in uyarısıyla yaralandığını anladı. Eliyle göğsünü kontrol ettiğinde, cebindeki saatin parçalandığını ve bu saatin hayatını kurtardığını anladı.

CONKBAYIRI ZAFERİ ANISINA
Conkbayırı'nda kazanılan zarferin ardından, kendisini tebrik etmeye gelen 5. Ordu Komutanı Alman Van Sanders'e, parçalanan bu saatini zaferin anısına hediye etti. Alman Komutan da cebinden çıkardığı arkasında bir taç ile ailesinin arması olan LS yazılı altın saatini Atatürk'e verdi.

Konuyu Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cemalletin Yıldız gündeme getirmiş ve "Anıtkabir Müzesi'ni ziyarete gittiğimde Atatürk'e Alman komutan tarafından verilen saati göremedim. Bu saati sordum. Müze yetkilileri, bu saati hiçbir zaman sergilemediklerini ve kayıtlarında bulunmadığını söylediler" demişti. Genelkurmay Başkanlığı ve Kültür Bakanlığı'nın, bu saatin bulunması için başlattığı incelemeden bugüne kadar sonuç alınamadı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır