kapat
13.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Diyanet'ten cesur özeleştiri


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, İslam ülkelerine ve Türkiye'ye adeta bir ders niteliğinde, hayli sert eleştirilerde bulundu
Yılmaz, Miraç Kandili nedeniyle yaptığı açıklamada, "Müslüman olmayan ülkelerin neden kalkındığını düşünmek gerekir" dedi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Miraç Kandili nedeniyle bugüne kadar yapmadığı kadar açık, çarpıcı bir özeleştiri ve kıyaslama yaptı. İslam dünyasında büyük tartışmalar yaratacak değerlendirmelerle yüklü mesajda, Müslümanlar "Tembel olana Allah bile yardım etmez" denilerek uyarıldı... Sadece "Tembellik" değil "Cehalet"in yarattığı tehlikeye de dikkat çekilen kandil mesajında, ilimden ve çalışmadan uzaklaşan İslam aleminin cehalet yüzünden perişan olduğu, geri kaldığı vurgulandı.

"ÇALIŞAN YÜKSELİR"
İslam ülkelerinin bilim ve teknolojideki geriliği ve yoksulluğuna karşın, Müslüman olmayan bazı ülkelerin birçok yönden kalkınmış olmasının üzerinde düşünülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Allah'ın varlık alemine koyduğu ilahi düzen, inanan ve inanmayan insana göre değişiklik arz etmez. Çalışan hangi dinden olursa olsun yükselir, tembel olan mümin de olsa zelil olur. Milletlerin yükseliş ve düşüşleri bu ilahi kural üzere cereyan etmektedir. Nitekim Yüce Allah, Kuran-ı Kerim'de bu gerçeği şöyle ifade etmiştir: Bir toplum, içinde bulunduğu durumu değiştirmedikçe, Allah onların halini değiştirmez..."

"CEHALET GERİ BIRAKIR"
Diyanet'in hayli radikal sayılabilecek açıklaması şöyle sürdü: "Bu gecede, insanların dünyada ve ahirette ebedi mutluluğunu gaye edinen yüce İslam dininin ilmi, çalışmayı, kalkınmayı, güzel ahlakı vb. evrensel nitelik taşıyan tüm değerleri emretmiş olmasına rağmen bugünkü Müslümanların içinde bulundukları konumun değerlendirmesini iyi yapmalıyız. İslam aleminin cehalet ve tefrika sebebiyle içine düştüğü perişanlığı, geri kalmışlığı, dünyanın en yoksul ülkelerinden birinde yaşanan trajik hadiseleri ve buna karşın Müslüman olmayan bazı ülkelerin bir çok yönden kalkınmış olması, bu gece bizleri derin tefekkürlere sevk etmelidir."

MİRAÇ'IN MESAJI
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Miraç'ın insanlara çalışma ile neleri başarabilecekleri konusunda mesaj verdiğini belirtti. Teknolojik gelişmelerin ve keşiflerin mucizeleri kavramayı kolaylaştırdığına işaret eden Yılmaz'ın bu konudaki açıklaması şöyle: "Mucizeler, insanların mahiyetini idrakte acze düştüğü, fizik alemiyle ifadesi mümkün olmayan ilahi tasarruflardır. Bu hadiseler, mutlak kudret sahibi Yüce Allah'a inananların imanını güçlendirdiği gibi, O'nun; varlığının da apaçık delillerini oluşturmaktadır. "

MUCİZELERİ KAVRAYIN
Yılmaz, Kandil açıklamasını şöyle bitirdi: "Yeni bir bin yılın ilk yıllarını yaşadığımız bu günlerde beşer aklının ulaştığı icat ve keşifle, baş döndürücü teknolojik gelişmeler, iletişim alanındaki yenilikler sayesinde, mucizelerin mahiyetini kavramamız daha da kolaylaşmaktadır. İnsana düşen, kendisini ve kainattaki tüm varlıkları yaratan sonsuz kudret sahibini mutlaka idrak etmesi ve ona kulluktan asla ayrılmamasıdır."

Hıristiyan dünyasına karşılıklı güven daveti
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Miraç Kandili nedeniyle yaptığı açıklamada Hristiyan dünyasına da "karşılıklı güven ve saygının korunması" mesajını yolladı. Yılmaz, dinler arası saygı ve hoşgörünün korunmasında diğer din adamlarına da görev düştüğünü şöyle anlattı: "Global dünyada karşılıklı güvenin, saygının ve hoşgörünün zedelenmesi sonucunu doğuracak davranışların hiçbir dine yararı yoktur. Gönüllerimizin müstesna bir coşku yaşadığı bu mübarek gecede, gerek kendi toplumumuz, gerekse tüm dünya insanları arasında kalın çizgilerle sınırlar oluşturan anlayış ve davranışlardan uzaklaşarak, bizi birbirimize yaklaştıracak, dünya barışını sağlayacak uzlaşmacı tavırlar sergilemenin yollarını arayalım. Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle, birbirimizi sevmedikçe olgun bir imana sahip olamayacağımız gerçeğini asla unutmayalım."

Miraç'tan gerekli mesajı almalıyız!
"Miraç'ın anlamı yükseliştir. Yükseliş de hem maddi alanda yükseliş, hem manevi alanda. Yani fizik ve metafizik alanda yükseliştir. Miraç olayından bizim için çıkarılması gereken dersler var. Nedir, fiziki ve metafizik alanında yükselmek gerekir. Allah'ın koyduğu yaratılış kanunları vardır. Bu kanunlara uyan mümin de olsa, olmasa da mutlaka başarılı olur. Ben Müslümanım deyip hiç çalışmamak olmaz. Biz Müslümanlar olarak bu Miraç hadisesini iyi değerlendiremedik. İyi değerlendirmiş olsak, bugün dünyanın en müreffeh, en ileri ülkeleri İslam ülkeleri olurdu. Müslümanlar olurdu. Çünkü Miraç yeryüzünü bırakıp gökleri de fethetmektir. Yani bilim ve teknikte ilerlemektir. Ama İslam dünyası bilim ve teknikte çok ilerleyemedi. Batı ilerledi. Müslümanlar Miraç'tan gerekli mesajı almadılar."

Son terör olayı İslam'ı zedeledi
YIlmaz, Afganistan'daki Taliban rejimi ve kadınlara uygulanan baskılar konusunda SABAH'ın sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: "Çeşitli coğrafyalarda örf ve adetlere bağlı insanların davranışlarını dinle özdeşleştirmek, dinin ruhuna esprisine terstir. Örf ve adetler din değildir. Çeşitli İslam ülkelerindeki bağnazlıklar, taassup hareketleri İslama zarar veriyor. Dinin özüyle ilgisi yok bunların... Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Miraç Kandili mesajında, İslam dininin son zamanlarda terör olaylarına alet edilmeye çalışıldığına da dikkat çekilerek şöyle denildi: "Bir takım şer odaklarının, olayları maniple ederek dünya kamuoyunu yanıltma girişimleri, tüm Müslümanları büyük bir zan altına ittiği gibi, yüce dinimizi de lekelemeyi amaçlamaktadır. Adı barış ve esenlik anlamına gelen İslam, suçsuz insanları öldürmek bir yana, herhangi bir canlının hayatına son vermeyi dahi yasaklamıştır. Bir insanı diriltmenin tüm insanları diriltmek, bir insanı öldürmenin tüm insanları öldürmek anlamına geldiği, kendisine temel ilke edinen bir dinin, terörle hiçbir bağlantısı olamaz."

Bu açıklama neden yapıldı?
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, bu çarpıcı özeleştiriye neden gerek duyulduğunu SABAH'a anlattı. Yılmaz, Miraç'ın "Göğe yükselmek. Gökyüzünü fethetmek" anlamına geldiğini, bunun bir başka anlamının da "bilim ve teknikte çok ileri gitmek" olduğunu söyledi. Miraç ile verilmek istenen mesajın alınamaması nedeniyle İslam dünyasının bilim ve teknikte yeterli ilerleme sağlayamadığını, buna karşılık Batı'nın gökyüzünü fethettiğini vurgulayan Yılmaz, "İslam ülkeleri silkelenmek zorundadır. Hala örf ve adetlerin etkisiyle çağ dışı görüntüleri, terörü İslam gibi sunmak yanlıştır. Bu nedenle açıklama yapma gereği duyduk" dedi.

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır