kapat
13.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Köhler piyasaları kendine getirdi


Türkiye'ye ek yardımdan söz etmek için erken olduğunu söyleyen IMF Başkanı Hörst Köhler, piyasadaki "oldu, bitti maşallah" tepkisini frenledi
IMF'den ek kaynak geleceğine kesin gözüyle bakan, hatta miktarı konusunda tahminler yaparak coşan piyasalar, IMF Başkanı Köhler'in son demeciyle soğuk duş aldı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş dün yapılan Yüksek Planlama Kurulu toplantısında "Ek kaynak sözü aldım" demişti. Henüz Washington ile Ankara arasındaki pazarlıklar başlamamışken, piyasalar ek yardım tutarının 9 milyar dolar olduğuna 'kanaat getirdi'. Bu beklentiyle dolar ve faiz indi, borsa zıpladı.

Ancak IMF Başkanı Köhler'in ağzından dün öğle saatlerine doğru Reuters haber ajansına yansıyan açıklama, bir anda ortalığı karıştırdı. Köhler, Rusya'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, söz, Türkiye'ye yapılacak ek yardıma geldi. Köhler şu açıklamayı yaptı: "Yeni yardım öncesinde, Türk hükümeti ve ekonomi yönetiminin (yeni) kararlarının, ekonomi üzerindeki etkilerini görmemiz gerekir. Konunun tartışılması için henüz erken. IMF hali hazırda Türkiye'ye kaynak sağlamıştır, yeni bir kaynaktan bahsetmek benim için çok erken."

AY SONU NETLEŞİR
Türkiye, ekonomik durumu nedeniyle IMF tarafından çok yakından izlenen bir ülke. Tüm gelişmeler ve basından çıkan haberler günlük olarak Ankara'daki ofisten izlenip, rapor ediliyor. Dolayısıyla ortalıkta dolaşan 'oldu, bitti maşallah' yaklaşımlarından IMF'nin haberi var. Hazine yetkililerine göre Köhler'in bu konuşması, henüz netleşmemiş bir IMF yardımı üzerine yapılan spekülasyonları sona erdirmeyi amaçlayan, maksatlı bir yorum.

IMF ile başlanmış bir görüşme var, ancak pazarlıklar devam ediyor. 2002 bütçesi daha yeni şekillendi. Henüz karar vericilerin önüne gitmiş bir rakam yok. Bu karar verici mercii de IMF İcra Kurulu. Kurul Türkiye'nin ek kredi talebini inceleyecek, Hazine'nin dış finansman ihtiyacına bakacak. G-7 ülkeleriyle de temaslarda bulunacak. Ay sonundaki 3 milyar doların da onaylanacağı toplantıda yardımın tutarı ve şekli konusunu bir karara varılacak.

Dolayısıyla Köhler'in bu konuşması, 'IMF Türkiye'ye ek kaynak vermeyecek' şeklinde değil, 'Henüz net bir dayanağı olmayan bir iyimserliğe giren piyasaları kendine getiren' bir açıklama olarak algılanmalı. Köhler, yardım verilmeyeceğini değil, yardımın ne olabileceği konusunda elinde yeterli verisi olmadığını, bu nedenle konuşmak için erken olduğunu ifade etmeye çalışıyor.

ABD'nin etkin gazetelerinden New York Times'da yayınlanan bir makalede ise "Hükümet 2002 bütçesindeki açığı kapatmak için geniş çaplı yardım paketine ihtiyaç duyacak. Yatırımcılar ülkenin ihtiyacı olan uluslararası yardımı alacağına inanıyorlar" denildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır