kapat
13.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sezer: Sokağın nabzını iyi tutun


2002'de hayata geçirilecek olan tasarruf önlemlerine destek veren Cumhurbaşkanı Sezer, üretimin devamının göz ardı edilmemesini istedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2002'de hayata geçirilecek olan tasarruf önlemlerine destek verdi ancak, sokağın nabzının iyi tutulmasını, üretimin devamının göz ardı edilmemesini istedi. Sezer; Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Yılmaz Karakoyunlu ve Maliye Bakanı Sümer Oral'dan ekonomi brifingi aldı. 2 saat 45 dakika süren brifinge Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ertan Dikmen de katıldı.

Sezer, bakanların karşısına oldukça hazırlıklı çıktı. Sanayici, ihracatçı ve sendika temsilcilerini zaman zaman Köşk'te kabul eden Sezer, kendisine sunulan raporları dikkatle inceledi ve önerilerini bakanlarla paylaştı.

YARALAR SARILACAK
Kemal Derviş: Krizin yaralarının 2002'de sarılacağını ve ekonomiyi yeniden büyüme sürecine taşıyacaklarını kaydeden Derviş, ancak bütçe dengelerini göz ardı etmemin mümkün olmadığını vurguladı. Derviş, bu nedenle gelecek yıl harcamaları azaltıcı önlemlerin önem kazanacağını ifade etti. Maliyetleri azaltıcı tedbirler üzerinde durduklarını da ifade eden Derviş, ilk etapta İşsizlik Fonu'na yapılan kesintinin 1'er puan azaltılacağını belirtti. Derviş, 2002'de faizlerin düşmesi ve döviz kurunun istikrar kazanması için IMF'den sağlanacak dış kaynağın önemli rol oynayacağını da sözlerine ekledi.

İLK HEDEF TASARRUF
Sümer Oral: 2002 yılı Bütçe dengeleri üzerinde duran Oral, önümüzdeki yıl devlette tasarrufa ağırlık verileceğini, bu yönde köklü kararlar alınacağını anlattı. "Devletin küçültülmesi, harcamalarda etkinliğin sağlanması temel önceliklerimiz" diyen Oral, dar ve sabit gelirlilerin gelecek yıl da enflasyona karşı korunacağını belirtti. Oral, kayıtlı mükelleflerin daha fazla vergi ödeyecek gücü kalmadığını, bu nedenle kayıt dışı ekonomiyi kayda alacak, vergi tabanını genişletecek önlemlerin 2002'de yoğun olarak gündemde tutulacağının altını çizdi.

İSTİHDAM SORUNU
Yılmaz Karakoyunlu: Özelleştirme yasa taslağı hakkında Sezer'e bilgi verdi. Taslağın önümüzdeki hafta son şeklini alacağını belirten Karakoyunlu, özelleştirme sürecini hızlandıran bir dizi düzenlemenin tasarıda yer aldığını anlattı. Karakoyunlu, mevcut yasa ile Türkiye'nin özelleştirmenin sınırına geldiğini kaydetti ve özelleştirmede; idari, mali ve hukuki yeniden yapılanmaya gidileceğini söyledi. Karakoyunlu, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların ağır borç yüküne ve zaman zaman maaş ödemelerinde bile yaşanan sıkıntılara dikkati çekti. Ancak istihdam sorunu yaratmamaya özen gösterdiklerini ifade etti.

İHRACATA DESTEK
Tunca Toskay: Dış ticaretteki gelişmeleri aktardı. Ürün ve pazar çeşitlendirmesi yönünde ciddi çaba sergilediklerini, özellikle komşularla ticaret stratejisinden olumlu sonuçlar aldıklarını açıkladı. İhracatçının desteklenmesinde Eximbank'ın önemine değinen Toskay, bankacılık siteminin kredi açmadığı bir ortamda Eximbank'ın ihracatçıyı kredisiz bırakmamaya özen gösterdiğini kaydetti. Ekonominin yeniden büyüme sürecine geçmesinin, ihracatta kalıcı artış için gerekli olduğunu vurgulayan Toskay, üretim artışı sağlanmadan ihracatta beklenen gelişmenin sağlanmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır