kapat
03.10.2001
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarý Sayfalar
Ýstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arþiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
GÜLAY GÖKTÜRK(ggokturk@sabah.com.tr )

Düþman deðil, suçlu

ABD'de ilk günlerde tutuþan intikam ateþinin yerini daha serinkanlý bir ruh hali alýyor gibi. Bu serinkanlýlýk, ilk günlerin öfkesiyle söylenen sözlerin, kullanýlan kavramlarýn, operasyona takýlan adlarýn yeniden düþünülmesi için de uygun zemin yaratýyor. Üzerine durulmasý gereken en kilit kavram da "terörizmle savaþ" galiba...

Artýk aklý baþýnda herkes kabul ediyor ki, dünyanýn hangi ülkesinde "konuþlanmýþ" olursak olalým; bulunduðumuz yerde güvenlik içinde yaþamak istiyorsak, el ele verip dünyayý teröristlere dar etmemiz lazým. Terör örgütlerinin baþlarýný sokacak hiçbir delik, sýrtlarýný dayayacak hiçbir güç bulamayacaklarý bir dünya yaratmamýz lazým.

Peki bu topyekžn mücadelenin adý savaþ mý olmalý; yoksa suçla mücadele mi?

Alt tarafý bir kelime demeyin, saldýrýdan bu yana, ABD'nin ilan ettiði savaþý tam tarif edemeyiþinin, dost ve düþman cepheleri net bir þekilde belirleyemeyiþinin temelinde, bu kelime farký yatýyor belki de...

Savaþýn olduðu yerde düþmandan, suçun olduðu yerde ise suçludan sözedilir. Düþmana ve suçluya karþý alýnan tutum ise tümüyle farklýdýr:

Düþmanla savaþýlýr; suçlu ise yakalanýr.

Düþman yokedilir; suçlu cezalandýrýlýr.

Düþman yenilir, suçlu ýslah edilir.

Düþman çoðuldur, suçlu tekil.

Düþmanla savaþ ordularýn iþidir. Suçla mücadele ise asayiþ kuvvetlerinin...

Suçlunun yerini düþmanýn, asayiþ için mücadelenin yerini savaþýn aldýðý yerde artýk hukuk deðil, savaþ kurallarý geçerlidir.

***
"Savaþ" kavramýna karþý çýkýþýmdan, teröre karþý daha yumuþak bir mücadele yönetimini savunduðum sanýlmasýn. ABD'nin dýþ politika hatalarýný ve hatta suçlarýný, bu saldýrý için "haklý gerekçe" gibi ortaya koyanlardan sanýlmayý hiç istemem...

Dünyada iþlenen bütün suçlarýn ardýnda bir sebep olduðunu; nasýl herhangi toplumsal ya da psikolojik sebep iþlenen bir cinayet ya da hýrsýzlýk için hafifletici sebep olamýyorsa; ABD'nin dýþ politika hatalarýnýn da teröristler için gerekçe olamayacaðýný bilenlerdenim. Ayrýca, teröre karþý mücadeleyi terörü yaratan sebeplerle mücadeleye indirgeyerek teröristin paçasýný kurtarmasýna hizmet edenlerle de birarada olamam.

Bir liberal olarak, "terörün kaynaklarýný kurutmak için" önerilen bütün önlemlerin, aslýnda terör korkusu hiç olmasa da; demokrasi gereði, özgürlükçülük gereði yapýlmasý gereken þeyler olduðunu bilirim.

Peki o zaman neden "savaþ"a karþý "suçla mücadele"yi savunuyorum?

Çünkü teröre karþý en güçlü ve en geniþ cephenin, ancak bu yolla saðlanabileceðini düþünüyorum.

11 Eylül saldýrýsýndan bu yana verilen tepkiler, uluslararasý hukuka uygun bir mücadele yöntemi benimsendiðinde, uluslararasý toplumun insanlýk suçu olarak tanýmlanan terör suçuna karþý en geniþ cepheyi kurabileceðini gösteriyor. Sýrtýný böyle güçlü bir cepheye dayayan, þimdikinden çok daha geniþ yetkilerle donatýlmýþ bir uluslararasý polis; teröre karþý mücadele için özel yasalarla tahkim edilmiþ uluslararasý mahkemeler, terörün para kaynaklarýný kurutmak üzere harekete geçmiþ mali yönetimler... Ve teröre karþý bilinçli kitleler... Ancak böyle bir birleþim, ancak böyle meþru ve haklý bir mücadele çizgisi terörün çanýna ot týkayabilir.

***
Kimileri 11 Eylül'le birlikte liberal fikirlerin gözden düþtüðünü; çok kültürlülüðün, din ve inanç özgürlüðünün, "öteki"nin haklarýnýn öyle eskisi gibi kolay kolay savunulamayacaðýný söylüyorlar sýk sýk... Bu trendi, "28 Þubat'ýn globalleþmesi" þeklinde ifade edenler de var. Evet, kýsa vadede böyle bir rüzgâr esebilir belki. Ama ben bu rüzgârýn kalýcý olacaðýný sanmýyorum.

Liberal demokrasi, öyle bir sezonda modasý geçip de evdeki temizlikçiye verdiðimiz vatkalý ceketlere benzemez. Ýnsanlýk tarihinde yaþanan nice gelgeç fikir modasý karþýsýnda direnmiþ ve artýk klasikleþmiþtir.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr