Madem ki, teröre karşı uluslararası bir savaş başladı, o zaman hedef sadece Usame bin Ladin olmamalı.. Onunla sinirli kalmamalı..
Söyle bir hafızamızı yokladığımız zaman bakın aklımıza hangi örgütler geldi: Kaplancılar, PKK, DHKP-C, İran ve Suriye destekli Hizbullah, İslami Cihad, İRA, ETA, Güneydoğu Asya'daki radikal dinci terör örgütleri... Sudan'ın durumu.. Mısır'daki örgütler.. Ya Irak? Irak ve olacak? Bunlar bir çırpıda aklımıza gelenler..
Peki bu örgütlere ve bunları destekleyen ülke ve kurumlara karşı ne yapılacak? Nasıl bir politika izlenecek? Bunlar belirlendi mi?
Örneğin başta Almanya, Yunanistan ve Belçika olmak üzere, tüm ülkeler, bize yönelik terör gruplarını kapatacak ve yasal işlem yapacaklar mı? Bunların para kaynakları nasıl kesilip kurutulacak? Lübnan'da üslenmiş olan Hizbullah, Gazze'de üslenmiş olan İslami Cihad hangi kategoride? Terör örgütü mü, yoksa başka bir şey mi?
Soru çok.. Bu konuda henüz daha kafalar karışık gibi görünüyor.. "Global savaş" güzel bir tanımlama, ama daha yerine oturmadı.. Oturması da zaman alacak.. ABD Başkanı George W. "Bu iş oldukça uzun sürecek" derken, acaba bütün bu soruların cevaplarını alamadığı için mi, veya almasının uzun süreceğini bildiği için mi, böyle konuştu?
Sanırız öyle.. Çünkü, Batı dünyasının bu savaşı tam anlamı ile yapabilmesi için, yasalarını değiştirmesi gerekiyor.. Bu da ister istemez zaman gerektiriyor..
Şu artık bilinen bir şey; ABD yönetimi şöyle veya böyle Usame'nin ekibi ile Taliban'a vuracak..
Ama biz sonrasını da çok merak ediyoruz..
Sonra ne olacak? Bir ahtapotun kolları gibi dünyayı sarmış olan terör nasıl dünya yüzünden temizlenecek? Tam anlamı ile temizlenemese bile, nasıl iyice küçültülecek?
Bunların ayrıntıları henüz ortada yok.. Ama umutsuz değiliz.. Bir gün herkesin aynı noktada buluşacağını, çünkü mutlaka buluşması gerektiğini düşünüyoruz..
Ancak bunun yapılması için, herkesin bütün samimiyeti ile hareket etmesi lazım.. Yani hiçbir ülke, "yan çizmeye" kalkmamalı..
O zaman, başlatılan bütün çalışmalar, alınan bütün kararlar, kağıt üzerinde kalmaya devam edecektir.. BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi'nin istediklerini onaylasa bile, bunlar hızla ve kararlılıkla uygulanmaya konmazsa, kağıt üzerinde kalıp, tozlu raflarda yerini alacaktır..
Fransa ile İspanya'nın ETA'ya karşı uzun süredir yaptığı işbirliği, şimdi bütün ulusların arasında görülmelidir.. Yani ETA veya IRA, bizim de teröristimiz olmalıdır.. Bu ülkelere terörle mücadelede, bizler de yardımcı olmalıyız..
Merak ettiğimiz bir başka nokta da, terör örgütlerinin ülkemizde bulunan para kaynaklarına karşı bir girişim başlattık mı? İngiltere düne kadar 88 milyon dolar dondurdu? Bizde de terör örgütleri olduğuna göre, bunların da mutlaka bankalarda paraları var.. Bulmak bu kadar zor mu?