kapat
03.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

1 milyon lira nasıl özenle 10 milyon olur?


Kalpazanlar bilgisayar yardımıyla 100 bin lirayı silip 5 milyon, 1 milyon lirayı da 10 milyon yapıyor. Paralar mor ışığa bile takılmıyor
Kalpazanlar teknolojiyi sonuna kadar kullanıp, bankaları bile atlatacak bir formül geliştirdiler; hiç de yorulmadan. Eskiden sahte para basmak için matbaa kuran kalpazanlara şimdi bir bilgisayar ve bir yazıcı (printer) yetiyor. Bunun son örneği Sivas'ta yaşandı.

Merkez Bankası'nın Kayseri Şubesi'nin, Sivas Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusuyla ortaya çıkan olayda, 100 bin ve 1 milyon liralık banknotların üzerlerindeki resimleri sildikten sonra, aynı kağıt üzerine 5 ile 10 milyon liralık banknotların kalıbının basıldığı 200'e yakın 5 ve 10 milyonluk sahte para tespit edildi. Bu olay kalpazanların geldikleri son noktayı gösterdi.

KURT ESNAFI BİLE GEÇİYOR...
Kalpazanların piyasaya sürdüğü bu para, bilgisayar ortamında ve orijinal para kağıdına basıldığı için mor ışığa tutulduğunda da sahte olduğu anlaşılmıyor. Piyasada kurt esnafın bile anlamadığı bu sahte paralar, aynı şekilde bankalardan da çok rahat geçiyor. Banka veznelerinin paraya sadece mor ışıkta bakması ve hiçbir inceleme yapmaması nedeniyle 5 milyon liraların aslında 100 bin, 10 milyon liraların da gerçekte 1 milyon lira olduğu asla anlaşılamıyor. Kalpazanlar, bu işlemi bilgisayar ve yazıcı yardımı ile yaptıkları için yakalanmaları da mümkün olmuyor.

MERKEZ BANKASI'NA TAKILIYOR
Ancak, bu paralar son durak olan Merkez Bankası'nda anlaşılıyor. İşte Sivas'taki bankaları atlatan bu sahte paralar, Merkez Bankası Kayseri Şubesi'nde tespit edildi. Aslında bu tespit edilen sahte paraların faturası banka memuruna çıkıyor. Şöyle ki, bu sahte paralar tek tek tutanakla tespit edildikten sonra değeri ölçüsünde gönderilen bankaya zimmet çıkarılıyor. Merkez Bankası sahte paralar nedeniyle çıkan açığını ilgili banka şubelerinden karşılarken, banka şubeleri de parayı alan veznedara ya da ilgili memura zimmet çıkarıyor. Dolayısıyla kalpazanların bu icraatları nedeniyle en büyük zararı yine memurlar görüyor.

Sivas'ta bu ikinci vukuat
Merkez Bankası Kayseri Şubesi son olarak yaptığı incelemede Sivas'taki çeşitli bankalardan giden para desteleri içerisinde 200'e yakın 5 ile 10 milyonluk sahte para tespit edildi. Merkez Bankası sahte paraları alan ve gönderen banka şubesi yetkilileri hakkında Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Sivas'ta daha önce de benzer olayların meydana geldiği ve değişik bankalarda çalışan, aralarında şube müdürünün de bulunduğu 42 kişi hakkında, sahte paraya ilişkin ilgili madde gereğince para cezası uygulandığı öğrenildi. Geçmiş dönemlerde de görevi ihmali içeren bu ceza kapsamında görevlilerin 35.5'ar milyon lira ödedikleri kaydedildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır