|
|
|
Güçlendirme Fonu "nemaya" takıldı
TİSK, Hak İş ve Türk-İş'in önderliğinde ortaya atılan Ekonomiyi Güçlendirme Fonu, kaynağın nasıl değerlendirileceği sorusunda takıldı kaldı.
Dün 'fonun yönetimi belirlemek hayali" ile İstanbul'da bir araya gelen işçi ve işveren sendikaları iş dünyası temsilcileriyle net bir uzlaşma zemini bulamadılar.
Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı Kemal Şahin'in yurtdışındaki Türkler'in de fonda yer alması için cazip bir getirinin olması gerektiği yönündeki sözlerinin ardından, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi'nin dış kaynak ile fonun beslenmesi yönündeki uyarısı, Fon'un nasıl değerlendirileceği sorusunu gündeme getirdi. Bu arada Bülent Eczacıbaşı başta olmak üzere bir çok iş dünyası temsilcisinin objektiflik konusunda kaygılarının olduğu su yüzüne çıktı. Sonuçsuz biten toplantı sonrasında "Fon'un yönü değişti" değerlendirmesini yapan TİSK Başkanı Refik Baydur, "Şimdi oturup yeniden görüşeceğiz" şeklinde konuştu.
48 saat sözü
Fon'un işlemesi için gerekli yasal düzenlemelerle ilgili hükümetten kesin söz aldıklarını da anlatan Baydur, "Bize istediğimiz düzenlemeleri 48 saat içinde çıkarma sözü verdiler" dedi.
Fon'da, oluşturulacak bir konsorsiyumla zor durumda olan firmalara düşük faizli kaynak aktarılması söz konusu. Bu fondan yararlanmak isteyen şirketlerde ise öncelikle "çıkardığı işçileri geri almak, yeni istihdam yaratmak ve ihracat yapmak" gibi bir takım şartlar aranacak.
Doküman sayısı krize ayna tuttu
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox'un, Türkiye'deki çeşitli büyüklüklerdeki 124 kuruluşa verdiği döküman yönetimi hizmetlerinin değerlendirme sonuçları, krizi değişik bir yönden gözler önüne seriyor. Arçelik, Beko, Vestel, Ford Otosan gibi büyük firmaların döküman üretim miktarları Ocak 2001'de aylık 48 milyon 500 bin sayfadan Ağustos 2001'de 36 milyon 300 bin sayfaya düştü. KOBİ'lerde döküman üretim miktarı Ocak 2001'de 29.8 milyon sayfadan Ağustos 2001'de 19.7 milyon sayfaya düştü. Xerox Avrasya Servis Operasyonları Direktörü Fuat Yalçın, "Üretim, pazarlama ve satış çalışmaları yüksek hacimlerde döküman üretimine neden oluyor. Azalan baskı hacmi, o firmanın diğer firmalarla ve müşterileri ile daha az iletişime girdiğini gösteriyor" dedi.
Tüpgaz ve otogaza yüzde 4 zam geldi
Tüpgaz olarak bilinen likit petrol gazının (LPG) perakende satış fiyatları yeniden belirlendi. Türkiye Likit Petrol Gazcıları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, dağıtım firmaları, tüpgaz fiyatlarını dünden geçerli olmak üzere, ortalama yüzde 3.6 ile yüzde 4.7 arasında değişen oranlarda artırdı. Buna göre 12 kilogramlık mutfak tüpü, İstanbul'da 15 milyon 220 bin liraya yükseldi. Otogaz fiyatları da yüzde 3.1 oranında artırıldı. Bu göre otogazın litre fiyatı İstanbul'da 711 bin liraya çıktı. Bu arada, motorin fiyatları bugünden geçerli olmak üzere yüzde 3.2 düşürüldü. Düşüşün, kur değişimine bağlı olduğu açıklandı.
Salomon Smith Barney
'Bankacılıkta kamu payı %15'e inecek'
UluslararasI yatırım danışmanlık firması Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), bankacılık sektöründe yüzde 65 olan özel sektörün payının, 2005'te yüzde 85'e ulaşacağı tahmininde bulundu. SSSB, 125 milyar dolar düzeyindeki bankaların toplam varlıklarının 2005'te 165 milyar dolara, mevduat toplamının 83 milyar dolardan 110 milyar dolara çıkacağını hesapladı. 2005'te, tüm kamu bankacılığını temsil eden Ziraat Bankası'nın, sektör payının yüzde 15'te kalacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl bankacılıkta, kamu bankalarının varlığının sektörün 130 milyar dolarlık kısımının yüzde 29.8'ini oluşturacağı hesaplanırken, Fon bankalarının payı yüzde 2.2 olarak öngörüldü.
Enflasyon tahmini yüzde 5.8-6
Bugün açıklanacak Eylül ayı enflasyon oranının yüzde 5.8-6.0 civarında açıklanması bekleniyor. Eylül ayında okulların açılması ile özellikle ayın ilk yarısında gözlenen fiyat artışlarının yüzde 10'a kadar tırmandığı görüldü. Ancak, Eylül ayının ortalarından itibaren fiyat artış eğilimi durduğu gibi, ürün satışlarında zorlanan mal piyasasının yer yer fiyat indirimlerine gittiği anlaşıldı. Bu eğilimin de etkisi ile Eylül ayında fiyat artış oranının yüzde 6 seviyesinde kalacağı anlaşıldı. Bu arada, yıl sonunda TÜFE bazında yüzde 60 enflasyon öngören DPT'ye karşın, DİE'nin yüzde 70 TÜFE, yüzde 80 TEFE tahmininde bulunduğu kaydedildi.
Okan MÜDERRİSOĞLU
|
|
|
|