kapat
03.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Emekliye maaş tehdidi


SSK'nın kasası yine tamtakır. 3.5 milyon emeklinin maaş ödemeleri için para bulamayan ve Derviş'ten 679 trilyon kaynak isteyen Okuyan, nasihat aldı. Ekim'deki emekli maaşları tehlikede
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle SSK emekli aylıkları da tehlikeye girdi. 3 milyon 488 bin emekli, her ay kendilerine 580 trilyon lira ödeyen SSK'ya Hazine'den 150 trilyon lira aktarılmazsa emekli aylığını alamayacak. Bağ-Kur'a emekli ödemeleri için her ay Hazine'den ödenen 115 trilyon liranın aktarılması da tehlikede. Devlet Bakanı Kemal Derviş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a bir mektup göndererek, Hazine'den Bağ-Kur ve SSK'ya kaynak aktarılamayacağını belirtti. Mektupta, şöyle denildi:

679 TRİLYONLUK AÇIK
* 2001 Mali Yılı Bütçesinde Bağ-Kur için ayrılmış olan 1 katriyon 380 trilyon ödeneğe ilave olarak Ağustos-Aralık 2001 döneminde yapılacak emekli ödemelerinin karşılanması amacıyla yaklaşık 679 trilyon kaynak ihtiyacı doğduğu belirtildi. Bu tutarın Ağustos-Aralık 2001 döneminde Bağ-Kur'a aktarılması istenmiştir.

* Yine 2001 Mali Yılı Bütçesi'nde Bağ-Kur ve SSK için ayrılan sırasıyla 1 katrilyon 380 trilyon lira ve 430 trilyon lira tutarındaki kaynak, kriz nedeniyle 32 trilyon lira ve 325 trilyon lira artırılarak yine sırasıyla 1 katrilyon 412 trilyon lira ve 755 trilyon liraya çıkarılmıştır.

PROGRAMI ZORLAR
* Programımızın temel hedefi 2001 yılı konsolide kamu sektörü faiz dışı fazlasının GSMH'nin yüzde 5.5'i olarak gerçekleşmesidir. Hazine'ce yapılan son çalışmalar sonucunda artırılan ödeneğin Bağ-Kur ve SSK'nın finansman açıklarını karşılamaya yetmeyeceği anlaşılmıştır. Ayrıca, ek kaynak ayrılması faiz dışı fazla hedeflerine ulaşılmasını güçleştirir.

* Bu nedenle gerek Bağ-Kur ve gerekse SSK'nın 2001 yılında oluşması muhtemel ek kaynak ihtiyaçlarının kurumlarca alınabilecek tüm tedbirlerin yukarıda açıklanan hususlar gözönünde tutularak tekrar değerlendirilmesi ve alınabilecek ilave tedbirlerle karşılanması zaruret arz etmektedir.

* Bu kapsamda Bağ-Kur için öngörülen ilave finansman ihtiyacının birikmiş alacakların taksitlendirilerek tahsili, önündeki bürokratik engellerin kaldırılması, tanıtım ve benzeri önlemlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra sağlıkla ilgili anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi, yatırım harcamalarının kısılması gibi kuruluşun kendi imkanlarıyla yaratabileceği kaynaklarla karşılanmaya çalışılması konusunda gösterilebilecek azami gayret ekonomik programın başarısı açısından büyük önem taşımaktadır.

3.5 milyon emekli sıkıntılı
SSK'dan toplam 3 milyon 488 bin kişi emekli aylığı alıyor. Bunların 61 bin 99'u malül, 2 milyon 360 bin 500'ü yaşlılık, 941 bin 95'i ölüm, 50 bin 11'i sürekli iş görmezlik, 74 bin 300 kişi de iş kazası sakatlık aylığı alıyor. Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ise emekli aylıklarını ödemek için Hazine'den 115 trilyon lira alıyor. Bu paranın tümü emekli aylıklarının ödenmesine ayrılıyor.

Hazine'den 1.1 katrilyon yardım
Hazİne'den 2001 yılı içinde Bağ-Kur ve SSK'ya toplam 1 katrilyon 184 trilyon lira kaynak aktarıldı. SSK'nın ilk altı aylık toplam geliri 5 katrilyon 144 trilyon, giderleri ise 5 katriyon 144 trilyon liraydı. Ancak, bu denge daha sonra bozuldu. Eylül emekli aylıklarını güçlükle karşılayan SSK, Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki emekli aylıklarını ödeyebilmek için Hazine yardımına ihtiyaç duyuyor. İlk 6 ayda emekli aylıkları için 3.7 katrilyon ödeme yapıldı.

Nevin BİLGİN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır