kapat
03.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dolar faizinde rekor düşüş


Durgunluktan korkan FED, faizini yarım puan daha düşürerek 39 yıl önceki seviye olan yüzde 2.5'e indirdi
Global durgunluğun önünü kesmeye çabalayan ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Alan Greenspan, dolar faizini yarım puan daha düşürdü. Yüzde 2.5'e çekilen faiz, 1962 yılındaki seviyeye geriledi. FED, yıl içindeki dokuzuncu indirim sonucunda, oranını 1992'den bu yana ilk kez yıllık enflasyon artışının da altına düşürdü. ABD Merkez Bankası, son olarak 11 Eylül'ün hemen ardından yarım puanlık bir indirim yapmıştı. Avrupa, İngiltere, Japonya, Kanada, İsviçre, G. Kore, Tayvan ve Hong Kong merkez bankaları da FED'i izlemişti. Diğer merkez bankalarının yine FED'i izlemesi ve FED'in yılsonuna kadar oranını yüzde 2'ye düşüreceği tahmin ediliyor.

NEDEN İNDİRİYORLAR?
Bu kadar endişe ile faiz indirimi yapmalarının amacı belli: Kredi faizleri de düşecek. Harcamalar artırılarak ekonomiye ivme kazandırılacak...Aksi takdirde milli gelirler azalacak ve mutsuzluk başlayacak.

11 Eylül saldırısı öncesinde de dünya ekonomisi yavaşlıyordu. Son dokuz yıl kesintisiz büyüyen ABD ekonomisinde hız, yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.3'e, ikinci çeyrekte de yüzde 1'in altına indi. 3. çeyrekte küçülme ise kesin.

Dünyanın üç önemli bloğunda işdünyası ve tüketicilerin geleceğe bakışları olumsuz. 11 Eylül sonrası ABD'de tüketicinin güven endeksi 'çöktü'. Avrupa'da üreticilerin satınalma bölümlerinden toplanan verilerle derlenen endeks, son 4 yılın en düşük seviyesinde. Japonya'nın en önemli ekonomik göstergesi 'Tankan' anketi sonuçları da beklenenden kötü. Japonya'nın yılın ikinci yarısında daralacağı kesinlik kazandı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır