kapat
03.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ne hallere düştü


ABD'ye yapılan terörist saldırı, havayolu şirketlerini iflasın eşiğine getirdi. 10 milyar dolar ciroya sahip Swissair, bankalardan nakit buluncaya kadar uçuşlarını durdurdu. Borsadaki işlem tahtası kapatıldı
11 Eylül'de ABD'ye yapılan terörist saldırılar dünya havacılık sektörünü tehdit ediyor. 226 hava taşıma şirketinin üye olduğu Uluslararası Havayolları Taşımacılığı Birliği (IATA), terörist saldırının havayolları şirketlerinin ilk etapta 10 milyar dolar kaybetmesine neden olacağını belirtirken, havayolu şirketleri de 100 bin çalışanı işten çıkaracaklarını açıkladı.

Havacılık sektörünü etkileyen bu gelişmeler, birçok şirketi iflas noktasına getirdi. Bunların başında, 70 yıl önce kurulan dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Swissair geliyor. Bir ara özelleştirme kapsamındaki THY ile ilgilenen şirketin 2000'de günlük cirosu yaklaşık 28 milyon dolardı. Şirket, sektörün yüzde 20 daralması nedeniyle zor durumda kaldı.

UÇUŞLAR DURDU
Gerekli nakdi bulamadığı için iflasın eşiğine gelen Swissair, bütün uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Şirket, faaliyetlerine devam etmek amacıyla gerekli nakit parayı sağlamak için bankalarla acil görüşmeler yaptığını kaydetti. Swissair'i yıkan haber jet yakıtı satan şirketlerden geldi. Yerel şirketler, Swissair'e jet yakıtı vermeyi durdurdu. Bu son haberle iyice zora giren şirket, Zürih Havaalanı'nda yaptığı anonsla bazı uçuşların operasyonel nedenlerle geciktiğini ilan etti. 70 yıl sonra uçuşlarını durduran şirket ilk etapta bin 730'u İsviçre'den olmak üzere 2 bin 560 kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Crossair'deki yüzde 70.3'lük hissesini İsviçre bankaları UBS ve Credit Suisse'e 160.4 milyon dolara satan Swissair, bunun yanı sıra uçak sayısını uzak mesafeli uçuşlarda 35'ten 26'ya, yakın mesafeli uçuşlarda ise 41'den 26'ya indirdi. Şirket, 4 gündür grev yapan Sabena'ya ödenmesi gereken 200 milyon İsviçre Frank'ını bile ödeyemedi.

BANKALAR DEVREDE
Hükümet, şirketi iflastan kurtarmak için şimdilik İsviçre bankası UBS'i, 159 milyon dolar kredi açmaya ikna etti. Şirketin, son dönemde yüzde 80 oranında değer kaybeden hisse senetleri önceki gün borsada işlemden kaldırıldı. Geçtiğimiz yıl 1.7 milyar dolar zarar açıklayan Swissair Grubu'nun 10.5 milyar dolar borcu bulunuyor. Bunun 9.1 milyar doları sadece Swissair'e ait. Grubun içinde Swisair'in yanı sıra dünyanın ikinci büyük catering şirketi Gate Gourmet ve Nuance havayolları perakende zinciri bulunuyor.

2.2 MİLYAR $ ZARAR
ABD'ye yapılan saldırıdan sonra birçok seferini iptal eden ve küçülme yoluna gideceğini açıklayan Swissair, bu yıl 2.2 milyar dolar zarar edeceğini öngördü. Şirket, bu yılın ilk altı ayında sadece 143.8 milyon dolar zarar açıklamıştı. Otoriteler İsviçreli şirketin bu duruma düşmesini, birçok yabancı havayolu şirketiyle ortaklık yapıp fazla genişlemesine bağlıyor. Swissair Yönetim Kurulu Başkanı Mario Conti de fazla dağıldıklarını kabul ederek, şirketi iflastan kurtarmak için yabancı havayollarındaki hisselerini satacaklarını söyledi.

THY: Bizdeki kriz büyüyor
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, 2001 yılı hedeflerin üçüncü kez revize edileceğini söyledi. Şubat krizinin ardından şirketin zaten zor bir dönem geçirdiğine işaret eden Bolayırlı, 11 Eylül'de yaşanan terörist saldırılardan sonra şirketin daha derin bir krize doğru sürüklendiğini belirtti. Şubat krizinden sonra THY'nin 2001 için hedeflediği 12 milyon yolcunun 10 milyon olarak düzeltildiğini hatırlatan Bolayırlı, 11 Eylül'den sonra hedeflerin yeniden revize edildiğini ifade etti. Yeni programın önümüzdeki günlerde açıklanacağına işaret eden Bolayırlı, şöyle devam etti:

YOLCU SAYISI AZALDI
"Savaş olursa yeniden bir revizyona gitmek gerekecek. Operasyon Orta Doğu'ya da sıçrarsa o zaman THY çok etkilenecek. İç hatlarda 11 Eylül öncesi geçen yıla göre yüzde 20 olan yolcu azalması bugünlerde yüzde 28'e kadar çıktı. Türkiye çıkışlı dış hatlardaki gerileme, 11 Eylül öncesi yüzde 6-7 seviyesindeyken şimdi yüzde 15-16'yı buldu." THY'nin henüz park alanına çekilmiş uçağı olmadığına değinen Bolayırlı, gerektiğinde büyük uçakları parka alabileceklerini söyledi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır