kapat
03.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Son ültimatom


ABD, müttefiklerine 11 Eylül saldırılarıyla ilgili kanıtları sundu. Ve ardından tek tek Taliban'a uyarılar gelmeye başladı. Soluklar tutuldu. Savaş an meselesi...

İNGİLTERE

Ya Ladin'i ya da iktidarı verin!
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Brighton kentinde İşçi Partisi'nin yıllık kongresinde yaptığı konuşmada Afganistan'daki Taliban rejimini açıkça uyardı: Terörle gireceğimiz bu mücadelenin tek galibi biz olacağız, teröristler değil. Ya teröristi bize teslim edin ya da rejiminizi... Harekat zamanı hakkında bir açıklama yapmayan Blair'in konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Askeri operasyon konusundaki ciddiyetlerinin altını çizen Blair, "Teröristleri teslim etmemeleri halinde Taliban iktidarı kaybedecek. BM, G-8, AB ve NATO terörizme karşı savaşı kazanacak" dedi. Dünya televizyonlarının canlı yayınladığı konuşmada, Blair şunları söyledi:

Terörün yok edilmesi ve adaletin yerini bulması gerekiyor. ABD'deki saldırıların sorumluları Suudi terörist Usame bin Ladin, örgütü el Kaide ve onu destekleyen Taliban'dır. Afganistan'daki Kuzey İttifakı liderlerinden Ahmed Şah Mesud'un ölümünden de Ladin sorumludur. Bunlara tepkisiz kalmak, askeri harekata girişmekten çok daha tehlikeli sonuçlar doğuracaktır.

TALİBAN'LA KESİNLİKLE DİPLOMASİ YAPILMAZ
Taliban rejimi, dünyanın en büyük uyuşturucu pazarını elinde tutuyor. Bu yüzden de Taliban yenilmeli. Ülkemize gelen uyuşturucunun yüzde 90'ını Taliban üretiyor. Bazı çevreler diplomatik çözümde ısrar ediyor. Taliban ile diplomasi yapmak mümkün değil. Onlara diyeceğimiz şu: Ya teröristleri ya da iktidarı verin. Karar sizin. Taliban'a daha önce de ültimatom verdik. Dinlemediler. Terörizme finans sağlayan, para aklamasına yardımcı olan ve terörizme yataklık edenlerin de en az onlar kadar suçludur.

Askeri operasyon kademeli olarak işleyecektir. Ve tam olarak hedefi amaçlamaktadır. Bu ülke (İngiltere) başvuranlara göçmenlik hakkı tanımaktan gurur duyar. Her zaman böyle olacaktır. Ancak iltica sistemini teröristler tarafından suistimal edilmesini önleyeceğiz.

TALİBAN: REJİMİ ALLAH YIKAR, BLAİR DEĞİL
Taliban rejiminin etrafına bir tuzak kuracağız. Önce askeri güçlerini, mali yardımlarını, desteklerini keseceğiz, askerlerini hedef alacağız. Sivilleri hedef almayacağız... Hiçbir şey 11 Eylül'de yaşananları açıklayamaz. Miloseviç'i (Sırp diktatör Slobodan) yakaladık. Ne oldu? Mülteciler evlerine geri döndü. Bölgeye barış geldi. Geçen yüzyılın en son diktatörünün cezası bu yüzyılda belli olacak. Dünyanın harekete geçmesi için bir görevi var... Taliban yetkilileri ise Blair'in konuşmasına "Rejimi Allah izin verirse yıkılır. Blair'in isteğiyle değil" diye cevap verdi.

AMERİKA

Taliban sonuçlarına katlanmak zorunda kalır
Uluslararası teröristi gizleyen Taliban'a bir ültimatom dafWashington yönetiminden geldi. Başkan George W. Bush, Oval Ofis'te ağırladığı gazetecilere "Terörizmle savaşta bayağı mesafe katettik. Zamanı gelince Afganistan'a hareketı başlatacağız. Taliban, Ladin'in şebekesi El Kaide'yi teslim etmeli. Terör kamplarını imha etmeli. Aksi taktirde sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklar" dedi.

Taliban'la görüşme yapılmadığını ve Taliban'a Ladin'i teslim etmesi için vade verilmediğini de belirtti. Dışişleri Bakanı Colin Powell ise operasyonun Ladin'i aşıp, Taliban ve birkaç yönetime yönelik olacağını dile getiren ilk resmi yetkili oldu. CBS Televizyonu'na çıkan Powell, "Başkan Bush operasyonun ilk safhasıyla ilgileniyor. Bu bölümde Başkan şu anda bütün dikkatini terörist Usame Bin Ladin ve örgütü El Kaide ile dünyadaki terörizm sorunu üzerinde yoğunlaştırmıştır. Başkan askeri operasyonun ikinci, üçüncü ya da dördüncü safhasıyla ilgili bir açıklama yapmadı" diye konuştu.

IRAK: HAZIRIZ
Siyasi gözlemciler, Powell'ın bu açıklamasını "ABD, operasyonu teröre destek veren başka ülkelere de yöneltebilir. Bu ülkelerden biri de Irak olabilir" diye yorumladı. Powell'ın dikkat çeken bir diğer açıklaması da, "Amerika'nın başlatacağı askeri operasyon, Taliban rejiminin devrilmesine neden olabilir" oldu.

Powell'ın Taliban'ı uyarmasının ardından Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer de, Ürdün Kralı Abdullah'ın "Bush, Irak dahil hiçbir Arap ülkesini vurmayacağına dair güvence verdi" açıklamasına "Başkan böyle bir açıklamada bulunmadı. Bu yanlış bir bilgidir" diye cevap verdi. Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ise Washington'a "Saldırıları karşılamaya hazırız" mesajı verdi.

PAKİSTAN

Taliban'ın sayılı günleri kaldı
Pakİstan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, İngiliz BBC televizyonuna yaptığı açıklamada "Amerika'nın askeri saldırılarının artık kaçınılmaz olduğunu ve Taliban'ın sayılı günleri kaldığını" ifade etti. "Saldırının kısa sürmesini ümit ederim" diyen Müşerref, Amerika'nın saldıracağını Taliban yönetimine ilettiklerini vurguladı ve Bush yönetiminin sadece Ladin'e değil ona kucak açan Taliban yönetimine karşı da saldırı planı hazırladığını söyledi. "Taliban'ın tuttuğu saf nedeniyle çatışma yaşanacak" diye konuşan Pakistan lideri, 'Sonucun radikal yönetimin sonu olacağına inandığını' da sözlerine ekledi.

NATO

Tüm deliller Ladin'i gösteriyor
Amerikan Dışişleri Bakanlığı anti terör dairesi yetkilisi Frank Taylor, NATO üyesi diğer 18 ülkenin temsilcilerine, 11 Eylül'deki saldırıları Suudi terörist Ladin'e bağlayan 'kesin' kanıtları gösterdi. Delilleri gördükten sonra bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri George Robertson, "Tüm deliller saldırının arkasında Ladin ve örgütü el Kaide'nin olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

GEREKİRSE YARDIM EDERİZ
Robertson, NATO üyelerinin, saldırının "Tüm ittifak ülkelerine yapılmış kabul edilmesinde" hemfikir olduğunu belirtti. Bu durumda önceki hafta kabul edilen 5'inci maddenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

NATO'nun 52 yıllık tarihinde ilk kez uygulanması kabul edilen 5'inci madde, "herhengi NATO üyesi bir ülkeye yapılan saldırının tüm ülkelere yapılmış kabul edilmesini" öngörüyor. Yani tüm NATO ülkelerinin gerekirse birlikte savaşa girebileceği anlamına geliyor. Ancak NATO yetkilileri, deliller kesin olmasına rağmen askeri harekatta nasıl bir işbirliğine gideleceği konusunda bilgi vermedi. Robertson, "Kendini savunması için nasıl bir yardım gerektiğine Amerika karar verecek" dedi. ABD'nin henüz NATO'dan bir talepte bulunmadığını belirten Robertson, "Kollektif bir harekat gerekirse bunu talep ederiz" dedi.

TÜRKİYE

Kanıt dosyası Ecevit'te
ABD, 11 Eylül saldırılarına Usame Bin Ladin'in karıştığı yolundaki kanıtları sonunda ortaya koydu. Kanıtlar, NATO Genelsekreterliği ve ittifak üyesi ülkeler ile birlikte Pakistan'a eş zamanlı olarak sunuldu. Ankara'ya kanıt dosyasını da ABD Büyükelçisi Robert Pearson iletti.

'KANITLARA İNANDIK'
Pearson, Başbakan Bülent Ecevit'le yaptığı görüşme sonrası "Başbakan'a Ladin ve El-Kaide terörist ağının saldırıların bir numaralı sorumlusu olduğunu açıkladık. Bu bizim Türk hükümetine taahhütümüzdü, bunu yerine getirdik. Tüm bilgileri kendisine sunduk. Çok hassas konularda istihbarat yolları sayesinde daha fazla bilgi edinmemiz gerekecek" dedi. Ecevit de "Kanıtları, ABD'nin inandırıcı bulması, benim için de inandırıcıdır" dedi.

Almanya'da Welt am Sonntag gazetesinin düzenlediği 12'nci Silahlı Kuvvetler ve Toplum Forumu'na katılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin bir cephe ülkesi olduğunu hatırlattı ve "Bölgede bir kez daha cephe ülkesiyiz" şeklinde görüş belirtti.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, katıldığı bir TV programında, ABD Başkanı George W. Bush'u Osmanlı İmparatorluğu'nda yönetimde bulunduğu sırada suçluların yanı sıra suçsuzları da zalimce cezalandıran Kuyucu Murad Paşa (1530-1611) olmaması konusunda uyardı. Demirel, "Kuyucu Murad Paşa usulü nedir? On kişi bir yerde topluca duruyor, bunların içinde biri suçlu 9'u değil. Siz o suçluyu arıyorsunuz, hangisi olduğunu ayırt etmek yerine bir kuyu kazıyorsunuz içine hepsini dolduruyorsunuz, üstünü örtüyorsunuz.

Sibel YEŞİLMEN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır