kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Yurtdışındaki hesaplara inceleme sürprizi!..

Yurtdışındaki herhangi bir bankada mevduatı bulunan Türklerin, yurtdışında elde ettikleri faiz gelirini, Türkiye'de beyan edip, gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. Her ne kadar, Gelir Vergisi Yasası'nın 85/1. maddesinde, "Yabancı ülkelerde elde edilen kazanç ve iratların, mükellefin bunları Türkiye'de hesaplara intikal ettirdiği yılda" elde edilmiş sayılacağı belirtiliyorsa da, Maliye Bakanlığı, ilgili maddeyi farklı yorumluyor. Maliye'nin 22 Ocak 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 220 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yaptığı açıklamaya göre; yurtdışında elde edilen kazanç ve iratlar, Türkiye'ye getirilmese dahi, hukuken ve fiilen tasarruf edildiği yılın geliri olarak beyan edilecek. Daha açık bir anlatımla, Maliye'nin tebliğ ile yaptığı açıklamada; yurtdışında faiz, yatırım fonu ve benzeri gelir elde edildiğinde, bu gelir Türkiye'ye getirilmese dahi, yıllık beyanname ile beyan edilip, vergisinin ödenmesi isteniliyor.

ABD'deki banka hesapları
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, bir süre önce Türkiye'de yaşayan ve aynı zamanda ABD'de faiz, yatırım fonu ve benzeri geliri olan Türklerin, bu gelirlerini Türkiye'de beyan edip etmediklerine yönelik, bir dizi inceleme başlattılar. İncelemede, ABD'den elde edilen bilgiler ışığında, 1996 ve izleyen yılların gelirleri esas alındı.

İncemeler sonucunda, dolarlarını ABD'de banka mevduatı ya da yatırım fonu olarak değerlendirip, faiz ve benzeri gelir elde edenlerin büyük bir kısmının, bu gelirlerini Türkiye'de beyan etmedikleri saptandı.

Şu aşamada, beyan edilmediği saptanan faiz, yatırım fonu ve benzeri gelirler üzerinden;

- Gelir Vergisi,

- Fon Payı,

- Vergi cezası,

- Gecikme faizi, isteniliyor. Kuşkusuz ABD'de ödenen vergiler varsa, Türkiye'de hesaplanan vergiden mahsup ediliyor.

Diğer ülkelerin durumu
Şu anda, ABD dışındaki ülkelerde mevduatı olanların o ülkelerdeki faiz gelirlerine yönelik bir inceleme sözkonusu değil. Ancak, çifte vergiyi önleme anlaşmaları çerçevesinde, o ülkelerden de bilgi toplanması ve faiz gelirlerinin Türkiye'de beyan edilip edilmediğinin araştırılması, her an için mümkün olabilir. Bu şu anlama geliyor; İngiltere, İsviçre, Fransa, Almanya ve diğer ülkelerde parası ve faiz geliri olan Türkler saptandığında, bu faiz gelirlerinin Türkiye'de beyan edilip edilmediği araştırılıp, sonucuna göre, cezalı vergi istenebilecek.

Bu arada, anlamsız bir düzenlemeye de dikkati çekmek istiyoruz. Yürürlükteki mevzuata göre, yurtdışında elde edilen faiz gelirinin tutarı, 1 Dolar olsa dahi, beyan edilmesi gerekiyor. Bu konuda, bir beyan sınırı getirmeyişi önemli bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

Yurtdışında elde edilen faiz gelirlerinin Türkiye'de beyan edilmesi konusunda "elde etme zamanı" ve "beyan sınırı" ile ilgili ciddi sorunların, bir yasa değişikliği ile giderilmesi gerekiyor. Aksi halde, yurtdışındaki mevduatlar, bu kez offshore ülkelerdeki hesaplara kayar ve Maliye'nin denetim sınırının bütünüyle dışında kalır...

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır