kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

MASAK polis gibi telefon dinleyecek


Yeni düzenlemeyle, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para takibinde gizli görevli kullanacak. Kara para aklamak ile suçlananlar, suçsuz olduklarını kendisi ispat edecek
ABD'yi vuran terör, yeni bir dünya düzeninin miladını oluşturuyor. Terörün dehşeti kadar, bu organizasyonun finansmanı da giderek daha fazla önem kazanıyor. Terörün, "kara para" ile beslendiği artık biliniyor. Terörle mücadele, terörün finansmanı konularında, büyük deneyim sahibi Türkiye, dünyadaki yeni eğilimin dışında kalmamaya özen gösteriyor.

Bu nokta bizi, Mali Suçları Araştırma Kurulu'na taşıyor. MASAK, özellikle OECD ve AB ekseninde kara paranın aklanmasının önlenmesi konusunda sessiz ama derinden bir çalışma içinde. Doğrusu, şimdiye kadar kendisine intikal eden dosyaları sonuçlandırma hızı konusunda hayli eleştiri de alıyor. Ancak mesele, kara para aklama suçunun tanımlandığı tarihten kaynaklanıyor. MASAK, kara para yasasının yürürlüğe girmesinden önce başlayan bir faaliyetin, yasanın uygulama döneminde kara para aklama haline geldiğini ve cezalandırılmasını gerektiğini savunuyor. Yargı organları, daha önce yasaların suç saymadığı bir fiilin geriye yönelik olarak "öncül suç" kabul edilmesine sıcak bakmıyor. Yığınla dosya ister istemez, başlamadan bitiyor.

Türk tarafı yine de boş durmuyor. Önümüzdeki günlerde, hemen herkesi yakından ilgilendiren bir dizi yeni karar alınması gerekiyor. MASAK Başkanı Nejat Coşkun'un da dediği gibi, avukatlar, noterler ve emlakçıların artık, "işlem bildirimi" kapsamına girmesi ve kara paranın izinin sürülmesi aşamasına geçiliyor. Bununla da yetinilmiyor. Bakınız, hangi düzenlemeler bizi bekliyor:

* Kara para suçunun tanımı genişletiliyor. AB'ye uyumlu biçimde tüm ağır suçlardan elde edilen gelir kara para sayılıyor.

* 6 ay ve daha fazla hapis cezası gerektiren yasa dışı işlerden elde edilen gelirler kara para sayılarak el konuluyor.

* Kara para aklama olaylarında ispat yükümlülüğü, hakkında soruşturma yapılan kişilere ait oluyor. Bu kişiler, servetlerinin kaynağının temiz olduğunu açıklamak zorunda bırakılıyor.

* Halen 50 bin dolar ve üstündeki döviz transferlerine yönelik bilgi alma işlemi 15 bin euro'ya indiriliyor.

* Rüşvetle sağlanan kaynaklar kara paranın öncül suçu kabul ediliyor. Bu para ile şirket kurulması ya da gayrimenkul alınması kara para aklama suçuna giriyor.

* MASAK, kara para inceleme ve soruşturmalarında telefon dinleme ve gizli görevli kullanma dahil daha geniş yetkiyle donatılıyor.

Sonuç olarak, teröre karşı uluslararası savaş Türkiye'nin, terörün mali kaynaklarını kurutma yönünde aldığı askeri ve polisiye önlemler kadar yasal ve teknik adımları atmasını da kaçınılmaz kılıyor.

"Ben sadece ilkeleri söylerim"
IMF ile Ankara'da sonuçlandırılamayan 2002 yılı pazarlıkları Washington'a havale edilince, ekonomi bürokratları arasında bir fıkra dilden dile dolaşmaya başladı. IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen'in, katı tutumu, özellikle yüzde 6.5 faiz dışı fazla ısrarı karşısında anlatılan fıkra şöyle: "Güvercin ailesinin yuvasına yılan dadanmış. Yumurtaları yemeye başlamış. Güvencinler panik içinde çözüm arayışına girmişler. Bir tavsiye üzerine ormandaki bilge baykuşa gitmişler. Baykuş sorunu dinleyip, "Bunu mu dert ediyorsunuz" demiş. "Kolayı var. Siz de yumurtlarınızı taştan yapın. Olsun bitsin" diye de eklemiş. Güvercinler mutlu bir halde yuvalarına uçarken, birden akılları başlarına gelmiş ve yine baykuşun kapısını çalmışlar. "İyi de biz yumurtalarımızı taştan yapamayız ki" diye yakınmışlar. Baykuş, gayet soğukkanlı biçimde, "Valla ben sadece ilkeleri söylerim, uygulaması
size kalmış" der!

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın ciddi bir fıtık ameliyatı geçirdiğini, sağlık durumunun iyi olduğunu,

* TEBİAT tarafından düzenlenen zirvede, İstikrar Programları ve Türkiye Ekonomisi'nin masaya yatırılacağını,

* Türk işadamları heyetinin gelecek ay Suriye ve Lübnan'a giderek yeni pazar arayışlarını sürdüreceğini,

* Maliye Bakanı Sümer Oral'ın, sabah kahvaltısına davet ettiği konuklarına İzmir'den getirtilen sultani üzüm, tulum peyniri ve simit ikram ettiğini,

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır