kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dünya bu savaşı nasıl yorumluyor ?


Fefigaro: Türkiye'nin bölgedeki rolü değişebilir
Şu ana kadar Türkiye ve İran'ın İslam dünyasındaki sorunların teşhisi ve çözümü konusunda farklı modelleri bulunuyor. Yeni gelişmelerle birlikte, iki ülke de bu özelliklerini kaydedebilecek. Araplar'ı zengin eden petrol ve doğalgaz bir gün bitecek. Şu anda zengin olan birçok Arap ülkesi ileride fakir duruma düşecek. Çin'in de Orta Asya'da etkisi artacaktır. Yeni güçlerle birlikte oyunun dengeleri yeniden belirlenecek. Yeni düzen içinde İran ve Türkiye'nin bölgede baş aktör mü yoksa figüran mı olacağı ise henüz belirsiz.

Bernard Lewis (Ünlü tarihçi, Princeton Üniversitesi profesörü)

Daily Telegraph: Fanatik Müslüman'ın panzehiri yenilikçilerdir
Amerika, Taliban'ı ancak Afgan muhaliflerle işbirliği yaparak yenebilir. Fanatik Müslümanlar'a karşı en iyi panzehir yenilikçi Müslümanlar'dır. Kuzey İttifakı etnik, dini ve sosyal grup temsilcilerinin bulunacağı bir hükümet olarak yeniden organize edilebilir. Ardından mali ve askeri destek sağlanır. Böylece Taliban'dan kontrolü birkaç ay içinde geri alabilirler. Karşılığında da Kuzey İttifakı Amerikan yönetimine Ladin'i bulması için gereken istihbaratı sağlar. Gerilla ile ancak gerillalar savaşabilir. Ladin'i almaları için komandolar yollanmalı.

Radek Sikorski (Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı)

The Vew Republic: Taliban'ın korkulduğu gibi güçlü bir ordusu yok
Geçen yaz Afganistan'daydım. Farsça bildiğim ve sakal uzattığım için sorun çıkmadı. Gördüğüm ilginç bir şey vardı. Taliban belirtildiği gibi güçlü değil. Aksine çok zayıf. Çoğu Amerikalı bir şeyi unutuyor. Saddam ya da Miloseviç'in aksine Afganistan'ın bütün kontrolü Taliban yönetimine bağlı değil. Taliban bu ülkenin üçte 2'sini savaşarak ele geçirmedi. Pakistan istihbaratının "sıkı" desteğini aldı. Muhalifler gerçekten güçlü. Ladin'in ise atlı, savaştan kaçmayacak 700 askeri bulunuyor. Taliban kendi içinde aynı fikri savunamayan insanlardan oluşuyor. Gözünüzde büyütmeyin.

Michael Rubin (Washington Enstitüsü Ortadoğu Politikası Uzmanı)

The New York Times: Irak'ı vurmak, Bush'un seveceği bir plandı
Bush ve ekibi masada, savaş planı yapıyordu. Sert tartışmalar geçiyordu. Condoleezza Rice (Ulusal Güvenlik Danışmanı) not tutarken, Bush "Terörle savaş, Ladin'e karşı olacak. Ardından savaş bazı ülkelere yönelecek" dedi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, konuyu "Irak'ı vurma"ya getirdi. Bu Bush'un beğeneceği bir plandı. Çünkü Saddam, baba Bush ve Clinton'ın zamanında yaşamayı başarmıştı. Savaş Konseyi, bazı ülkelerin teröre destek vermesini engelemek için baskı yapma kararı aldı.

David E. Sanger, Jane Parlez

AFP: Başkan Bush, çok hazırlıksız yakalandı
Bush, Abraham Lincoln'ün kuzey-güney savaşında, Harry Truman'ın 2'nci Dünya Savaşı'nın sonunda karşılaştığı olağanüstü zor bir anla karşı karşıya. Açıkçası hazırlıksız yakalandı. 21'inci yüzyılın şafağında, başkanlığının 8'inci ayında Bush, topraklarındafgerçekleştirilen korkunç saldırı sonrası hem ülkesini hem de dünyayı uluslararası büyük bir savaşa hazırlamak zorunda. ABD'nin hiç bu kadar deneyimsiz bir başkanı olmamıştı.

The Washington Post: Uçaksavarlar, ABD uçakları için tehlike
Taliban'ın askeri gücü büyük ölçüde Sovyet işgalindan kalan silahlardan oluşuyor: T-54 ve T-62 tankları, zırhlı nakil araçları, toplar, çok namlulu roketatarlar, 15 uçak ve 30 helikopter. Bu silahlar İslamcı gerillalar tarafından ele geçirildi. İç savaşta sürekli el değiştiren silahlar sonunda Taliban'ın eline geçti. Bu silahlar ABD'yle mücadeleye yetmez. Ancak uçaksavarlar ABD uçakları için tehdit oluşturabilir.

Molly Moore

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır