kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Köktendinci teröre karşı NATO kalkanı


İngiliz Sunday Times: Türkiye'de köktendinciliğin artmasından çekinen Bush yönetimi, Doğu'dan gelecek tehlikelere karşı Balkanlar'da askeri gücünü artıracak
ABD'nin yeni İngiltere Büyükelçisi William Farish, İngiliz Sunday Times gazetesine, Türkiye'de köktendinciliğin artmasından kaygı duyan Amerikan yönetiminin Balkanlar'daki askeri gücünü artırarak doğudan gelecek tehlikelere karşı bir tampon bölge oluşturacağını açıkladı. Farish'in açıklamalarının yer aldığı Tom Walker imzalı haber şöyle:

Bush yönetimi, Doğu'dan gelecek terörist tehditlere karşı tampon bölge olarak gördüğü Balkanlar'daki askeri gücünü güçlendirmeyi planlıyor. Başkan George W. Bush'un yakın arkadaşı olan ABD'nin İngiltere Büyükelçisi William Farish, Amerikan politika danışmanlarının Amerika'nın ve Avrupa'nın bölgedeki çıkarlarını ve Orta Asya'daki zengin petrol rezervlerini taşıması planlanan boru hattını en iyi şekilde koruma planları yaptığını açıkladı.

AMERİKAN POLİTİKASI DEĞİŞTİ
Bush'un, başkanlık koltuğuna oturmadan önce Amerikan birliklerinin Bosna ve Kosova'dan aşamalı olarak çekilmesini desteklediği düşünülüyordu. Bush, geçtiğimiz günlerde Kosova'daki en büyük Amerikan üssü olan Bondsteel'e yaptığı ziyarette, barışı koruma görevinin yükünü Avrupa ordularının çekmesi gerektiğini söyledi.

Farish, 3 hafta içerisinde Balkanlar'ı ziyaret edip, barut fıçısı halindeki Makedonya'da Amerikan politikalarını değerlendirmeyi ve Bush'a rapor etmeyi planlıyor. Farish, Bush'un dış politikadaki diğer öncelikli konularını ise Kuzey İrlanda barış süreci ile Ulusal Füze Savunma Sistemi olarak niteliyor.

BALKANLAR TAMPON BÖLGE
NATO'nun Arnavut milislerin elindeki silahları toplama operasyonu bu hafta bitmesine rağmen, NATO yetkilileri birliklerin bir süre daha bölgede kalmasını planlıyorlar. Üsküp Hükümeti'nin radikal kanadı ise NATO'nun ülkeyi hemen terk etmesini istiyor.

Farish'in gündeme getirdiği farklı bir senaryoya göre ise NATO, bölgedeki varlığını güçlendirerek Balkanlar'ı kalıcı bir eğitim ve tatbikat alanı haline getirecek. Çünkü Farish'e göre NATO müttefiki Türkiye'deki köktendinciliğin artmasından korkan Amerikan yönetimi, Balkanlar'ı gelecekte doğudaki istikrarsız rejimlere karşı tampon bölge olarak görmek istiyor. Şu anda Bosna'da 3.350, Kosova'da 6.200 Amerikan barış gücü askeri bulunuyor. Birkaç yüz Amerikan askeri de Makedonya'daki silah toplama operasyonuna lojistik destek sağlıyor.

Rusya ile ilişkiler Amerika'nın bölgedeki etkisini artıracak
ABD'nin yeni İngiltere Büyükelçisi William Farish'in görüşleri Balkanlar'la sınırlı değil. Hazar bölgesindeki ülkelerin topraklarının altında yatan "kara altın" yani petrol de Teksas eyaletindeki Houston kentinin 5 büyük petrolcü ailesinden birinin çocuğu olan Farish'i heyecanlandıran konulardan biri. Farish, Rusya'yla ve Rusya lideri Putin'le ilişkilerin Amerika'nın bölgedeki etkisi açısından hayati önemde olduğunu düşünüyor. "Bence ABD'yle Rusya arasında yepyeni bir döneme tanık olacağız" diyen Farish'e göre Putin çok açıksözlü ve Bush'la çok iyi anlaşacaklar...

Kazakistan eski başbakanı Akezhan Kazhegeldin de geçen hafta Amerika'nın Rusya'yla güçbirliği yapması gerektiğini ve petrolü Kuzey ve Güney Avrupa'ya Sovyetler Birliği döneminden kalma boru hatlarıyla taşıması gerektiğini söyledi. Farish, Makedonya'nın, Karadeniz'le Adriyatik arasında kurulması düşünülen petrol boru hattına bağlı olan istikrarının bölgenin ekonomik gelişimi açısından çok önemli olduğunu düşünüyor. Bölgede yaşanan sürekli değişimin önümüzdeki birkaç yıl için heyecan verici bir inceleme konusu olacağını söylüyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır