kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İlaçlama uçağı 'zehir' saçacak


New York ve Washington'a kamikaze saldırısı düzenleyen teröristlerin evine düzenlenen baskınlarda, zirai ilaçlamada kullanılan uçakların kitapçığı bulununca, ABD biyolojik saldırı ihtimaline karşı alarma geçti
Amerikan yönetimini Ladin'in adamlarından gelebilecek "kimyasal ya da biyolojik saldırı" korkusu sardı. 11 Eylül'de düzenlenen saldırıların soruşturması kapsamında teröristlerin evleri aranırken, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) bu konuda çok önemli delillere ulaştı. Saygın haber dergisi Time'ın kapak konusu yaptığı habere göre teröristlerin evinde zirai ilaçlamada kullanılan küçük uçakların nasıl kullanıldığını anlatan kitapçık ve şemalar ele geçirildi.

Yetkililer, teröristlerin bu uçaklarla hedef noktaların üzerine kimyasal ya da biyolojik zehir püskürtmeyi planladığından şüpheleniyor.

HAVAALANI BULAMADILAR
Yetkililer, bulunan belgelerin arananlar listesindeki Zacarias Moussaoui'nin evinde, 16 Eylül'de ele geçirildiğini belirtiyor. Teröristlerin gereken zehirli maddeyi hazırladığı ancak küçük uçakla kalkış için gereken havalimanını bulamadıkları ifade ediliyor. Habere göre zirai ilaçlamada kullanılan küçük uçaklar B sınıfı havalimanlarından kalkabiliyor ve büyük kentlerin yakınında bu tip havalimanı bulunmuyor. Bunun üzerine eylemin gerçekleştirilemediği tahmin ediliyor.

FBI, tarım ilaçları satan firma ve kuruluşlara, kimyasal ya da biyolojik zehir gibi şüpheli bir satış yapmaları durumunda acilen bildirmeleri konusunda uyarı gönderdi. Ulusal Tarım Havacılık Birliği yetkilileri de geçtiğimiz hafta tüm üyelerine bir uyarı mektubu göndererek 'dikkatli olmaları, kimyasal ilaçlama uçakları kullanımı ve ilaçların satışı, müşterileri ya da çalışanları arasında şüpheli olanlar varsa bu kişileri bildirmelerini' söyledi.

SALDIRIDA 'ZEHİR' ŞÜPHESİ
New York Times gazetesinde dün yayınlanan bir haber, FBI yetkililerinin net olarak açıklamasalar da bir biyolojik ya da kimyasal saldırıdan endişelendiklerini doğrular nitelikteydi. Habere göre saldırının hemen ardından Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazına arama-kurtarma ekiplerinden önce 'özel uzman asker timi' gönderildi. 22 askerden oluşan tim, Scotia'daki üslerinden acilen bölgeye getirildi. Askerler, kurtarma ekipleri devreye girmeden önce ikiz kuleler ve çevresinde havayı kontrol ederek herhangi bir kimyasal zehir bulunup bulunmadığını araştırdı. Teröristlerin kulelere çarptıkları uçaklarla birlikte zehir atmadıkları anlaşıldıktan sonra diğer ekipler devreye girdi. Ancak enkazda herhangi bir zehir izine rastlanmasa da hastaneler alarma geçirildi. Atlanta'daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bir uyarı bildirisi yayınladı.

BİLİM-KURGU FİLMİ DEĞİL
Amerikan basınının dünkü gündemini oluşturan "kimyasal ve biyolojik tehlike" Washington Post gazetesinde de yer aldı. Gazete, 'biyolojik saldırıların bilim kurgu gibi görüldüğünü ancak artık öyle olmadıklarını' belirterek "Teröristlerin ahlak sınırı yok. Ülkemiz bir mikrobik savaşa hazırlıklı değil. Bu, güçlü olunması ve dikkat gösterilmesi gereken bir konu" diyerek yetkililere seslendi. Gazete, "Biyo-savaşı ciddiye almak" başlıklı haberde ölümcül mikroplarla ilgili yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Ciddi bir saldırı tıbbi müdahale sistemini de yener" ifadesini kullanan Washington Post, alınacak önlemlerin yanı sıra saldırılarda kullanılabilecek şap ve su çiçeği gibi mikroplara karşı aşı stoklanması gerektiğini yazdı. Washington Times gazetesi ise "Amerika'nın Irak'a saldırması halinde Irak'ın da kendilerine saldırmasından endişelenen" İsrail yetkililerinin halka gaz maskeleri dağıttığını yazdı. Gazetenin haberine göre İsrailliler gaz maskesi alabilmek için ordu dağıtım noktalarına hücum etti.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır