kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Afganistan'da kimse başarılı olamaz


Korgeneral Rauf Beg, 'ABD'nin o sarp dağlarda işi zor. 6 bin kişilik gücü olan Ladin de Taliban da savaşa hazırlanıyor' diyor
Taliban'a karşı savaşan General Abdül Raşid Dostum'un sağ kolu olan Özbek asılllı komutan Korgeneral Rauf Beg, Afganistan'a 'sürekli barışın gelmesi' için Birleşmiş Milletler'in (BM) mutlaka müdahale etmesi gerektiğini savunuyor. Yıllarca Afganistan'daki cephelerde tuttuğu savaş notlarını birkaç hafta önce "Adı, Afganistan'dı. Talibanlar'ın eline nasıl düştü?" ismiyle kitap haline getiren Beg'e savaşın eşiğindeki Afganistan'ı sorduk. İşte Norveç'e yerleşen ve hâlâ orada mülteci olarak yaşayan Korgeneral Beg'in görüşleri...

* Taliban kimden destek alıyor?

- İlk aşamada Taliban'ı Amerika, Avrupa ülkeleri destekledi. Ama onların daimi destekçisi Arap ülkelerindeki radikal İslami hareketler ve en önemlisi de Pakistan. Taliban'ı Afganistan'ın ve Amerika'nın başına bela eden ülke Pakistan oldu. Pakistan'da yaşayan Peştunlar'a önce teorik eğitim ardından da silah eğitimi vererek Afganistan'a yollayan ülke Pakistan'dır.

PAKİSTAN DESTEKLEDİ
* Pakistan neden Taliban'ı Afganistan'a soktu ve destekledi?

- Pakistan sınırları içinde olan Peşaver'de 10 milyona yakın 'Peştun' yaşıyor. Radikal İslamı savunan bu insanların düşüncesi Pakistan ve Afganistan topraklarında bir 'Peştun İslam Devleti' kurmak. Pakistan kendi topraklarında böyle bir devlet istemediği için Peştun olan Taliban'ı Afganistan topraklarında destekliyor. Yine Orta Asya'nın petrol ve doğalgaz kaynaklarını Karaçi limanına indirmek isteyen Pakistan kendi ülkesi bölündüğü taktirde bu projenin gerçekleşmeyeceğini biliyor. Taliban'ın komutanı Pakistanlı Nasrullah Babür'dü.

* Amerika'nın özel harekât birlikleriyle Afganistan'a karşı başarılı olma şansı var mı?

- Amerika, Afganistan'ı bombalayabilir. Ancak o sarp dağlarda savaşması gerçekten çok zor. Hava harekâtının ardından düzenleyeceği askeri bir harekâta şu an 5-6 bin kişilik bir güce sahip olan Ladin de Taliban da direnç gösterecektir. Afganistan'da Taliban kuvvetleri de savaşa hazırlanıyor. Binlerce insan dağlara çıkıyor. Afgan insanının gerçekten savaşçı bir ruhu vardır ve orada yıllardır savaşın bitmemesinin bir nedeni de silah kullanabilme becerisidir. Ruslar, Afganistan'a girdi ama on yıl çıkamadılar. Amerika'nın Rusya gibi Afganistan'a girmesini önermem. Afganistan'da kimse başarılı olamaz.

HALK ÜZGÜN
* Afganistan'a barış ne zaman gelecek?

- Afganistan'da şu an kanuni bir hükümet yok. Şu an hakimiyet Pakistan istihbaratı ve Taliban'ın elinde. Amerika'nın Taliban'ı devirmesi için Afganistan'a BM gücüyle girmesi gerekir. Orada terörü yaratan Afgan halkı değildir. Amerika'daki olayın ardından Afganistan'da yaşayan ve gerçekten üzülen insanlar tanıyorum. Birleşmiş Milletler müdahale etmedikçe Afganistan'da kan akmaya devam edecektir.

Taliban'ın kitabını yazdı
İşte Korgenaral Rauf Beg, kitabında Taliban vahşetini şöyle anlatıyor: "Peştun asabiyeti, Hazarlar'a yapılan işkence ve eziyette o dereceye ulaşır ki, bu artık kabile, asabiyet ve dini de aşarak tam manasıyla bir vahşete döner. Peştunlar öylesine işkence yaparlar ki, vicdan sahibi bir insanın görmesi bir yana, duyması bile insanı rencide etmeye yeter. Bunların en dehşetlisi ve en tüyler ürperticisi 'ölülerin dansı' adını verdikleri vahşilik olup, bunu aldıkları esirlerin önünde, onlara seyrettirerek yapmalarıydı. Bu işkencede esir insanın başı tek kılıç darbesiyle kesilir kesilmez, şah damarı kızgın bir demirle dağlanarak akan kan akışı durduruluyor, kan akmadığı için canı çıkmayan kesik başlı ölü, ellerini kollarını çırpa çırpa 5-10 dakika o haliyle can çekişip ölüyordu.

Alper URUŞ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır