kapat
24.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ülkeme dönmeye hazırım


Kral Zahir Şah: Afganistan benim vatanım. Yıllarca ülkeme dönebilmek için bekledim. Ve şimdi hazırım. Türkiye'nin bu günlerde getireceği her türlü destek bizim için çok değerli
Afganistan'ın devrik kralı Zahir Şah, Roma'nın kuzeyinde yeşillikler içindeki villasında, inanılmayacak bir enerjiyle danışmanları ve yakın adamlarıyla, toplantı üstüne toplantı yapıyor. Ve ülkelerindeki gelişmeleri masaya yatırıyorlar. Batı'nın Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanmasında kilit adam olarak gördüğü Zahir Şah da, 'Afgan halkının başına geçeceğinin' mesajını veriyor. İtalya diplomasisi de uzun yıllardır, devrik kralı Afganistan'da başlayacak bir barış sürecinin baş aktörü haline getirmeye çalışıyor.f Zaten Zahir Şah'ın sesinin ilk kez 'Amerika'nin Sesi' radyosu ilefAfgan halkına duyurulması bir rastlantı değil. Zahir Şah halkına 'bir geçiş hükümeti istediğini' açıkça söyledi. Zahir Şah, sağ kolu ve aynı zamanda damadı olan General Abdül Vali ile birlikte toplantılarını sürdürürken, bir yandan da bizle olan röportajına devam etti...

* Afgan halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman,fTürkiye bu krizde ne yapabilir?

- Afganistan halkınınfTürk halkı ile çok büyük geleneksel bağı var. Türkler bizim kardeşlerimiz. Türkiye'nin bize bu günlerde önereceği, getirebileceği her türlü yardım ve destek bizim için son derece değerlidir, biz bunlara açığız ve son derece duyarlıyız.fAfgan halkı Türkiye'ye ve Türkler'e büyük güven duymaktadır. Bu zor günlerde, Türk kardeşlerinin somut yardım ve desteğini beklemektedir.

HALKIMA YARARLI OLACAKSAM...
* Afganistan'da halkın önemli bir kısmı Kral'ının ülkeye dönmesini ve barış getirmesini bekliyor. Afganistan'a dönmeyi düşünüyor musunuz? Ne zaman?

- Afganistan benim vatanım. Vatanıma dönebilmek için yıllarca bekledim. Gönülden sevdiğim ve bağlı bulunduğum halkımın arasına en kısa zamanda dönmek istiyorum. Halkıma yararlı olacaksa ben Afganistan'a dönmeye hazırım. Ülkemdeki yabancılar tarafından (Bin Ladin ve adamları) gerçekleştirilen terör olayları nedeniyle verilecek ceza, Afgan halkına verilmemeli. Afgan halkıfgeleceği için tek başınaf karar verebilmeli. Loja Jirga'yı en kısa zamanda toplamak durumundayız. Büyük Afgan aşiretlerinin bir araya getirildiği bufbüyük meclis hiçbir yabancı etki altında kalmadan karar verebilir.

* Majesteleri,fAfganistan'ın bu zor günlerinde, somut olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?

- Ülkemin siyasi güçleri ile sürekli görüşmeler halindeyim. Afganistan'ı yabancı müdahalesinden kurtarmak içinfve bu amaçla siyasi güçleri bir araya getirmeye çalışıyorum. Afgan halkının temsilcilerinin yanı sıra, Avrupa Birliği, Amerika ve diğer ülkelerle ilişkilerimiz devam ediyor. Uluslararası topluluk Loja Jirga'nın toplanabilmesi için bize yardım etmeli. Ancak Loja Jirga da hiçbir yabancı müdahalesi olmadan gelişmeleri tartışabilmeli.

İTALYA ARKADAŞ ÜLKE
* Afganistan'ın içinde bulunduğu durumla ilgili olarak yıllardır sürgünde yaşadığınız İtalya ne yapabilir?

- Avrupa ve İtalya beni 1973'ten beri misafir etti. İtalya evim oldu. Özellikle İtalyan halkının da katkıda bulunduğu insani yardımları unutamam; Afganlılar da unutmayacaktır. İtalya'nınfnihai bir siyasi rolü olabilir. Afganlılar İtalya'yı 'arkadaş bir ülke' olarak kabul ediyorlar.

İngiltere'den Kral'a: Halkının başına geç
The Sunday Telegraph gazetesi, İngiltere'nin Afganistan'ın sürgündeki Kralı Muhammed Zahir Şah'tan, savaştan sonra ülkesine dönmesini ve savaşın böldüğü halkını liderliği altında toplamasını istediğini öne sürdü. Gazetenin haberinde, İngiliz Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcilerinin 87 yaşındaki Zahir Şah' ı, sürgün hayatı yaşadığı Roma'daki villasında, geçen Cuma günü ziyaret ettiklerini ve savaş sonrası oynayabileceği rol üzerinde görüşmelerde bulunduklarını bildirdi. Sunday Telegraph, görüşmenin, 1973 yılında ülkesini terk etmesinden bu yana Kral ile ilişkilerini sürdüren ABD'nin de bilgisi dahilinde yapıldığını kaydederken, Washington'ın Ahmet Şah Mesud'un suikaste kurban gitmesinin ardından bir savaş sonrasında yönetime gelmesi en uygun isim olarak, sürgündeki Kral' ı gördüğünü belirtti. Telegraph, eski Kral'ın tek ziyaretçisinin İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri olmadığını, geçen hafta içinde Avrupa Birliği temsilcilerinden Birleşmiş Milletler Temsilcisi'ne kadar pek çok kişinin eski Kral'ın kapısını aşındırdıklarını ifade etti. Gazete, Avrupa'da yaşayan Afgan grupların da Kral'dan aynı talepte bulunduklarını yazdı. Sunday Telegraph ayrıca, ziyarette yer alan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin Taliban'ın yerine demokratik bir rejim arayışında olduklarını belirttiğini ve "bu nedenle de yeniden monarşiye dönülmesi seçenekler arasında yok" dediğini kaydetti.

YASEMİN TAŞKIN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır