kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
HULKİ CEVİZOĞLU(hulki.cevizoglu@populerbilim.com.tr)

Terörün romantizmi bozuldu mu?

"Hayat bir izafiyet yumağıdır." Uzun süre önce bu görüşümü dile getirmiştim.

Hayat niçin göreceli (izafi), derseniz yanıtı çok basit. Bugün birisi için iyi ve güzel olan, başkaları için kötü ve çirkin olarak algılanabiliyor. Bu, dün de böyleydi, korkarım yarın da böyle olacak. Hem de, yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada.

***
Yaşamdaki "farklı yorum ve değerlendirmeleri" ortak bir noktada buluşturamadıktan sonra, uygulamalarda da "ortak anlayış" gerçekleşmiyor. Hemen her alanda geçerli olan bu durumu, bugünkü dünya kamuoyunun ilk gündem maddesi olan "terör" konusunda değerlendirelim...

Terör, uygulandığı ülkelerde çok can yakıyor, masum insanların katledilmesine neden oluyor, ekonomilere büyük zarar veriyor.

Ancak, davulun sesi uzaktan farklı duyuluyor. Terörü uzaktan seyreden ülkelerde Ğkimi zaman da, terörü yaşayan ancak aymazlıktan kurtulamamış ülkelerde- durum farklı. Oralarda terör "romantik" bir anlam kazanıyor.

Terörün romantizmi olmaz!
New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz gökdelenlerine yapılan terör saldırısından sonra dahi, bu gerçeğin tüm ülkelerde tam olarak algılandığından emin değilim. Bugün bile, kimi ülkeler "aymazlık içinde olduklarından" bu gerçeği anlayamıyor ve sırf dünya kamuoyu gözünde kötü görünmemek ya da ABD'nin hedefi olmamak için "anlamış gözüküyorlar!"

Ne yazık ki buna Ğkimi zaman- Türkiye de dahil oluyor. (Bunda kimin suçu olduğu ayrı bir tartışma konusu.) Terörden çok çeken bir ülke olmasına rağmen, Türkiye hakkında bunu söylemek anlamsız gibi geliyor değil mi?..

Bakınız, bir süre önce Türk medyasında "romantik bir haber" yayınlandı. Habere "romantizm" duygusallığı katan, daha çok haberin fotoğrafı idi. Meksika'da Kızılderili haklarının tanınması için savaştığı ileri sürülen Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (!) başkanının kar maskeli ve ağızlarında pipo olan fotoğrafları yayınlandı.

Pipo ve kar maskesi, militanların ellerindeki ölüm saçan silahları "görünmez!" kılıyordu.

Türkiye dahil birçok ülkede yayınlanan bu fotoğraflar belki de, Meksika için "terörizmin fotoğrafı" idi.

Terör düştüğü yeri yaktığı için gelelim bize karşı olan "dış" dünyaya.

Yaklaşık 16 yıl boyunca 30 bin civarında insanımızın ölmesine ve binlerce şehit vermemize neden olan PKK terörü, bugün "teröre karşı birleştiklerini" açıklayan NATO üyesi Avrupa ülkelerinde "romantik" biçimde karşılandı. Terör bürolarına "enformasyon büroları" dediler, militanlara "demokrasi savaşçıları" adını taktılar. (Türkiye'de bunlara destek verenlerin neler dediği ve yaptığı da unutulmadı.)

Burada kalsa yine iyiydi, desteklediler, yardım ettiler, Abdullah Öcalan'a yataklık ettiler. Bunlar da NATO üyesi idi, bugün "teröre karşı birleştik!" diyen.

Biz de NATO üyesiyiz ama, hiçbir NATO üyesi ülke kılını kıpırdatmadı. Bizdeki terör onlara romantik geliyordu.

Aynı şekilde, yıllar önce terörist Öcalan'la yapılan "hangi takımı tuttuğuna ilişkin" röportajlardaki aymazlığı da hatırlayalım.

Umarım ĞABD korkusuyla da olsa- bugün terörün romantizmi bozulmuştur!..

Artık, uygar geçinen kimi Batı ülkeleri "güvenlik tüketicisi" değil, "güvenlik üreticisi" olmalıdır...

***
Türkiye açısından alınması gereken derslerden biri ise, dış politikada başkalarının güdümüyle hareket etmemek; halktan kopmamak; başı dik, bilinçli ve onurlu bir milli dış politika uygulamaktır.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır