kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

İşçilerin yemeği enflasyondan etkilenmiyor

Enflasyondan herşey etkileniyor ama etkilenmeyen bir tek şey var o da işçilerle ilgili yemek yardımı.

1 Ocak 2001'den itibaren, işçilerin gelir vergisine tabi tutulmayan yemek yardımı tutarı, günlük 2 milyon 350 bin lira olarak belirlenmişti. Şimdi Eylül ayının sonuna geldik. 1 Ocak'daki tutar, aynen geçerli. Bu arada, köprülerin altından çok su geçti, 1 Ocak 2001'de yıllık yüzde 10 olacağı söylenen yıllık enflasyon oranı, yüzde 70'lere dayandı. Değişen bir şey yok. Yemek yardımı tutarı yine 2 milyon 350 bin lira yani işçilerin yemeği, enflasyondan etkilenmiyor!..

İşçinin yemeğiyle oynanmamalı
Trilyonlarca hatta katrilyonlarca liralık işlemlerin döndüğü bir ortamda, işçinin birkaç milyonluk yemek parası ile oynamak pek doğru bir yaklaşım değil. Gelir Vergisi Yasamıza göre; işçilerin 2001 yılında civar lokantalarda karnını doyurarak, karşılığında fiş ya da fatura getirmesi halinde, işverenin ödeyeceği yemek parasının günlük 2 milyon 350 bin liralık kısmı gelir vergisine tabi değil (GVK Md. 23/8).

Bu tutar, 2000 yılında 2 milyon 100 bin liraydı. Yasa gereği ya yeniden değerleme oranına göre ya da Bakanlar Kurulu'nca artırılacaktı. Yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı günlük 3 milyon 276 bin TL. (KDV dahil 3 milyon 832 bin 620 TL) olacaktı. Ancak Bakanlar Kurulu, olaya müdahale etti ve yüzde 56 yerine, yüzde 12'lik bir artış yaparak, gelir vergisinden istisna yemek yardımı tutarını, 2 milyon 350 bin lira olarak belirledi.

Enflasyondaki sapma yansıtılmalı
Bakanlar Kurulu, yemek yardımı ile ilgili 2000 yılı istisna tutarını, 2001 yılı için yüzde 12 oranında yükseltirken, yıl sonu enflasyonunun da yüzde 10-12 civarında olacağı varsayımına göre hareket etmişti.

Oysa Şubat krizi ile birlikte, ekonomide dengeler alt-üst oldu ve enflasyon hedefleri de, yüzde 70'lerle ifade edilir oldu.

Şu aşamada, işyeri dışında yemek yiyen işçiler, enflasyonun yüzde 12 olacağı varsayımına göre belirlenen ve 9 aydır da değişmeyen 2 milyon 350 bin lira ile karınlarını doyuramıyorlar. İşçinin, hiç değilse bir öğün karnı doymalı ki, işyerinde iyice çalışabilsin.

İşin doğrusu, iğneden ipliğe herşey enflasyondan etkilendiği gibi, işçinin yemeği de enflasyondan etkilenmiştir. Yeni tutar, 4-5 milyon civarında belirlenirse, hem işçinin karnını doyurmasıyla ilgili, önemli bir sorun giderilmiş olur hem de işçiler yemek ödemelerinin karşılığı belge almak suretiyle, Devlet'in KDV, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi getirisini yükseltirler...

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır