kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Köşk'te gecikmiş zirve


ABD 11 Eylül'de saldırıya uğradı, Sezer'in de katıldığı bir zirve 9 gün sonra yapılabildi
ABD'ye karşı gerçekleştirilen terörist saldırılar ve son gelişmeler Çankaya Köşkü'ndeki güvenlik zirvesinde değerlendirildi. Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığını yaptığı, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne atanan Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Faruk Loğoğlu'nun katıldığı zirveden Türkiye'nin Terörizmle mücadelede ABD ile dayanışmasını sürdürme kararlılığı çıktı.

Zirve kararı önceki gün Başbakanlıkta yapılan "Güvenlik toplantısında" alındı. Başbakan Ecevit'in daveti üzerine gerçekleştirilen eşgüdüm toplantısında değerlendirmelerin Sezer'e de iletilmesi görüşüne varıldı. Ankara böylece saldırıların üzerinden ancak 9 gün geçtikten sonra konuyu enine boyuna tüm birimlerin katılımı ile masaya yatırmış oldu. Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, geç kalınmış zirve eleştirilerine katılmazken, "Hükümet kaynakları arasında bilgi akışı sürekli sağlanıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

SINIRLI BİLGİ
Edinilen bilgiye göre zirvede Dışişleri Bakanı Cem, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda Ankara'nın NATO, BM ve AB gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde önümüzdeki günlerde yapabileceklerini özetledi. Terörizm tanımının bu kuruluşlarda yapılmadığı ve hukuki altyapısının eksik olduğunu belirten Cem, bu konuda AB nezdinde öncülük yapılacağını söyledi. Zirvede saldırılar sonrasında ABD'den Türkiye'ye sınırlı bilgi geldiğinin de altı çizildi.

Zirvede ağırlıklı olarak Türkiye'nin endişeleri görüşüldü. Bu çerçevede Ankara'nın endişeleri Pakistan üzerinde odaklaşıyor. Bu konuda yapılan değerlendirmeler şöyle:

* Pakistan'daki Taliban yanlısı güçlerin hareketlenmesi ve Hindistan-Pakistan dengesinin bozulmasından,

* Pakistan'ın elindeki nükleer silahların Taliban yanlısı kesimin eline geçmesi halinde dünyadaki terörün artmasından,

* Bölgedeki Orta Asya ülkelerinin bağımsızlığının olası çatışmalardan olumsuz yönde etkilenmesinden endişe duyuyor.

* Türkiye'ye göre ABD harekatı nokta operasyonları şeklinde ancak uzun sürecek.

Sibel YEŞİLMEN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır