kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kıyak emeklilik için iktidar-muhalefet ittifakı


37 maddelik pakette idam ve sendikalarla ilgili düzenlemeler dışında çatlak çıkmadı.
İdam cezası düzenlemesinden sonra, Anayasa'nın sendika kurma hakkını düzenleyen 51'inci maddesinde değişiklikte de oybirliği sağlanamadı. Devlet Bakanı Nejat Arseven, sendikalar üzerindeki devlet denetimi sağlanmasına ilişkin fıkranın metinden çıkarılmasını, maddenin ilk fıkrasındaki sendika tanımına "Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak..." cümlesinin eklenmesini, son fıkradaki sendika tüzük ve üst yönetimlerinin esaslarına "Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı olamayacağı" ibaresinin eklenmesini önerdi. Düzenlemeye AKP'liler "ret" verdi, SP'li üyeler ise "çekinser" kaldı.

Paketteki diğer maddeler şöyle:

SEZER'E RAĞMEN
* Kanunlar ile milletlerarası andlaşmaların çatışması halinde, milletlerarası andlaşmaların esas alınacak. (Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "egemenlik hakkını kısıtlayacağı" endişesiyle bu maddeye karşı çıkıyor.)

* Meclis, af kararını üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla alabilecek. Ayrıca "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne" yönelik suçların da affedilebilmesine olanak sağlandı. Ancak, daha önce işlenen suça uygulanmayacak.

* Kanuna aykırı olarak elde edilen bulgular delil sayılmayacak. Hiç kimse sözleşme yükümlülüğünü yerine getiremediği için özgürlüğünden alıkonulamayacak.

* Asgari ücret düzenlenmesinde çalışanların ekonomik şartları ile ülkenin ekonomik durumu göz önüne alınacak.

* Devlet sosyal ve ekonomik alandaki görevlerini yerine getirirken ekonomik ve sosyal istikrarın korunmasını gözetecek.

* "Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk'tür" kaldırıldı.

* Yabancılara da TBMM'ye dilekçe verme hakkı tanındı.

* Devlete "işsizleri" de koruma yükümlülüğü getirildi.

* Seçime bir yıl kala değişen seçim kanunu, o seçim için geçerli olmayacak.

* Milletvekili seçilme şartlarından "ideolojik veya anarşik eylemlere katılma" ifadesi çıkartılarak, yerine "terör eylemleri" ibaresi konuldu.

* Dokunulmazlığı kaldırılılan milletvekili, yeniden seçilse bile yargılanabilmesi için Meclis'ten ikinci bir karar çıkmasına gerek kalmayacak. Milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık tezkereleri, en geç 3 ay içinde "gizli" oylama ile karara bağlanacak. Milletvekilleri hakkındaki ceza davaları Yargıtay'da görülecek.

* MGK'ya başbakan yardımcıları ve adalet bakanının da üye olarak girmesi yönünde düzenleme yapılarak, kuruldaki sivil üye sayısı artırıldı. Ayrıca, MGK kararlarının "...Bakanlar Kurulunca öncelikle dikkate alınacağı" ibaresi de "Bakanlar Kurulunca değerlendirilir" şeklinde değiştirildi.

* 12 Eylül dönemi düzenlemelerinin Anayasa'ya aykırılığı öne sürülebilecek.

KIYAK "KATMERLENDİ"
* "Kıyak emeklilik" düzenlemesi, muhalefetin ifadesiyle "katmerlendirildi." İktidar ise, hizmet süresi ve yaş haddi doldurulmadan emeklilik hakkı elde etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, "kıyak" tanımına karşı çıktılar. Ancak kamuoyunun tepkisini yatıştrmak için bu açıklamaları yapan vekiller, maddenin oylaması öncesi, metne idari, mali ve sosyal tüm haklarının kanunla belirlenmesi hükmünü eklettirdiler. En az 2 yıl milletvekilliği yapma şartıyla, 25 yıllık hizmet süresini ve yaş haddini dolduran her milletvekili, Emekli Sandığı'na tabi olarak emekli olacak. Böylece emekliler makam tazminatını da alabilecek.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır