kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

AB yolunda tarihi adım


"Savaş ve terör suçları dışında idam cezası verilemez" hükmü, DYP'lilerin seçim hesabıyla ret oyu vermesine karşın, diğer partilerin oyuyla "kabul" edildi
TBMM Anayasa Komisyonu, 37 maddelik Anayasa değişikliği paketini firesiz kabul etti. Paketin en kritik maddesi olan, savaş, yakın savaş ve terör suçları halleri dışında idam cezası verilememesine ilişkin düzenlemeyi aynen kabul etti. İktidar partileri, muhalefet partileriyle tam uzlaşma sağlanması halinde bu maddenin "ertelenmesi" eğilimindeydi. Ancak tüm partiler toplantıdan önce idam cezasıyla ilgili maddeye "kabul" dediği için erteleme fikrinden vazgeçildi. Uzlaşmaya DYP de katıldığı halde, oylamada seçim hesabıyla "ret" verdi.

Anayasa Komisyonu dünkü çalışmalarına, idam cezasının kaldırılmasını kritik maddeyle başladı. ANAP'lı Devlet Bakanı Nejat Arseven, toplantıdan önce komisyon üyeleriyle görüşerek maddenin uzlaşmayla geçirilmesi için ricada bulundu. SP'liler Necmettin Erbakan'ı kurtarmayı öngören önergelerinden bile vazgeçerken, DYP'liler dahil komisyonun tüm üyeleri, önerge vermeyeceklerini ve teklifin tamamını desteklediklerini söylediler.

KOMANDO AYVAZ: İNSANLIK DIŞI OLSA ALLAH CEVAZ VERMEZDİ
Komisyon toplantısında da, DYP'li Ali Naci Tuncer ve Ahmet İyimaya, uzlaşma olması durumunda idam cezasının kaldırılmasına "kabul" oyu vereceklerini ifade ettiler. Tuncer, ABD'ye yapılan terör saldırısından sonra İngiltere'nin bile insan hakları mevzuatını yeniden gözden geçireceğini ve AB'nin idam cezası konusunda yeni düzenlemelere gidebileceğini belirterek, "Buna rağmen uzlaşma olursa kabul oyu vereceğim" dedi. Ancak DYP'li Ayvaz Gökdemir, idamın kaldırılmasına karşı çıkarak ortalığı karıştırdı. Gökdemir, şöyle konuştu: "Eğer idam söylendiği gibi insanlık dışı bir ceza olsaydı, buna Allah da cevaz vermezdi. Küçücük erkek veya kız çocukları öldürerek ırzına geçen bir hayvanın yaşamasında nasıl bir fayda olabilir. Af gibi bir müessesenin sık sık kullanıldığı ülkede, adam beni acılara gark edecek sonra da elini kolunu sallayarak çıkacak. Eğer biz AB'nin bütün şartlarını yerine getirdik de bir tek geriye idam cezası kaldıysa hemen kaldıralım. Yoksa bunu ikinci bir pakete bırakalım."

Gökdemir, AB'nin idam cezasının kaldırılmasını, Türkiye'ye karşı beslediği teröristleri ve terörist başı Abdullah Öcalan'ı kurtarmak için dayattığını da ileri sürdü. DYP Antalya Milletvekili Salih Çelen de Gökdemir'i destekleyerek "ABD Başkanı'nın 'Ladin'i ölü ya da diri istiyorum' dediği dönemde böyle bir düzenlemeye gerek yoktur" dedi.

KOMİSYON BAŞKANI TAYAN İKİ DYP'LİYİ İKNA EDEBİLDİ
Tartışmalardan sonra yapılan oylamada, MHP'li üyeler ile DSP, ANAP, AKP ve SP'li üyelerin tamamı "kabul" oyu verdi. Ancak DYP'nin 4 üyesi Ayvaz Gökdemir, Salih Çelen, Ali Naci Tuncer ve Ahmet İyimaya "ret" oyu kullandı. Uzlaşma olursa kabul oyu vereceklerini ilan eden DYP'lilerin, uzlaşmaya rağmen MHP'yi seçimde köşeye sıkıştırma hesabıyla "ret" oyu vermesi üzerine Komisyon Başkanı Turhan Tayan oylamayı geçersiz saydı ve uzlaşma sağlamak için toplantıya ara verdi. Tayan, DYP'lilerle yaptığı görüşmenin ardından, oylamayı tekrarladı. İyimaya ile Tuncer oylarını değiştirerek "kabul" oyu verirken, Gökdemir ile Salih Çelen "ret" oyunda direndiler. Böylece idam düzenlemesi oy birliğiyle değil, oy çokluğuyla kabul edildi. Küçük bir redaksiyonla aynen komisyondan geçen ve önümüzdeki hafta Genel Kurul'a gelecek olan Anayasa'nın 38. maddesindeki değişiklik şöyle:

"Savaş, yakın savaş ve terör suçları halleri dışında ölüm cezası verilemez. Genel müsadere cezası verilemez."

10 SANİYEDE KADIN-ERKEK EŞİT OLDU
Anayasa paketindeki tüm maddeler tartışmalarla geçerken, milletvekillerinin tartışmasız ve jet hızıyla kabul ettiği tek madde, Anayasa'ya "evlilikte kadın ve erkek eşittir" cümlesinin eklenmesi oldu. Maddenin okunup oy birliği ile kabul edilmesinin yaklaşık 10 saniye sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Tayan, gazetecilere "Basın mensubu arkadaşlarım lütfen, Komisyon'un kadın haklarıyla ilgili bu maddeyi jet hızıyla kabul ettiğini yazsınlar" dedi.

DYP'li Gökdemir, "Aslında kadınlar daha eşittir, şeklinde değiştirmeliyiz" esprisiyle karşılık verirken, DSP'li Tayfun İçli de "Kadınların üstünlüğünü gelecek pakette mi ele alacağız?" sözleriyle espriyi sürdürdü.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır