kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hedefi 12'den vurmuş


Dünya borsaları eylül başında ekonomik durgunluk sinyaliyle hızla düşüşe geçti. Terör saldırısıyla birlikte borsaların iki haftalık değer kaybı yüzde 25'lere ulaştı
Dünya ekonomisindeki durgunluk endişesi, ardı ardına açıklanan işten çıkarmalar ve ABD'nin intikam planları, dünya piyasalarında kan kaybını artırıyor. 11 Eylül'den yaklaşık bir hafta önce, durgunluk tehlikesiyle hızla düşüşe geçen dünya borsaları, iki haftayı aşkın bir süredir paraşütsuz düşüyor. Yatırımcıların kararlarına hakim olan belirsizlik ve karamsarlıkla körüklenen değer kaybı, kimi borsalarda yüzde 25'e kadar ulaştı. Önceki gün New York Borsası'nın gün sonunda toparlanmasına rağmen seans içinde yüzde 4'ü aşan değer kaybı, Avrupa borsalarının telaşını artırdı. Dün Londra, Frankfurt, Paris gibi belli başlı borsalar yüzde 3'e varan düşüşler kaydetti.

Bu kadar belirsiz bir ortamda da yatırımcıların uluslararası piyasalardaki aktiflerini satarak, risklerini azaltma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

TEHLİKELİ RAKAMLAR
Saldırı öncesi veriler, borsalardaki düşüş trendinin neden hızlandığını ortaya koyuyor. Örneğin son ekonomik rakamlar, uzun yıllardır durgunluktan çıkamayan Japonya'nın sıkıntılarında hiç bir azalma olmadığını gösteriyor. Ağustos ayı dış ticaret fazlası geçen yılın aynı ayına göre yarı yarıya azalan Japonya'nın, ABD'deki ani ekonomik yavaşlamadan şiddetli şekilde etkilenmesi de bekleniyor. ABD'nin Temmuz ayı ihracatında yüzde 2.5, ithalatında ise yüzde 2.1 gerileme var.

Ekonomideki yavaşlama sinyalleri nedeniyle bir süredir işten çıkarmaların yaşandığı ABD'de sadece 11 Eylül'den sonra 100 bin kişiye yaklaştığı belirtiliyor. New York merkezli ekonomik araştırma şirketi ISI'nin yayınladığı rapora göre 11 Eylül'den önceki hafta ABD'de 15 bin 400 kişi işten çıkarıldı. Bu sayı geçen hafta 24 bin 500'e, bu haftanın ilk üç gününde de 57 bin 700'e ulaştı. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, geçen yıl sonbaharda yüzde 3.9 olan işsizlik oranının, bu yıl sonunda yüzde 5.1'e ulaşacağını düşünüyor.

ABD ekonomisindeki aktivitenin üçte ikisini ise tüketicilerin harcamaları oluşturuyor. Gelir kayıplarının tüketimde düşüşe, ekonomide de daha hızlı bir yavaşlamaya neden olmasından korkuluyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır