kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

HSBC muradına erdi


Dünyanın 6. büyük bankası HSBC, iki yıldır almak istediği Demirbank için nihayet imzayı attı. 350 milyon dolara HSBC'ye geçen Demirbank, 2002'de 'HSBC Türk' olarak yola devam edecek
HSBC'nin Demirbank hayali gerçek oldu. Yaklaşık iki yıldır banka ile ilgilenen ve Demirbank'ın Fon'a devredilmesinden sonra resmen talip olan HSBC, 350 milyon dolara bankanın yüzde 100'ünü ve iştiraklerinden Demir Yatırım'ı satın aldı. 31 Ekim'de 1 milyar dolar aktif büyüklüğü ve Demirbank'ın tüzel kişiliğini tamamen devir alacak olan HSBC, yola 2 milyar dolar bilanço büyüklüğü ve 250 milyon dolar sermaye ile devam ederken Demirbank'ta tarih olacak.

'FİYAT MAKUL'
Dün Zincirlikuyu'nda BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın da katılımı ile yapılan imza töreninden sonra basının karşısına çıkan HSBC Grubu'nun Yürütme Kurulu Başkanı Keith R. Whitson, Demirbank için verecekleri 350 milyon doları "makul bir rakam" olarak değerlendirirken, özellikle Türkiye'ye uzun vadeli baktıklarını vurguladı. "Buraya servet kazanmaya gelmedik. Kârlı bir operasyon olacağını düşünüyorum" diyen Whitson, büyük övgü ile söz ettiği Demirbank personeline işten çıkarmama garantisi veremedi. Yaklaşık 10 gün önce ABD'yi kana bulayan eylemi anımsatan Whitson, "Bu olaylar durumu çok etkiledi. 'Şube kapatmayacağız ya da personel çıkarmayacağız' diye bir teminat vermem mümkün değil. Ancak biz Demirbank'ı küçültmek için değil, büyütmek için aldık" dedi. Türkçe olarak, "HSBC'nin çok özel bir günü. Teşekkür ederim" diyen Whitson, ihaleyi kazanmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

PARA PEŞİN
Demirbank için verdiği teklif 19 Temmuz 2001 tarihinde uygun bulunan HSBC ile Fon arasında devir işleminin 31 Ekim tarihinde tamamlanması bekleniyor. İki yıldır süren ve mutlu son ile biten Demirbank ve HSBC arasındaki görüşmelerde süreç şöyle işledi:

* 2000 yılı başlarında HSBC, Demirbank ile ilgilenmeye başladı. HSBC ile o dönemde bankanın sahibi olan Cıngıllıoğlu Grubu ile görüşmeler yapıldı, ancak bir türlü sonuçlandırılamadı.

* Bu dönemde HSBC'nin Demirbank için 1.2 milyar dolar teklif ettiği konuşuldu. Ancak Whitson bu rakamı spekülatif buluyor.

* Banka Kasım krizinde aldığı ağır yara nedeniyle 6 Aralık 2000 günü, TMSF'na devredildi.

* Fon'a geçtiğinde Demirbank'ın 2 milyar dolar mevduatı ve 650 bin bireysel müşterisi vardı.

* BDDK tarafından 25 Ocak 2000'de ihaleye çıkarılan Demirbank'a teklif veren dört büyük grup arasında HSBC de yer aldı.

* HSBC ile BDDK arasında beklenen satış sözleşmesi dün imzalandı. HSBC bir kerede Fon'a 350 milyon dolar yani bugünün döviz kuru ile yaklaşık 530 trilyon lira ödeyecek.

* 31 Ekim tarihinden itibaren 198 şubesi ve 3 bin 700 çalışanı olan Demirbank, HSBC tarafından yönetilmeye başlayacak. Yaklaşık iki ay boyunca Demirbank'ın HSBC adı altında birleştirilmesi çalışmalarını Türk Genel Müdür Piraye Antika yürütecek.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır