kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Savaş 10 yıl sürebilir


The Times gazetesi'nin 'Asil Kartal' adı verilen Afgan operasyonuyla ilgili öngörüsü: Savaş çok uzun sürecek; 5 ya da 10 yıl... Bin Ladin'i teslim almakla iş bitmeyecek
Amerika'nın uluslararası terörist Usame bin Ladin'i yakalamak için Afganistan'a düzenleyeceği olası saldırıların hazırlıkları sürüyor. ABD'lilerin "Asil Kartal' adını verdikleri operasyonda kullanacağı "yüzer üsleri" Enterprise ve Carl Vinson'a iki savaş gemisi daha katılacak: USS Roosevelt ve Kitty Hawk...

Theodore Roosevelt savaş gemisi, Virginia eyaletindeki Norfolk üssünden Basra Körfezi'ne doğru önceki gün yola çıktı. 14 savaş gemisi bulunan Roosevelt grubuna 2 saldırı denizaltısı, Tomahawk füzesi fırlatabilen Hartford ve Springfield savaş gemileri ile 2 amfibik gemi bağlı. Kuzey Carolina'daki Camp Lejeune'de konuşlandırılan 26'ıncı Donanma Keşif Birliği de 6 aylık 'rutin tatbikat' amacıyla Akdeniz'e doğru dün yola çıktı. 3 savaş gemisiyle denize açılan ve Roosevelt grubuna bağlı olan birlikte özel operasyonlar düzenleme konusunda eğitimli 2 bin asker bulunuyor.

BÖLGEDE 510 SAVAŞ UÇAĞI
Adını vermek istemeyen bir Amerikan donanma sözcüsü, Japonya'nın Yokosuka limanında bulunan Cushing destroyerinin denize açıldığını bildirdi. Ancak destroyerin rotası ve görevi hakkında bilgi vermekten kaçındı. Japonya haber ajansı Kyodo, Tomahawk füzeleri taşıyan destroyerin 81 bin tonluk dev savaş gemisi Kitty Hawk'a katılacağını bildirdi. Kitty Hawk ve ona bağlı savaş grubunun ise bu sabah ülkeden ayrılarak Hint Okyanusu'na doğru yola çıkacağını ifade etti. Halen Basra Körfezi, Hint Okyanusu ve İncirlik Üssü'nde olmak üzere Amerika'nın bölgede 200 savaş uçağı bulunuyor. Bölgeye hareket eden uçak gemisi gruplarıyla birlikte savaş uçağı kapasitesinin 510'u bulabileceği belirtiliyor.

İRAN: ÜSLERİMİZİ VERMEYİZ
ABD'nin, bölgeye hava üslerinde konuşlanacak savaş uçağı göndererek Carl Vinson'ı Afganistan'a daha yakın olan Arap Denizi'ne çekmeyi amaçladığı kaydediliyor. Böylece elinde, Irak'ın güneyindeki uçuşa yasak bölgede devriye gezecek yeteri kadar uçağı kalacak. USS Carl Vinson, halen Basra Körfezi'nde bulunuyor ve Umman Denizi'ne doğru yol alıyor.

New York Post gazetesi, Amerikan F-15 ve F-16 avcı uçakları ile B-1 bombardıman uçaklarının Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman ve Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia adasında konuşlanacağını yazdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Riza Asefi ise ülkesinin Afganistan'a olası saldırı halinde hava sahasını kullandırmayacağını açıkladı.

ASİL KARTAL'IN YOLU UZUN
İngiliz The Times gazetesi ise, ABD ve İngiltere'nin "terörizme karşı 10 yıllık savaş başlatma" planları hazırladığını yazdı. Gazete, operasyon kapsamında dünya genelindeki terör ağlarına yönelik diplomatik ve askeri operasyonlar düzenleneceğini belirtti. The Times, operasyonun sadece Ladin'i adalete teslim etme üzerine kurulmadığını yazdı. Gazete savaşın "5-10 yıl süreceğini" belirtti.

Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise "Gelişmeleri önümüzdeki 6, 8, 10, 12 ay belki de birkaç yıllık bir periyodda göreceksiniz" dedi.

İLK SALDIRI HAVADAN OLACAK
Bu arada ABD'deki bir savunma bakanlığı görevlisinin "Savaş uçaklarını, CNN kanalının kalkışları görüntüleyemeyeceği bir üsse yerleştirebiliriz. Özbekistan'daki üsler gibi..." sözlerine Özbekistan Savunma Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık ABD savaş uçaklarının Özbekistan ve Tacikistan'a geleceği yönündeki haberi yalanladı. Gazete, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Washington Post'a konuşan Pentagon kaynakları, ABD operasyonunun önce hava saldırısı ile başlayacağını, ardından Özel Kuvvetler'in harekat düzenleyeceğini söylüyor. Hava saldırılarının, Ladin'in saklandığı Afganistan'ı ve teröristleri destekleyen diğer ülkelere yönelik olası kara harekatlarına öncü olacağı ifade ediliyor.

ÇİN'DEN ABD'YE "ŞARTLI DESTEK"
Siyasi ve askeri uzmanlar, Afganistan'a yönelik olası bir saldırı halinde Amerika'nın bölgede Çin, Rusya ve Pakistan'ın desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Çin yönetiminin ise, ABD'ye destek vermesi karşılığında bazı şartları var. Şartlarının başında da ABD'nin kendilerine yönelik politikasında 'değişiklik yapması' geliyor. Quinghua Üniversitesi uzmanlarından Chu Shulong'a göre Çin, Tayvan'a silah satışında destekten vazgeçilmesini, Budistler'in lideri Dalay Lama'ya verilen desteğin kesilmesini ve füze kalkanı projesinden vazgeçilmesini istiyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhu Bangzao, "Amerika bizden destek istedi. Çin'in de terörizme karşı Amerika'nın desteğini ve anlayışını talep etmeye hakkı vardır" dedi. Bangzao, Çin'in 'Tayvanlı bağımsızlık yanlısı eylemcilerle mücadelede' Amerika ile 'ortak çıkarları' olduğunu belirtti.

ABD PAKİSTAN İÇİN PARA MUSLUĞUNU AÇTI
Amerikan yönetimi, Afganistan'a karşı olası bir operasyonda yanında yer alacak ve lojistik destek sağlayacak Pakistan'a para akıtmaya hazırlanıyor. ABD'nin yeni İslamabad Büyükelçisi Wendy Chamberlain'in dün, Pakistan'a yardım yapacak ve kredi açacak çok sayıda kuruluşla bir dizi görüşmeye başladığı belirtiliyor. Bu kapsamda ilk aşamada IMF'nin Pakistan'a ay sonunda vereceği 596 milyon dolarlık kredinin öne çekilmesi gündemde. İkinci olarak da Washington yönetimi, IMF ile görüşerek Pakistan'a çok daha büyük ve uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanması için devreye girecek. Ancak IMF yetkililerinin, Pakistan'ın kredi anlaşması çerçevesindeki reformları yerine getirmediğini belirterek buna yanaşmadıkları ifade ediliyor.

AFGANİSTAN ESKİ BAŞBAKANI HİKMETYAR: YENİ BİR VİETNAM OLABİLİR
Afganistan'ın eski başbakanlarından Gülbeddin Hikmetyar, "Afganistan'ın ABD için yeni bir Vietnam olabileceğini" söyledi. Hikmetyar, İran'ın başkenti Tahran'da yaptığı açıklamada, "ABD'nin Afganistan halkına saldırmaya hakkı yok. Birinden öç almaya çalışıyorlarsa, bunu başka yerde yapsınlar" dedi.

Hizb-i İslami lideri Hikmetyar, Afganlar'ın olası bir Amerikan saldırısını püskürteceklerini belirterek, "Afgan halkının, istila edilmesi halinde topraklarının her karışı için savaşmaktan başka seçeneği olmayacaktır. Ama ABD, Vietnam'daki deneyiminden ve Afganistan'ın Sovyet işgalinden öğrenmelidir ki, sivillere karşı savaşı sürdürmek uygun bir seçenek değildir" diye konuştu. Hikmetyar, Ladin konusunda ise "ABD'nin kanıtı varsa ortaya koysun. Afgan halkı ABD ile savaşa girmiyor" diye ekledi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır