kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ulema: Ladin'i gitmeye razı edin


Ulema "Ladin'i kendi rızasıyla gitmeye ikna edin ama ABD saldırırsa cihat ilan ederiz" dedi. Ladin de mesaj yolladı: ABD'nin kanıtı varsa yargılanmaya hazırım
ABD'de gerçekleştirilen terör eylemlerinin sorumlusu olduğu iddia edilen Usame bin Ladin'in akıbetini belirlemek üzere dün Kabil'de bir araya gelen din adamlarının kararı açıklandı. Ladin'in ülkeyi kendi isteğiyle terk etmesinin tek çözüm olduğu kararının alındığı toplantıdan sonra yayımlanan fetvada, 'Afganistan İslami Emirliği'ne, Ladin'in mümkün olduğunda ülkeyi terk etmesi için ikna edilmesi tavsiyesinde bulunuldu. Ladin'in kendisine başka bir yer bulması gerektiği belirtilirken Ladin'in bu çağrıyı kabul ya da reddetmesi için bir süre verilmedi.

Ladin hakında karar vermek için toplanan Afganlı dini liderler, 3 gün süren toplantıları boyunca en iyi biçimde ağırlandı. Ülkenin dört bir yanından gelen 600 lider, Afganistan'ın tek lüks oteli olan Kabil'deki Inter-Continental'de konakladı. Dini liderlerin odalarında da Afgan şarabı ve en lüks yiyecekler hazır bulunduruldu.

ULEMADAN CİHAT ÇAĞRISI
Ulema, ABD'nin saldırı düzenlenmesi halinde cihat ilan edeceklerini de bildirdi. Fetvada, "Eğer kafirler bir İslam ülkesine saldırırsa ve bu ülke kendini savunma kapasitesine sahip değilse, cihat tüm Müslüman dünyasının kesin yükümlülüğü olacaktır" denildi.

Ulema, ABD yönetiminden saldırmamasını isteyerek, BM ve İslam Konferansı Örgütü'ne de ABD'ye yapılan saldırıları araştırması çağrısında bulundu. Amerikan yönetiminin ise Afgan ulemasının Ladin'le ilgili yanıtını reddettiği bildirildi.

TALİBAN: ULEMAYI DİNLERİZ
Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in ise Ulema Şurası ile aynı fikirde olduğu bildirildi. Taliban Eğitim Bakanı Molla Emir Han Muttaki düzenlediği basın toplantısında, Taliban liderinin her zaman ulemanın kararları doğrultusunda hareket ettiğini şimdi de Ulema Şurası kararına uyacağını söyledi. Ladin'in ülkeden ne zaman ayrılacağı yolundaki soruyu Muttaki, "Bu zaman alacak. Biliyorsunuz Ladin'in pekçok düşmanı var. O kendine uygun bir yer seçecek. Sokağa çıkamaz ve başka bir yere gitmek için taksiye binemez."

LADİN: KANITLARI VAR MI?
Bu gelişmelerin hemen ardından Ladin, Taliban'ın İslamabad'daki temsilcisi Süheyl Şahin aracılığıyla bir açıklama yaparak, ABD'ye yapılan saldırıları kastederek "Ben yapmadım, misafirim. Eğer kanıtları varsa yargılanmaya hazırım" dedi.

Ladin'in, Afganistan'dan ayrılması durumunda nereye gideceği sorusuna ise kesin olmasa da bir cevap geldi. Amerikan, Arjantin ve Brezilya istihbarat birimleri, Brezilya-Paraguay-Arjantin sınır üçgeni bölgesinde Paraguay sınırları içinde radikal İslamcıların bulunduğu istihbaratını edindiklerini ve Ladin'in, teşkilatını buraya taşımak istediğinden şüphe ettiklerini kaydetti.

MUHALİFLER HAREKETLENDİ
Bu gelişmeler yaşanırken, Pakistan ve Afganistan'da muhalif kanatlar harekete geçti. Afganistan'daki Kuzey İttifakı, iktidardaki Taliban'a saldırı fırsatı yakaladığını, ancak bu saldırıyı ABD ile eşgüdüm halinde düzenlemek istediğini bildirdi.

Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref'in sorunu ise halkın çoğunluğunun Taliban ve Ladin'i desteklemesi, ABD'ye karşı olması. Olası savaşın İslama karşı değil teröre karşı olduğu konusunda halkını ikna etmeye çalışan General Müşerref'in bir diğer sorunu da Amerika'nın isteyebileceği istihbarat çalışmasını sağlayamamak. Çünkü Pakistan Gizli Servisi, Taliban yanlısı...

Ali ÖZLÜER PEŞAVER

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır