kapat
21.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Vur-kaç dönemi bitti


Dünyayı savaşın eşiğine getiren ABD'deki saldırılar Avrupa Birliği üyelerini harekete geçirdi. Brüksel'de toplanan üye ülkeler terörün tanımını genişletti
Terörle mücadele başlığı altında 6 ilke belirleyen üye ülkeler, teröristlerin yakalanması ve iade edilmesi konusunda köklü değişikliklere gidecek

YIllar boyunca terörist örgütlere kucak açan Avrupa ülkelerinin aklı, ABD' ye düzenlenen terörist saldırının ardından başına geldi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de olağanüstü bir toplantı düzenleyen Avrupa Birliği üyeleri terörle mücadelede yeni önlemler aldı. Çarşamba günü toplanan Avrupa Komisyonu üyeleri terörün tanımını genişleterek mücadele konusunda 6 ilke belirledi. Komisyonun belirlediği ilkeler dün yapılan Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısında da kabul edildi. Terörle mücadele tasarısı bugün başlayacak olan Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde de ele alınacak ve onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

AB yetkilileri çalışmaların, daha önce görülmemiş şekilde ışık hızıyla yürütüldüğünü belirtiyorlar. Haftasonunda bir araya gelecek olan AB ekonomi bakanları da uluslararası terörist örgütlerin para akışını önleyecek düzenlemeler üzerinde çalışacaklar. Fransa Ekonomi Bakanı Laurent Fabius, toplantıda teröristlerin para akışını denetleyecek bir birim oluşturulmasını önerecek. Bugünkü zirvede liderlerin oyuna sunulacak olan 6 ilke şunlar:

TERÖRE ORTAK TANIM GETİRİLDİ
Teröre ve terörist örgütlere AB ülkelerinin tamamı tarafından benimsenen ortak bir tanım getirildi. Buna göre terörist örgütün tanımı "En az iki kişiden oluşan, belirli bir yapısı olan ve terörist saldırılar gerçekleştirmek amacıyla birlikte hareket eden örgütler" olarak belirlendi. Terör eylemi de "Ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısını değiştirmek amacıyla cinayetten, kamu mallarına zarar vermeye kadar çeşitli eylemler gerçekleştirmek" olarak ifade edildi.

Terör tanımı bugüne kadar sadece 6 Avrupa ülkesinde; Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Portekiz ve İspanya'nın yasalarında yer almıştı. Diğer ülkelerde ise terör konusunda hiçbir düzenleme yapılmamıştı. Bu karışıklık teröristlerin yasal boşluklardan yararlanarak yıllarca serbest kalmasını sağlamıştı.

ALMANYA'DAKİ TERÖRİST FRANSA İÇİN DE TERÖRİST
Bir AB ülkesinin terörist ilan ettiği bir kişi bütün AB ülkeleri tarafından terörist olarak kabul edilecek.

EUROPOL'ÜN FBI'DAN EKSİĞİ KALMAYACAK
Terörle mücadele amacıyla kurulan Europol'ün yetkileri artırılacak. Amerikan FBI' ına benzer bir yapıya kavuşturulan Europol, ulusal polislerin üzerinde yetkilerle donatılacak. Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliği ve bilgi akışı artırılacak. Yeni düzenlemeler uyarınca Hollanda Europolü'nden bir polis, herhangi bir sanığı Yunanistan'da tutuklayabilecek.

TÜRKİYE'DE VURANI BELÇİKA ANINDA TUTUKLAYACAK
AralarInda Türkiye'nin de bulunduğu 3'üncü ülkeler tarafından terörist olarak aranan isimler AB ülkeleri tarafından hemen tutuklanacak. Geçmiş uygulamaya göre, 3'üncü bir ülke tarafından aranan bir kişinin tutuklanabilmesi için önce o kişinin suçluluğunu kanıtlaması gerekiyordu. Örneğin Türkiye, Belçika'dan Sabancı suikastinin sanığı Fehriye Erdal'ın tutuklanmasını istediği zaman, Önce suçlu olduğunu kanıtla, sonra tutuklayayım" yanıtıyla karşılaşıyordu.

Yeni düzenlemede ise iadesi istenen sanık önce tutuklanacak. Hakkındaki suçların kanıtlanması için 90 günlük bir tutukluluk süresi verilecek. Bu süre içerisinde hakkındaki suçlamalar kanıtlanan suçlular hemen iade edilecek.

'TOPRAĞIMIZDA SUÇ İŞLEMEDİ' KALKACAK
İade etme prosedürü kolaylaştırılacak. Herhangi bir AB ülkesinde suç işleyen bir kişi diğer ülke polisleri tarafından otomatik olarak tutuklanacak ve hemen iade edilecek. Daha önce olduğu gibi "Benim topraklarımda suç işlemedi" denemeyecek.

TERÖRİSTLERE VERİLEN CEZALAR ARTIRILACAK
Terör suçlarına verilen cezalar artırılacak. Terörist cinayetin cezası en az 20 yıl hapisten başlayacak. Terörist suçlara verilecek en düşük ceza ise 2 yıl olacak. Bir lidere pasta atmak bile, bireysel bile olsa, "terörize etmek" olarak değerlendirileceği için en az 2 yıl hapis cezasına yol açacak. Bu da geçtiğimiz günlerde Londra'da Kemal Derviş'e ya da AB Parlamentosu'nda İsmail Cem'e yapılan saldırıların cezasız kalmayacağı anlamına gelecek.

STELYO BERBERAKİS

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır