kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
HAŞMET BABAOĞLU(hbabaoglu@sabah.com.tr )

Global köyün iki yüzü

Dünya gerçekten de kocaman bir köymüş! Ağanın malikânesi yerle bir olunca daha keskin biçimde farkettik bunu!

Küreselleşmeye temelden karşı çıkan terör, şimdi dünyayı her zamankinden çok ve derinden birleştirdi...

Henüz iki uçak Dünya Ticaret Merkezi'nin iki kulesine girmiş ama kuleler yıkılmamışken İtalya'da insanlar evlerine çekildiği, Madrid caddeleri ıssızlaştığı anda dünyanın ne kadar küçük olduğu iyice ortaya çıktı...

İzledikleri filmler ve oynadıkları bilgisayar oyunlarının etkisiyle Türkiye'deki çocuklar babalarına "kötü adamlar Arap mıymış, yoksa Japon mu?" diye sormaya başlayınca anladık ki, küreselleşme sadece ekonomik ve sosyal bir gerçek değil, aynı zamanda da çok sıradan bir gündelik hayat gerçeği!..

Global köyün birbiriyle etle tırnak ilişkisi içindeki evlerden oluştuğunu artık kim inkâr edebilir?

Şimdi bütün ülkeler (milyarlarca dolarlık reel yabancı sermayeyle insanlarını tek tip elbise giymekten ve lapa yemekten "kurtaran" Çin bile!) hem ABD'ye hem de birbirlerine çok yakın olduklarının bilincini keskinleştirmekle meşguller...

Ama madalyonun öteki tarafında bir başka gerçek de yavaş yavaş boy gösteriyor: Bu köyün her hanesinde patlamaya hazır öfkeler, kötü dedikodular, derin eziklik duyguları ve nefret tohumları filiz veriyor.

Zenginler ve yoksullar aynı aynada birbirlerine bakıyorlar artık! Doğru ama... Bu yakınlıktan gelecekteki yakıcı uzaklıkların kıvılcımları parlıyor...

Galatasaray - Laszio maçından önce Amerika'daki kayıplar için yapılan saygı duruşunu tribünlerin ıslıklaması ve bir bölümünün "Kahrolsun Amerika" diye bağırmasını bir siyasal tavır olarak görmek çok yanlış olur. Ama bu gaddarca "bize ne ya!" protestosunun altında dünya küçüldükçe uçurumların büyümesinin yarattığı şiddeti görmemek aptallıktır!..

Dünya değişecek! Bunu daha çoook tartışacağız.

Ancak... kaçırılan dört uçak sadece ABD'yi vurmakla kalmadı, küreselleşme madalyonunun sadece ışıltılı yüzüne bakmakta ısrar edenleri de vurdu.

En azından bunu bilerek, tartışmaya başlayalım.

Baykam yazmıştı
" Eski Taksim gezisinin olduğu yerde o külüstür nostaljik binalar yıkılmış, yerlerini dört katlı saydam duvarlı dev alışveriş merkezleri almıştı. Selim ağzına giren ve karlaşan su tanelerini dilinde ve dudaklarında hissederek yürürken, solundaki televizyon ve multivizyonların serili olduğu vitrinlerdeki görüntülerden biri birden gözüne takıldı. Dev bir Jumbo 797, New York Midtown'daki dev PAN/AM binasına göbekten giriyor, orada anında patlayıp dağılırken "büyük elma"nın simgelerinden dev binayı da göbeğinden ikiye bölüyordu. Selim bunun bir bilimkurgu filmi olduğunu düşünüyordu ki birden karşısında NTV International muhabiri Fred Scarce'ı gördü. Scarce, Manhattan'ın ara sokaklarından birinde polisler, itfaiyeciler, ambülanslar ve yaralılar arasında Park ve 43. caddelerin köşesinde hâlâ yanarak yatan Jumbo 797'nin kara haberciliğini üstlenmişti."

Bedri Baykam ABD'li "bestseller" yazarlarınınkini yaya bırakan bir hayal gücüyle sanki 11 Eylül'deki felâketi anlatıyor "Kemik" adlı romanında. Ayrıntılar daha ilginç, buraya sadece bir bölümünü alabildim.

Müstehcenlik suçlamasıyla bu romanın okurla buluşmasının engellendiğini ve mahkemenin sürdüğünü de ayrıca belirteyim.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır