kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dua edin, ABD Ortadoğu'yu hedef almasın!


1-5. Madde Türkiye'yi nasıl etkiler?

2-Olası bir savaş durumunda Türkiye'nin yükümlülükleri nelerdir?

3-Şimdi TBMM ne yapacak?

4-Karasavaşı olursa NATO kuvvetlerine kara sınırlarımızı açacak mıyız?

5-Hava savaşı olursa sadece üslerimizi kullandıracak mıyız? Yoksa hava kuvvetlerimiz de bu savaşa aktif olarak katılacak mı?

6-ABD bir ülkeye savaş açarsa, o ülkede yaşayan vatandaşlarımıza ve elçiliklerimize nasıl bir prosedür uygulanacak?

Doç. Dr. Emin GÜRSES (Sakarya Üni. Uluslararası Öğretim Üyesi)
1) Türkiye ABD'nin yanında yer alır.

2) Her türlü yöntemi kullanmak durumunda kalacaktır. Üs de verebilir. Kendi sınırındaysa savaş asker de gönderir.

3) Ordunun taraf olmasıyla birlikte TBMM de yükümlülükleri kabul edecektir.

4) Evet, Örneğin 5'nci madde Kuzey Irak için yürürlüğe girerse Türk ordusu da buna müdahale edecektir.

5) Bu durumda üslerimizi açacağız. Ancak kişisel görüşüm böyle bir durumda ABD'nin uçak talebinde bulunmayacak olmasıdır.

6) Savaş ilan edilen ülkedeki vatandaşların tahliye edilmesi, büyükelçilik görevlilerinin de asgariye indirilmesi sözkonusu olur.

Prof. Dr. Süha Bölükbaşı (ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğr. Üyesi)
1) ABD'nin, alabileceği kararları meşrulaştırmak için bu karar yürürlüğe girdi. Ama uygulama Usame bin Ladin ile ilgili olduğu için Türkiye'nin çok riske gireceğini sanmıyorum. Irak savaşında da buna benzer bir şey olmuştu. Türkiye, üzerine fazla bir yük almayacak.

2) Savaş ihtimali zayıf. Ama eğer olursa, ABD müttefiği olduğu için Müslüman ülke olarak aşırı radikal İslam grupların öfkesini çekebilir, terör eylemlerine maruz kalabilir. Ama kağıt üzerinde bir destek Türkiye'ninki.

3) TBMM'ye düşen bir şey yok.

4) Böyle bir ihtimale gerek olacağına sanmıyorum.

5) Savaş olursa Türkiye de aktif olarak savaşa katılacaktır. Yani sadece üslerimiz değil, hava kuvvetlerimiz de bu savaşın içinde yer alır.

6) Savaştığınız ülke 'Saddam' gibi çılgın biri tarafından yönetilmiyorsa elçilikleriniz ve orada yaşayan yurttaşlarınız risk altında değildir. Uluslararası hukukta elçiliklerin dokunulmazlığı var. Elçiliklere dokunulmaz, boşaltılır.

İlter Turan(Bilgi Üni. Rektörü Uluslararası İlişkiler Uzmanı)
1) NATO'da alınan kararlar bütün üyelerini aynı şekilde etkiler. Bu karara göre, yapılan terörist eylem ABD'ye karşı yapılmış değil bütün NATO yapılmış bir eylem olarak kabul edilir.

2) Şu anda bu savaşın karşı tarafında kimin olduğu tanımlanmadığı için, Türkiye'nin sorumluluklarını kestirmek kolay değil. Şüpheler bazı Ortadoğu ülke vatandaşları üzerinde yoğunlaşıyor. Bu bir ülkenin suçlu olduğu anlamına gelmez. Ortadoğu'ya karşı askeri tedbir düşünülürse en yakın NATO ülkesinin Türkiye olduğunu herkes biliyor.

3) TBMM'nin şu an atacağı bir adım yok. Birkaç şey yapabilir... Terör hareketini kınayan bir açıklama yapabilir. NATO'yu alacağı kararlara harekete davet eden bir karar alabilir. TBMM konuya verdiği önemi belirtmek için meclis araştırması yapabilir. Savaş durumunda ise karar alacak tek mercii vardır; TBMM.

4) Ortadoğu'yu ilgilendiren karar olursa, bunun nasıl hareket olacağını bilemeyiz. Ortadoğu ülkelerinden birine eylem düzenlendiği takdirde hava üstlerimiz kullanılabilir.

5) Ortak NATO kararı olursa uçaklarımız da katılır. Savaş durumunda Türkiye'nin kararları etkili olacaktır.

6) O ülkedeki operasyona katılan devletlerin vatandaşları zor durumda kalacaktır. Büyük ihtimalle koz olması için rehine olarak tutulabilir.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır