kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Türkiye alarma geçti


Silahlı Kuvvetler izinleri kaldırdı İncirlik'e asker sevkiyatı başladı Türk hava sahası yabancı uçağa kapatıldı
NATO'nun ittifak anlaşmasının 5. Maddesi'ne işlerlik kazandırma kararı almasının ardından Ankara alarm verdi. Başbakan Bülent Ecevit'in ABD'deki saldırının ardından yaptığı "fiili teyakkuz durumundayız" şeklindeki açıklama doğrultusunda NATO'dan gelecek harekat planı beklenirken, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı tüm birliklerde izinlerin süresiz olarak kaldırıldığı öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler, Arama ve Kurtarma Ekipleri, SAT ve SAS timleri ile Amfibi Deniz Piyadeleri ile F-4 ve F-16 uçakları olası bir harekata karşı öncelikli güç olarak hazır bekletiliyor. ABD'nin İncirlik'teki Hava Üssü'ne de NATO'nun Avrupa üslerinden asker sevkiyatının başladığı öğrenildi.

Ankara, havadan gelebilecek tehlikelere karşı da en üst düzeyde önlem aldı. Türk hava sahasına, kaçırılan ya da kimliğini tanımlayamayan yabancı bir uçağın girmesi yasaklandı. Bu durumda, Hava Kuvvetleri'nin bilgilendirilmesi, uyarıyı tanımayan uçakların ise hava sahasından çıkana kadar kontrol altına alınması kararlaştırıldı.

52 YILDIR İLK UYGULAMA
NATO, kurulduğu 1949 yılından bugüne kadar ilk kez üye ülkelerin altına imza attığı ittifak anlaşmasının 5. maddesine ilk kez işlerlik kazandırma kararı aldı. Anlaşmanın içeriğine göre, ABD Başkanı George W. Bush'un "savaş ilanı" olarak adlandırdığı terörist saldırılara karşı Türkiye de diğer ülkelerle birlikte NATO'nun alacağı kararlar doğrultusunda hareket edecek.

Diplomatik ve askeri çevreler, 5. Madde'nin fiilen de işlerlik kazanması için ABD'nin terörist saldırıların kim tarafından yapıldığını kesinleştirmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

Ankara önceki gece NATO Karargahı'nda kabul edilen karara ne şekilde katkıda bulunacağını tartışmaya açtı. Başbakanlık, Genelkurmay ve Dışişleri yetkilileri arasında yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkacak görüşün önce hükümetin ardından da Cumhurbaşkanı'nın onayına sunularak nihai kararın verileceği bildirildi.

TÜRKİYE TALEP ETMİŞTİ
Daha önce iç ve dış destekli terörü yaşayan ve büyük ekonomik kayıplara uğrayan Türkiye, NATO'nun çeşitli oturumlarında 5. maddenin uygulanmasını talep etmiş, ancak bu teklif kabul görmemişti. NATO'nun Türkiye'nin uzun süredir ısrar ettiği yönde karar almasının ardından 5. Madde uygulamasına katılımın sadece siyasi destek düzeyinde tutulmaması ve aktif katılım sağlanması görüşü ağırlık kazandı. Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadeli çıkarları dikkate alınarak en doğru tutum belirlenmeye çalışılırken, terörden en fazla zarar gördüğünü söyleyen bir ülke olarak teröre karşı bir harekata asker varlığı olarak da katılmasının yerinde olacağı değerlendiriliyor.

Ancak ABD'deki saldırıların arkasında komşu ülkelerden birinin bulunması ya da NATO harekatının teröre destek veren birden fazla ülkeye yönelik olması seçenekleri de hem askeri hem de diplomatik açıdan ayrı ayrı tartışılıyor.

FİİLİ TEYAKKUZ DURUMU
NATO'nun kararına katılım konusundaki çalışmalar devam ederken, TSK hem olası harekat hem de bölgede yaşanabilecek ani gelişmelere karşı fiili teyakkuz durumuna geçti.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın yanısıra Milli Güvenlik Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Orduevleri, Askeri Lojmanlar ve stratejik üretim merkezlerindeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartıldı.

HAVA KUVVETLERİ HAZIR
Ankara, havadan gelebilecek tehlikelere karşı da hava sahasının tam kontrolu için en üst düzeyde önlem aldı. Hava Kuvvetleri ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü arasında işbirliği yapılarak hava sahası kaçırılan ya da kimliğini tanımlayamayan uçaklara kapatıldı. Buna göre kimliği belirsiz ya da hava korsanlarınca kaçırıldığı bilinen uçaklar Türk hava sahasına alınmayacak. Uyarıların sonuç vermemesi durumunda Hava Kuvvetleri'ne bağlı jetler devreye girerek uçağı Türk hava sahasından çıkarıncaya kadar takip edecek. Radar kontrolları sıklaştırılarak rotasından ayrılan uçaklar da aynı şekilde jetlerin kontroluna alınarak hava sahasından çıkarılacak.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk, "ABD'ye yapılan saldırıdan sonra alarm durumuna geçildi mi?" şeklindeki soruya, "Dünden (önceki günden) beri herkes bekliyor" cevabını verdi.

Bu arada, THY ve diğer sivil havayolu şirketlerine de pilot kabinlerinin kilitli tutulması, kabin görevlilerinin dahi girişine izin verilmemesi, kabin kapılarının balyozla dahi kırılamayacak şekilde güçlendirilmesi yolunda uyarıda bulunuldu.

ABD'nin İncirlik'teki Hava Üssü'ne de NATO'nun Avrupa üslerinden asker sevkiyatının başladığı öğrenildi. Takviye asker sayısı konusunda resmi açıklama yapılmadı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır