kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Belçika'da yargılanacak


Fehriye Erdal, Türkiye'de işlediği iddia edilen suçlar için Belçika mahkemelerinde yargılanacak. Sabancı Ailesi davaya müdahil olarak katılacağı için karara sevindi
Belçika, işadamı Özdemir Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal'ın, Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına karar verdi. Belçika, daha önce Türkiye'nin Fehriye Erdal'ın iade edilmesi veya suikastle ilgili sorgulama taleplerini reddetmişti. Belçika yargı makamları, bu kez, Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı'nın, Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanması için açtığı davada, Sabancı ailesinin istediği gibi karar verdi.

HAKİM WOLF: OLAY CİDDİ
Mahkeme yargıcı De Wolf, daha önce otomatik silah olayıyla ilgili Fehriye Erdal'ın lehine alınan karara işaret ederek şöyle dedi: "Ben otomatik silah veya yarı otomatik silah olup olmadığını umursamıyorum. Çünkü çok ağır bir suç işlenmiş ve bu suçu cezalandırmamız lazım. Demir Sabancı'nın Brüksel'de açtığı davayı kabul ediyorum. Bunu çok ciddi bir olay olarak görüyorum. Daha önce Gend Savcısı'nın ve hükümetin aldığı kararlara hakim olarak uymak mecburiyetinde değilim."

DEMİR SABANCI SEVİNDİ
Kararı sevinçle karşılayan Demir Sabancı ise Belçika adaletine her zaman güvendiğini belirterek "Çok heyecanlıyım. Bu olayların bir daha tekrarlanmaması için çağrıda bulunuyorum. Ancak o zaman mutlu olacağım" dedi. Fehriye Erdal'ın avukatları ise kararın 'hukuka aykırı' olduğu gerekçesiyle bir üst mahkemede temyize gideceklerini bildirdiler. Temyiz Mahkemesi'nin de yerel mahkeme gibi karar vermesi durumunda Fehriye Erdal, başta Sabancı suikasti olmak üzere Türkiye'de işlediği iddia edilen suçlardan ötürü Belçika mahkemelerinde yargılanacak. Sabancı suikasti davasında Özdemir Sabancı'nın ailesi davaya müdahil sıfatıyla katılacak.

"GEREKİRSE AİHM'YE GİDERİZ"
Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı, önceki gün Brüksel'de avukatları Fernand Schmitz, Nathalie Buisseret ve Vehbi Kahveci ile birlikte bir basın toplantısı düzenlemiş ve zaman zaman gözyaşlarını tutumayarak 5 yıl 9 aydır acı içinde yaşadıklarını anlatmıştı. Belçika adaletine hala inandığını belirten Sabancı, Belçika'nın teröre karşı olduğunu göstermesi gerektiğini belirterek, aleyhlerine çıkacak bir kararda temyize gideceklerini, babasının haklarını sonuna kadar savunacağını söylemişti. Sabancı, Belçika'daki davadan bir sonuç almamaları halinde, Strasbourg'daki AİHM'e gideceklerini de belirtti.

Belçika'da Fehriye'yi bekleyen iddianame
İstanbul 1 No'lu DGM'nin hazırladığı iddianamede Fehriye Erdal'ın, Sabancı suikastı sırasında heyecanlanarak, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'a, Sakıp Sabancı'nın yerine Özdemir Sabancı'nın odasını gösterdiği iddia edilmişti. İstanbul DGM Savcısı İrfan Özliyen tarafından hazırlanan iddianamede suikast emrini DHKP/C örgütü üyesi Ercan Kartal'ın verdiği iddia edilmişti. İddianameye göre, Mustafa Duyar ve İsmail Akkol, 6 Ocak 1996'da Fatma Erdem'in evinde Fehriye Erdal'la buluşarak eylem planlandı. Tabancaları ve susturucuları bacaklarına bezle saran, Duyar ve Akkol, Sabancı Center'a yaklaştıklarında Fehriye Erdal'ın "Annem evde, saat 10.00'da görüşürüz" şeklindeki telefon mesajını aldılar ve binaya, yanlış kapıdan da olsa girdiler.

ANKARA KARARI BEKLİYOR
Adalet Bakanlığı, Belçika'dan gelecek karar metnine göre Fehriye stratejisi belirleyecek

Belçİka'da hakim De Wolf'ün kararı sonrası Adalet Bakanlığı yetkilileri, bundan sonra izlenecek yol için ne yapılması gerektiğini araştırmaya başladılar. Bakanlık yetkilileri Belçika mahkemesinin verdiği karar metnini Belçika Büyükelçiliği'nden gelmesini bekliyor. Bakanlık mahkeme kararının gelmesinden sonra ne yapılacağına karar verecek. Düşük bir ihtimal olarak Türkiye Devleti'nin de yargılamaya müdahil olması konuşuluyor. Bu olmasa bile Türkiye, davayı diplomatik temsilcileri vasıtasıyla izleyebilecek. Türkiye daha önce İstanbul 1 No'lu DGM'deki Sabancı suikasti davasında yargılanmak üzere Fehriye Erdal'ın iadesini istemiş, ancak bu Belçika mahkemeleri tarafından reddedilmişti. Belçika, ret gerekçesinde suikastte otomatik silah kullanılmadığını, bu yüzden de suikastin bir terör eylemi sayılamayacağını ve Türkiye'deki idam cezasını gerekçe göstermişti. Türkiye'nin Erdal'ı suikast konusunda sorgulama talebi de Belçika tarafından reddedilmişti. Belçika, Erdal'ın siyasi sığınma talebini de reddetmişti. Erdal, halen Belçika'da bir evde gözetim altında tutuluyor.

SON OLAYLARIN ETKİSİ
Uluslararası Hukuk Profesörü Arslan Gündüz ise, SABAH'a yaptığı açıklamada, uluslararası hukukta, suçun işlendiği yerde yargılama yapılması ilkesinin geçerli olduğunu belirterek, "Belçika'nın ABD'ye yapılan saldırıdan sonra böyle bir karar almaması, onu çok zor durumda bırakırdı. Belçika'nın böyle bir karar almasında Erdal'ın işlediği suçun terör suçu olmasının etkisi büyük. Çünkü artık, bir terör suçlusunun suçu başka ülkede için bir başka ülkede elini kolunu sallayarak dolaşması küreselleşme düşüncesiyle bağdaşmaz. Bu medeniyetle ve hukukun üstünlüğü ile bağdaşmazdı. Böyle bir karar almaması Belçika açısından çok kötü olurdu."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır