kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Zehir zemberek rapor


DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Albayraklar hakkında harekete geçmesini İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in talimatıyla hazırlanan ve ağır suçlamalar içeren rapor sağladı
Albayraklar'a yönelik operasyon emrini veren İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in talimatıyla rapor yazan Teştiş Kurulu Başkanı Muharrem Göktayoğlu raporunda " Belediye ihalelerinin Albayraklar menfeatleri doğrultusunda hazırlandığını, hayali şirketlere sahte fatura kestikleri, paraları şahsi çıkarları için kullanıp geleceğin Başbakanını hazırlamak ve Cihat hazırlığı yapmak için yönlendirdiklerini" söyledi. Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren hazırladığı "tevdi raporu" nda şöyle söylemişti: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın personel taşıma, çöp toplama, temizlik, metro elektronik altyapı donanımı, park düzenlemesi, inşaat, turizm ve halk otobüsü gibi değişik alanlarda pek çok ihalesine girerek kazanan Albayrak Holding ile ilgili raporda, "Devletin bütün olanakları Albayrak Şirketi için seferber edildi" deniliyor. Sözkonusu raporda şu ifadelere yer veriliyor:

"Albayrak Şirketleri'nin sahipleri ile Recep Tayyip Erdoğan arasında belediye başkanı seçilmeden önce başlayan siyasi birlikteliğe yönelik ilişkilerin, Erdoğan'ın belediye başkanı seçilmesini takiben siyasi, sosyal ve ekonomik geleceği garantiye alma amacı doğrultusunda bir birliktelik halini aldığı, bu birlikteliğin zamanla Büyükşehir Belediyesi birimlerinde ve belediye şirketlerindeki yetkilileri içine alan bir organizasyona dönüştürüldüğü, bilahare İstanbul'un özellikle kapatılan Fazilet Partili ilçe belediye yetkilileri ve civar illerin yine kapatılan FP'li belediye yetkililerini içine alan devasa bir teşekkül bir organizasyon haline geldiği belirlenmiştir."

Servis taşımacılığı ihalelerinde şartnamelerde en az 6 bin personel taşımacılığı yapmış olduğunun belgelendirilmesi ve kiralanan araç sahiplerinden noter tastikli taahhütname alınması gibi rekabeti ortadan kaldıran hükümlerle diğer firmaların katılımının engellendiğine yer veriliyor ve başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketleri olmak üzere İstanbul'un özellikle kapatılan Fazilet Partisi belediyelerinde Albayrak Şirketi'nin güçlenmesi yolunda devlet bütçesinden belediye bütçesine, oradan da belediye iktisadi teşekküllerine aktarılan kaynakların seferber edildiği anlatılıyor. Raporda şöyle deniliyor: Belediye'de yapılan ihalelere esas olan şartnamelerin Albayrak Şirketler Grubu'nun menfaatleri doğrultusunda hazırlandığı, belediye şirketlerinde ise yönetim kurulu kararlarıyla yapılması planlanan hizmetleri Albayrak şirketinin kurduğu tali şirketlere verdikleri, ihtiyaca binaen araç kiralanması adı altında ödemeler yapılmasını sağladığı belirlenmiştir. Ağaç dikimi, park ve bahçelerin bakımı adı altında, sağlıksız satım ve alımlara, gerçeği yansıtmayan işlere karşın hayali şirketlere naylon ve sahte faturalarla büyük ödemeler yapıldığı görülmüştür."

TANIK İFADELERİ RAPORA EKLENDİ
Raporda, birçok bilgi ve belgenin yanısıra, tanık ifadeleri de yer aldı. Belediyede çalışan üst düzey görevlilerin de aralarında bulunduğu ve isimleri güvenlik nedeniyle gizli tutulan tanıklardan bazılarının ifadelerinde dikkat çeken bölümler şöyle:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Gürtuna hâkimiyeti ele geçiremedi. Adem Baştürk'ü bile görevden alamadı. Baştürk, Erdoğan'ın adamıdır. İçerideki adamlarının başında Erdoğan'ın da adamı olan Mustafa Açıkalın geliyor. Tayyip Bey'in danışmanlığını da yapan Harun Karaca, her ihaleden yüzde alıyor. Albayraklar'ın yakın adamıdır."

"Danışman Harun Karaca, MGV'ye de ihalelerden önemli miktarlarda bağış toplar. Mezarlıklar Vakfı, Zabıta Vakfı, İtfaiye Vakfı adında kurulan vakıflara, yapılan usulsüzlükler karşılığında büyük paralar aktarılır. İştirakler Daire Başkanı Necmi Kadıoğlu ve Harun Karaca baş aktör."

FP'Lİ BAŞKANLARIN ALBAYRAK SEVGİSİ
İçişleri Bakanı Yücelen'in talimatıyla hazırlanan raporda ifadeleri yer alan bir tanık Nuri Albayrak ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iki başkanının ilişkilerini şöyle anlattı: "Gürtuna hâkimiyeti ele geçiremedi. Adem Baştürk'ü bile görevden alamadı. Baştürk, Tayyip Erdoğan'ın adamıdır. Albayrak şirketi, dışarıdan mafyavari yöntemlerle, içeriden de kendi adamlarıyla tek katılımcı olarak girdiği ihaleleri alıyor."

Yeni Şafak'ın patronları
Albayrak A.Ş, 7 yıl önce küçük bir servis taşımacılığı şirketiydi. Zamanla Refah Partili belediyelerden ihaleler almaya ve büyümeye başladı.

Albayrak A.Ş.'nin kurucularından Nuri Albayrak, önce Refah, sonra da Fazilet Partisi'nin Gaziosmanpaşa Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi oldu. Nuri Albayrak, bu aşamadan sonra Büyükşehir Belediyesi'nin "personel taşımacılığı' ihalelerini aldı. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uzmanlık isteyen işleri de dahil olmak üzere, neredeyse tüm ihaleleri ve emanet usulü işleri Albayrak A.Ş.'de kaldı. Fazilet Partisi ve belediyelerinin 'kadrolu müteahhidi' haline gelen Albayrak A.Ş., 2001 yılının ilk iki aylık döneminde açılan tüm ihaleleri ve emanet usülü işlerini de almayı başardı. Tahminlere göre, şirketin bu yolla kazandığı para 1 katrilyon lirayı geçti.

İLGİNÇ KÜNYE
Şimdi bu ihaleler nedeniyle DGM tarafından soruşturulan Albayrak A.Ş.'nin ortaklarından Ahmet Albayrak'a ait Yeni Şafak Gazetesi'nin künyesi oldukça ilginç.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdeki Basın Danışmanı Hüseyin Besli, uzun süre Yeni Şafak'ın yönetim kadrosunda yer aldı. Ancak, daha sonra muhalif kanatla birlikte Gerçek Hayat isimli gazeteye geçti.

Yine Erdoğan döneminde, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Spor A.Ş'nin Genel Müdürü olan Mehmet Atalay, şu anda Yeni Şafak Gazetesi'nin Genel Müdürü konumunda.

AKP Genel Başkanı Erdoğan: Gerekirse konuşurum
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Albayraklar Şirketler Grubu'na yönelik operasyonla ilgili gerekirse açıklama yapacağını bildirdi. Erdoğan, Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Halina Kopeckaite'yi Yıldız'daki ofisinde kabul etti. Erdoğan, bir gazetecinin Albayraklar Şirketler Grubu'na İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları ihalelerle ilgili düzenlenen operasyonun sorulması üzerine, "Konuyla ilgili gerekli açıklamayı gerekirse yaparız. Sayın büyükelçinin yanında konuşmak olmaz diyerek"yanıtladı.

ALBAYRAK'IN ALDIĞI İHALELER
METRO : Albayrak AŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ilk ve en önemli işini Taksim-4.Levent metrosunun; elektrifikasyon ihalesini alarak gerçekleştirdi. Sıradan bir otobüsle personel taşımacılığı yapan Albayrak A.Ş. firması, metro elektrifikasyonu işiyle, servetinin temelini attı.

PERSONEL TAŞIMA ve YEMEK: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel Taşıma İhalesi'ni 7 yılı aşkın süredir üst üste kazanan Albayrak A.Ş., personele yemek verilmesi işini de aldı.

ÇÖP İHALESİ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin transfer istasyonlarından, çöp imha sahasına çöplerin nakli işini alan Albayrak A.Ş. belediyenin 75 aracını kullanarak 65 trilyon lira kazandı. Fazilet Partili Güngören Belediyesi'nin ilçedeki çöp toplama işi de 1 trilyon 784 milyar liraya Albayrak A.Ş.'nin oldu. Kağıthane Belediyesi'nin çöp toplama işlerini de Albayrak AŞ üstlendi. Fazilet Partili Belediye Başkanı Arif Calban; partisinin kadrolu müteahhidi Nuri Albayrak'a Kağıthane ilçesinin çöplerinin toplanması işini 5 trilyon liranın üzerinde bir paraya ihalesiz verdi. Belediyenin Albayrak A.Ş.'nin çöpleri daha rahat toplaması için açtığı 800 milyar liralık araç alımı işi de tesadüfen Albayrak A.Ş.'nin oldu.

ARAÇ KİRALAMA: Albayraklar, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarına, 200'ün üzerinde 0 kilometre araçlar kiralayarak 3 trilyonunun üzerinde para kazandı. Şirket, sadece 2001 yılı için araç kiralama işinden 1 trilyon liranın üzerine para aldı.

İETT: İETT'de araçların bakımı ve yıkanmısı işi için 480 personel ile araç ve gereç olmasına rağmen; Albayrak A.Ş., otobüslerin yıkanması işini üstlendi. Belediye personeline otobüsleri temizlettiren Albayrak A.Ş., bu işten bugüne kadar toplam 1 trilyon 200 milyar lira para kazandı. İETT personeline yemek verilmesi işi de yine Albayrak AŞ'nin oldu. Şirket, 6 bin İETT çalışanına yemek vererek trilyonlar kazandı.

İSKİ: Albayrak A.Ş., İSKİ'nin sayaç okuma, değiştirme ve takma işini de ihalesiz olarak almayı başardı. Şirketin Elsan, Sistem ve Biltaş adlı yan kuruluşları vasıtasıyla aldığı bu işten enaz 6 trilyon liranın üzerinde haksız kazanç sağladığı belirlendi.

KONUT İHALESİ: Büyükşehir Belediyesi'nin evi olmayan İstanbullular'ı eve sahibi yapmak amacıyla başlattığı projenin de aslan payı Albayrak A.Ş.'nin oldu. Albayrak A.Ş., belediyenin yan kuruluşu olan KİPTAŞ'ın İkitelli ve Altunizade'deki konutlarını yaptı. Bu daireler şirketin üst düzey yönetici ve sahiplerince paylaşıldı.

HALK EKMEK: Halk Ekmek A.Ş.'nin ekmek dağıtım işini Albayrak A.Ş. aldı. Ekmek başına 5 bin lira komisyon alan Albayrak A.Ş., 240 büfenin her birinden 975'er milyon lirası senetle olmak üzere toplam 1 milyar 100 milyon liralık "hava parası" aldı.

AKBİL: Büyükşehir Belediyesi'nin akıllı bilet AKBİL uygulamasında da kaybolan trilyonların arkasından Albayrak A.Ş. çıktı.

BİLBOARD : Albayraklar, paravan şirketler vasıtasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentin ana caddelerindeki bilboardlarını kiralama işini üstlendi.

Belediyespor'un başkanı da Albayrak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve kapatılan Fazilet Partili belediyelerin iğneden ipliğe birçok işinin arkasından çıkan Albayraklar Belediyespor Kulübü'ne de el attı. Belediyespor'un Asbaşkanlığı'nı Nuri Albayrak yapıyor.

Albayraklar, Büyükşehir Belediyesi'nin bir şirketi olan Spor AŞ'nin Yeşilköy ve Çiroz'da milyarlar harcayarak yaptırdığı 3 halı sahasının, tüm işletmesini üzerine aldı. Gaziosmanpaşa İlçesi'nde Başkan Recep Koral sayesinde, büyük bir kulüp binası inşaa eden Albayraklar'dan Nuri Albayrak Belediyespor'a da Asbaşkan oldu.

Okan YILDIRIM - Salim YAVAŞOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır