kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kararı ABD tüketicisi verecek


Ekonomistlerin korkusu şu: ABD'de tüketicilerin güveni azalırsa, tüketim düşer. Bu da yavaşlamakta olan ekonomiyi daha hızlı daraltır. ABD hapşırırsa, dünya nezle olur!
Ululararası yatırım bankaları geçmişte yaşanan ve dünya ekonomilerini derinden etkileyen bazı olayların ışığında senaryolar çizmeye çalışıyor. Bu olaylar arasında 1998 yılında Rusya krizi, yine aynı yıl batma noktasına gelen ABD kökenli Long Term Capital Management Fonu'nun yarattığı fırtına, Kobe depremi ve en kötü senaryo olarak Körfez krizi var. Bu dönemlerde ABD tüketici davranışını, piyasaların tepkilerini inceleyen ekonomistler, global ekonomiyi etkileyecek faktörlerin başında tüketicilerin harcama gücünü gösteriyor.

Merrill Lynch raporundan
Saldırının mali piyasalar üzerindeki etkisi, merkez bankalarının hızlı hareket etmesi sonucu sınırlı kalacaktır. Piyasaların takip etmesi gereken birkaç önemli nokta var.

FAİZLER DÜŞECEK
ABD Merkez Bankası'nın Ekim ve Kasım aylarındaki toplantılarında çeyrek puanlık faiz indirimiyle oranını yüzde 3'e indireceği tahmini yapılıyordu. Ancak son durum FED'in faizi yüzde 3'ün de altına indireceğini gösteriyor. Avrupa Merkez Bankası'nın da 11 Ekim'deki toplantısında faizini çeyrek puan düşüreceğini tahmin ediyoruz. Diğer OECD ülkelerinin merkez bankalarının da bu yönde hareket etmesi beklenebilir.

PETROLE DİKKAT
Belirsizlik sürdüğü müddetçe, petrol fiyatlarının yakından izlenmeli. 1990'da petrol fiyatı 20 dolardan 40 dolara yükselmişti. Aynı dönemde belli başlı hisse senetleri piyasası yüzde 11 ile yüzde 25 oranında düştü.

BÜYÜMEDE SORU İŞARETİ
Salı günü yaşanan olayların global ekonomi üzerideki etkilerini kestirebilmek, bu saldırının kaynağı ve ABD'nin nasıl reaksiyon göstereceğinin ortaya çıkmasına kadar tam anlamıyla mümkün değil. Ancak ABD ekonomisinde çok kısa vadeli etkisini görüyoruz Alışveriş merkezlerinden, spor aktivitelerine kadar pek çok faaliyet durdu. İşyerleri faaliyetini yavaşlattı. Asıl önemli olan, Salı günü yaşanan şok sonrasında durma noktasına gelen ekonomik faaliyetlerin ne zaman başlayacağı.

İLK SİNYAL 25 EYLÜL'DE
Daha uzun vadede en önemli faktör tüketicilerin güveni olacak. ABD'de güven 1990 yılının Temmuz ayında 101.7 iken, altı ay sonra Körfez Savaşı'nın hemen öncesinde yüzde 55.1'e inmişti. Bu durum, tüketici harcamalarını azaltmış, sonuç olarak yavaşlayan ekonomiyi durgunluğa sokmuştu. Eğer şimdi de aynı durum karşımıza çıkarsa, önce ABD ekonomisinin, bunu takiben de dünya ekonomisinin yavaşlayacağını görürüz. En yakın veri 25 Eylül'de açıklanacak.

ING Barings raporundan
ING Barings, terörist saldırının geleceğe dair belirsizlik yarattığına dikkat çekerek, bu durumun ABD tüketicisinin güvenini sarsacağını ve tüketimin azalacağını savunuyor. Banka, raporunda bu durumdan diğer ülkelerin alacağı darbe, bir 'ihracat endeksi' ile tanımlanmış. Rapora göre Türkiye ABD'de ortaya çıkacak olası bir ekonomik yavaşlamadan en az etkilenen ülkeler grubunda. Gelişmekte olan ülkelerin ihracatlarının toplama oranını ve bunun ekonomik büyümeye olan etkisini 'ABD'ye', 'OECD ülkelerine', 'gelişmiş ülkelere' oranlayarak gruplandıran ING Barings'e göre Türkiye, 'mağdurlar' listesinin en sonlarında. Eğer ABD ekonomisi daralmayı yaşarsa, en fazla etki Latin Amerika'da olacak. ING Barings, dış borçlanma açısından ise Türkiye'nin olumsuz etkileneceğini söylüyor. Borçlanma maliyetlerinin yükseleceği belirtilen raporda, Türkiye'nin Mart 2002 sonuna kadar 6.4 milyar dolarlık finansmana ihtiyacı olacağı ifade ediliyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır