kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

IMF'den ek kredi yok


ABD'deki saldırıların Türk ekonomisine doğrudan ilk etkisi Türkiye'deki IMF heyetinin kesin tavrıyla yaşandı. IMF heyeti, Türkiye'ye kesinlikle ek yardım yapılamayacağını açıkladı
Saldırının etkisiyle piyasalarda hareketli saatler yaşanırken, IMF'ye verilecek yeni Niyet Mektubu'nun detayları belli olmaya başladı. Devlet Bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay ile Maliye Bakanı Sümer Oral, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen ve ekibi ile biraraya geldi.

Bu toplantılar sırasında verilen en önemli sinyal, ABD'ye yapılan saldırının IMF'nin Türkiye politikası üzerindeki etkilerine yönelik oldu. IMF heyeti, herhangi bir kriz ya da sıkıntı durumunda Türkiye'ye ek kaynak verilemeyeceğini net olarak dile getirdi.

IMF tarafının hazırladığı, 2002 Yılı Türkiye Ekonomisi senaryosu ile bürokratların beklentilerinin örtüşmediği görülürken, IMF'nin penceresinden şu görüntüler ortaya çıktı:

* Türkiye ekonomisi 2002'de, dip noktadan artık çıkışa geçecek. Özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde canlanma olacak.

Tartışmalı konular
* Sıkı maliye politikalarının etkisiyle faizler gelecek yıl mutlaka düşecek. Devlet harcamalarının genişletilmesi gerekmeden piyasa canlanacak.

* IMF'den ek kaynak beklemeyin. Programın iç disiplinini korursanız, önümüzdeki yıl yabancı sermaye zaten Türkiye'ye yönelecek ve bize gerek kalmadan büyüme hızı artacak.

* Reel sektör için düşünülen Varlık Yönetim Şirketi modeli birçok ülkede beklendiği gibi işlemedi.

* Türkiye gibi etkin bir devlet mekanizmasına sahip bir ülkede yolsuzluklardan şikayet ediliyor, bunun önüne geçmek lazım. Bu faktör yatırımın maliyetini arttırdığı gibi, yabancılarırn Türkiye'ye bakışını olumsuz etkiliyor.

* Kamu bankalarında önemli mali operasyonlar yapıldı. Ancak aynı hız yılsonuna kadar fon ve sorunlu özel sektör bankaları için de gösterilmeli.

IMF ile tartışılan konular ise şu başlıklar altında toplandı:

* 2002 için istenen yüzde 6-6.5 faiz dışı fazla çok yüksek olarak görüldü ve yüzde 5'li orana çekilmesi istendi.

* 2002'de enflasyonun yüzde 20'li bantta tutulmasını isteyen IMF'ye yüzde 36-45 bandı önerildi.

HARCAMA KISILIYOR
* Krizdeki bir ekonomide, bu ölçüde faiz dışı fazla için ya harcama kısılacak ya da gelir arttırılacak. Ancak kısılacak harcama, arttırılacak vergi neredeyse kalmadı.

* Memurlar için enflasyon üzerine 2 puan refah payı yerine enflasyonla başabaş zam politikasına dönüş talebi yansıtıldı.

* Vergi iadesinin kaldırılması tartışması açıldı. Ancak, Başbakan Ecevit'in, memur ve emeklilerin enflasyona karşı korunmasını isteği bu kararların alınmasını zorlaştırıyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır