kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

KISA KISA KISA


ABD'de iç hat uçuşları başlıyor
ABD'de hayat yavaş yavaş normale dönüyor. ABD Ulaştırma Bakanı Norman Mineta, ülke içindeki ticari uçuşların, sıkı güvenlik kontrolleri altında dün başladığını duyurdu. Mineta, tüm Amerikalılar'a güvenlik önlemleri nedeniyle sabırlı olması gerektiğini söyledi. Mineta iç hatlar trafiğini açma kararının, Beyaz Saray, Amerikan istihbarat kuruluşları, ABD kongresinin üyeleri, federal havacılık kurumu ve havayolu şirketlerinin yöneticileriyle yapılan bir toplantıdan sonra alındığını kaydetti. Bakan, "Düşmanımıza bizim hayatımızı kısıtlayarak kazanma şansı vermemeliyiz" dedi. Norman Mineta'nın açıklamalarına göre havaalanlarında, Adalet Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı'ndan özel görevliler bulunuyor. Uçağa giden kapılardan sadece biletli yolcu geçebiliyor. Havaalanları çevresindeki bütün araçlar aranıyor.

NATO: Savaş kararı ABD'nin
NATO Genel Sekreteri George Rebortson, önceki günkü saldırılardan sonra müttefiklerinin verdiği destekle "ne yapacağına ABD'nin karar vereceğini" söyledi. CNN'e demeç veren Robertson, "Saldırılar konusunda ne yapacağına, misilleme yapıp yapmayacağına, bunun için de NATO ittifakının olanaklarını ve öteki 18 üye ülkenin bireysel katkılarını kullanıp kullanmayacağına, ABD yönetimi karar verecektir" dedi. NATO'nun tarihte ilk kez kuruluş belgesinin 5. maddesini çalıştırmayı kararlaştırdığını anımsatan Robertson, "Ancak ABD, bu madde işletilmeden önce, bu saldırının dışardan gelip gelmediğini belirlemeli, ondan sonra NATO'ya niyetini bildirmeli" diye konuştu. Genel Sekreter, "İttifak o vakit uluslararası yasalara uygun olarak, saldırıya uğrayan ülkeye yardım için gerekeni yapacaktır" dedi.

ABD uçakları tatbikatı bıraktı
NATO'nun Barış İçin Ortaklık (BİO) çerçevesinde düzenlediği en büyük tatbikatlardan olan ve önceki gün başlayan "Cooperative Key-2001" tatbikatına katılan ABD uçakları, ani bir kararla son anda tatbikattan çekildi.Bulgaristan'dan yayın yapan "Info Radio"nun haberine göre, ABD askerlerinin ve ve ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 savaş uçakları, dün öğleden sonra yoğun güvenlik tedbirleri altında Bulgaristan'dan ayrılarak, Avrupa üslerine geri döndüğü. Ayrılma kararının ABD'ye karşı girişilen terörist saldırılar üzerine alındığı öne sürüldü. Bulgaristan Savunma Bakanlığı ise bu konuda kendilerine resmi bilgi gelmediğini açıkladı. NATO üyesi 11, BİO üyesi ise 13 olmak üzere toplam 24 ülkenin katıldığı ve 10 gün sürecek "Cooperative Key-2001" tatbikatında 1000'in üzerinde askeri personel görev yapıyor. NATO Güneydoğu Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı General Ronald Kees'in sevk ve idaresindeki tatbikata, Türkiye de 6 adet F-16 uçağı ve tatbikat karargahında görevli 5 subayla katılıyor.

Avustralya da, NATO'nun izinde
NATO'nun bir ittifak ülkesinin saldırıya uğramasının tüm üyelerin saldırıya uğraması olarak kabul edilmesini öngören 5. maddenin uygulanmasına karar vermesinden sonra Avustralya da, ABD ile olan askeri anlaşmasında bulunan ve ABD'ye yapılan saldırının Avustralya'ya yapılmış olarak değerlendirilmesini öngören maddeyi uygulamaya sokabileceğini bildirdi. Başbakan John Howard, dün verilmesi beklenen kararın, ABD'nin saldırıların sorumlularını ortaya çıkarması ve misillemede bulunması durumunda, Avustralya'nın da bunu desteklemesine ve gerektiğinde katkıda bulunmasına olanak tanıyacağını söyledi. NATO'nun ardından Avustralya'dan da böyle bir karar çıkmasının, saldırıların sorumlularını bulmaya çalışan ABD için diplomatik zafer olacağı yorumları yapılıyor.

Chirac: ABD'nin yanındayız
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ABD'deki saldırıların sorumlularının cezalandırılması için ABD'nin yanında olduklarını söyledi. Chirac, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Fransa, saldırının nereden geldiğinin belirlenmesi ve kötülüğün yok edilmesi için gereken önlemlerin alınması konusunda ABD ile dayanışma içinde olacaktır" dedi. Amerikalılar ne tür çareler önereceklerini bilmediğini kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı, "hastalık ve kötülük" olarak nitelendirdiği terörizmi ortadan kaldırmak için Fransa'nın dayanışma içinde olacağını belirtti. Chirac'ın, gelecek Salı Washington'da ABD Başkanı George W. Bush ile biraraya gelmesi planlanıyor.

NATO gemileri Fransa'ya geldi
NATO Akdeniz Mayın Kuvveti (MCMFORMED), Türkiye'nin komutası altında Fransa'nın güneyinde yer alan Sete limanına geldi. Dz. Kur. Alb. Niyazi Şenol komutasındaki gemiler, 16 Eylül'e kadar limanda kalacak. Kuvvet bünyesinde İspanya, İngiltere, İtalya, Almanya, Yunanistan ve Türkiye'den birer mayın gemisi ile dönemsel komutasının Türkiye'de olması nedeniyle Türkiye'den bir komuta gemisi bulunuyor. Türkiye'den komuta gemisi "TCG Sokullu Mehmet Paşa" ve mayın avlama gemilerinden "TCG Erdemli" kuvvet içinde yer alıyor. Kuvvet içindeki Yunan mayın gemisinin, teknik bir arıza yüzünden İtalya'da kaldığı bildirildi.

İnternet sitesinde yer alan ilginç iddia
Türk-Amerikan Mimar, Mühendis ve Bilim Adamları Derneği'nin (MİM) internetteki sitesinde, New York'taki binanın orta katında Türklere ait küçük bir dükkanda çalışan Cevher adlı bir kadınla, yine binada Türklere ait Amish Market'te çalışan Zühtü adlı kişiden ve avukat Babakurban'dan haber alınamadığı iddia edildi. Sitede, soyadı belirtilmeyen Cevher Hanım'ın, uçak çarptığı sırada bir arkadaşını arayarak, "Aşağıya uçak çarptı, patlama var. Ama merak etmeyin. Biz iyiyiz" dediği, ancak daha sonra kendisiyle bir daha bağlantı kurulamadığı ifade edildi.

Panik görüntüleri TV'de yer almadı!
Faciadan sonra dünya TV'lerinin canlı yayında halkı korkutacak, paniğe düşürecek görüntüleri yayınlamaması dikkat çekti. TV Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu imzasıyla basın kuruluşlarına gönderilen bir bildiride ABD medyasıyla ilgili şu görüşlere yer verildi: "Terör yüceltilmedi. Halkın korkuya kapılıp, teröristin istediği sonucun elde edilmesinin önüne geçildi. Bunun hepimiz için önemli bir ders olduğunu düşünüyoruz." Bu arada Başkan Bush'un eşi Laura Bush CNN TV'sindeki röportajında "Çocuklara saldırı görüntülerini izlettirmeyin" uyarısında bulundu.

Gaffar Okkan'ın kızı da aranıyor
Hizbullah militanları tarafından şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın ABD'de eğitim gören kızı Nergis Okkan'dan haber alınamadığı iddia edildi. New York'ta iktisat eğitimi gören 23 yaşındaki Nergis Okkan'ın ailesi ve yakınları bu konuda bir açıklama yapmazken, genç kızdan korkunç saldırılardan bu yana haber alınamadığı ileri sürüldü.

'Torpido'yu fotoğraf makinesi kurtardı
Olimpiyat yüzme şampiyonu Avustralyalı Ian Thorpe, otelinde unuttuğu fotoğraf makinası sayesinde Dünya Ticaret Merkezi binasında ölmekten kurtuldu. Giorgio Armani firmasının tanıtımı için New York'ta bulunan 'Torpido' lakaplı ünlü Avustralyalı sporcu, kulelerden birinin en üst katına çıkıp birkaç hatıra fotoğrafı çekmek istedi. Ancak fotoğraf makinesini otelde unutmuştu. Geri dönen odasındaki TV'yi açtı ve gözlerine inanamadı. Zira CNN canlı yayında Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpan bir uçağı gösteriyordu. Fotoğraf makinesi genç sporcuyu kurtarmıştı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır