kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Pilota özel mutfak ve tuvalet


ABD'ye düzenlenen terör saldırılarında yolcu uçaklarının kullanılması uçuş güvenliği ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Özellikle uçuş esnasında kullanılacak yeni ve akıllı yazılımların yanısıra uzaktan kumanda sistemleri de yeniden masaya yatırıldı. Şirketlerin almayı planladıkları ilk tedbir ise pilotlar için tuvalet ve mutfağı bir arada tutan özel bir bölme tasarlamak. Bu bölgeye yolcuların doğrudan erişmeleri imkansız hale getirilecek. Ancak söz konusu planların uygulanabilmesi için aşılması gereken bir dizi engel bulunuyor. Bunlardan en önemlisi maliyet sorunu. Mevcut uçakların hem akıllı hem de uzaktan kumanda edilebilme sistemleriyle donatılması uçak başına 5 milyon dolara yakın ek maliyet gerektiriyor.

BİLGİSAYARLA KONTROL
Uzmanlar gerek Airbus ve gerekse Boeing uçaklarında uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak manevraları önleyecek sistemlerin bulunduğuna dikkat çekiyor. Ancak bu sistemler ABD örneğinde görüldüğü gibi karşısına bir bina çıktığında yön değişikliği yapacak kadar akıllı değil. Yeni ve akıllı yazılımlarda dünya üzerinde bulunan ve stratejik olarak belirlenen tüm noktalar bilgisayar üzerinde hafızalanacak. Uçak bu noktalara yöneldiğinde bilgisayar kontrolü hemen devralıp yeniden kendi rotasına dönecek.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır