kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Terör kılık değiştirdi


ABD'deki saldırıyla gündeme gelen terörist hareketler şöyle tanımlanıyor: Doğrudan bir devletten gelmeyen terörizm gelişen yeni teknoloji sayesinde daha da artacak
Tüm zamanların en korkunç terör saldırısının ardından ABD, bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken öte yandan teknik ve istihbarat açıklarını kapatmaya çalışıyor. Georgetown Üniversitesi'nin Amerikan gizli servisi CIA için hazırladığı "Küresel Trendler 2015" başlıklı raporunda 'asimetrik tehdit' kavramı vurgulandı. Raporda, asimetrik tehdit doğrudan bir devletten gelmeyen ancak büyük zararlar verebilecek güç olarak tanımlanıyor. Bunun adı da teknoloji.

TEHDİT ÇOK CİDDİ
Türkiye'deki uzmanlar da raporun 'Asimetrik tehdit' uyarısına katılıyorlar.

Dr. Ali Nihat Özcan (Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi-ASAM Terör Uzmanı ):
" 21 Yüzyılın muhtemel tehdit algılaması bu doğrultuda olacaktır. Asimetrik tehdit kavramında, terörist grubun küçüklüğü değil verebileceği zararın büyüklüğüne dikkat çekiliyor. Mevcut teknolojik sistemlere girmeleriyle örneğin hava alanı kulelerinde yönetime girip 20 uçağı çarptırmak mümkün hale gelebilir. Önümüzdeki yüzyıl daha fazla istihbarat ve teknolojik önlem gerektiriyor.

Tehditin analizinde ise özellikle siber terörizm denen yöntemle hayatın akışına müdahale edilebilir. ABD'nin savunma harcaması 330 milyar dolar, iki gün önce zarar veren örgütün maliyeti 100 milyon dolar. Böyle bir grup, sistemi felç edebiliyor. Buna karşı yapılacak önlem, bilgi teknolojilerini daha fazla kontrol altında tutmak ve daha bilinçli vatandaşlar yetiştirmektir. "

Aytunç Altındal (Araştırmacı-yazar):
"Asimetrik tehdit, devletle orduların yönettiği değil, paramiliter, milis güçlerin çatışmasıdır. İki unsuru bulunuyor: Teknik formül çalma yoluyla gerçekleşen sanayi casusluğu ile nükleer madde veya silah çalınan teknolojik hırsızlık.

Bu durum ABD kongresinde çok önceden tesbit edildi. CIA'in bünyesinde 1990 yıllarında başlayan ve 1995'de kabul edildikten sonra faaliyete başlayan Counter-Proliferation Merkezi kuruldu. Yayılmacı hareketlere karşı...

YASA ÇIKARILSIN
Bir de Counter-Terrörism Merkezi var. Bu ikisi arasında koordinasyon olmadığı biliniyor. Kopukluğu ortadan kaldırmak için 1997'de Defence Authorization Act diye bilinen yasa teklifi hazırlandı. Yasa Lugar Domenici yasası olarak 104. toplantıda kabul edildi ama Clinton hükümeti tarafından ilgi görmedi. Clinton, 'Yayılmacı terör günümüzde tehdit oluşturmuyor' dedi. ABD'de bürokratik eksikliğin giderilmesi için neo-terörizm yasaları çıkarılmalı.

EMRE KULCANAY

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır