kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Neden ABD'den nefret ediyorlar?


Sıradan Amerikan vatandaşı Arap kökenli örgütlerin kendilerine niçin bu kadar çok kızdığını anlamakta zorlanıyor. İşte nedenler...
Özellikle Ortadoğu'da ABD'ye karşı büyük bir tepki var. Bu tepki bazen olağan sınırları aşırı nefrete kadar varıyor. İşte uzmanlara göre bu tepkinin 4 önemli nedeni var:

1. Suudi Arabistan'daki ABD birlikleri: Amerikan askerlerinin kutsal toprakları kirletmesi örgütlerin düşmanlığının baş nedeni olarak görülüyor. Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın davetiyle 1990'da Arap topraklarına giren Amerikan birlikleri o tarihten beri çıkmadı. 1991'deki Körfez Savaşı'nı Suudi Arabistan'daki üslerden yürüten ABD, Irak'a yönelik hava harekatlarında da bu ülkeyi kullandı. Amerikan birliklerini Orta Çağ'daki Haçlı kuvvetlerine benzeten Bin Ladin, "Boş durmaktansa Amerikalı askerleri öldürün" demişti.

IRAKLA DAYANIŞMA
2. Irak'a yönelik saldırılar ve yaptırımlar: Irak halkının 11 yıldır devam eden yaptırımlar nedeniyle çektiği sıkıntılar, Araplar arasındaki Irak sempatisini ve ABD düşmanlığını artırdı. İslam ülkelerinin büyük bölümü yaptırımların çok ağır olduğunu ve Batı'nın Irak halkına karşı duyarlı davranmadığını düşünüyor. Irak diktatörü Saddam ile Ladin arasında olduğu söylenen sıkı askeri ve ekonomik ilişkiler de bu nefreti artırıyor.

İSRAİL FAKTÖRÜ
3. ABD'nin İsrail'e askeri ve siyasi desteği: İsrail'in Filistinliler'e yönelik düzenlediği saldırılarda Amerikan yapımı silahları kullanması ve ABD yönetiminin her yıl İsrail'e 2 milyar dolarlık askeri yardım yapması Araplar arasında öfke uyandırıyor. Washington yönetimiyle iyi ilişkiler içindeki ılımlı Arap ülkeleri bile ABD'ye bu yüzden tepki gösteriyor.

4. Taliban'a yönelik yaptırımlar: ABD'nin Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban yönetimine yönelik uyguladığı sert politika Bin Ladin'in ABD'ye diş bilemesinin bir başka önemli nedeni. 1998'de ABD'nin Afrika'daki elçiliklerine düzenlenen saldırıların ardından Taliban'ın Bin Ladin'i vermeyi reddetmesi Afganistan'ı hedef haline getirdi. ABD ordusu Cruise füzeleriyle Afganistan'ı yerle bir etti. Bin Ladin de kendisini barındıran Taliban'a teşekkürlerini Amerikan hedeflerini vurarak gösterdi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır