kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşte 'El Kaide' örgütü


Afganistan'da gizlenen Bin Ladin, nasıl oluyor da binlerce kilometre ötedeki hedefleri vuruyor? Bunun sırrı kurmak için yıllardır emek verdiği 'El Kaide' adlı örgütte
Afganistan'daki kamplarda çeşitli milletlerden militanlar bomba imalinden kimyasal silahlara, her türlü saldırı konusunda eğitilip, Ladin'in planlarını uyguluyor...

ABD, Usame Bin Ledin'e yönelik dünya çapında bir av başlattı. Ladin'in kurduğu El Kaide örgütü ve bu örgütü barındıran ülkeler de teker teker belirlenerek bir nevi göz hapsine alındı. Ladin'in gücünün belkemiğini oluşturan örgüt; Afrika'dan, Avustralya'ya uzanan geniş bir ağ kurmuş durumda. Terör uzmanları tarafından, "En iyi yapılanmaya sahip örgüt" olarak adlandırılan El Kaide; çok gevşek bir ilişkiler sistemi içinde, birbirini tanımayan insanlardan oluşuyor. Birbirinden bağımsız bu parçalar bir araya geldiğinde ise korkunç bir ağ oluşuyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi analizti Frank Cilluffo'ya göre Ladin'in büyük serveti bu büyük ağın kurulmasını kolaylaştırıyor. Özellikle ABD düşmanlığının yaygın olduğu bölgelerde işsiz gençler El Kaide'ye katılarak örgütün gücünü günden güne artırıyor. Bu sayede ölen ya da yakalanan elemanların yerini yenileri alıyor. Yakalanan militanlar kendilerine verilen görevler dışında hiçbir şey bilmediği için, örgüt bir türlü çökertilemiyor.

BAŞKAN'A ÖZEL BİLGİ
İddialara göre Ladin, El Kaide sayesinde, Afganistan'da saklandığı yerden ABD'ye çok sayıda saldırı düzenledi. ABD elçiliklerine yapılan bombalı saldırılardan sonra, Ladin'in son zamanlarda kimyasal ve nükleer saldırılar da dahil çok sayıda yeni eylem planladığı sanılıyor.

ABD, Ladin'i çok ciddiye alıyor. Hatta onun ABD üslerine saldırılarıyla ilgili bilgi toplayıp ABD Başkanı'na sunan bir Beyaz Saray görevlisi bile bulunuyor. Bu görevli her sabah, bilgisayarına Ortadoğu'daki CIA ajanları ya da muhbirleri ya da FBI'ın gönderdiği mesajları toplayarak günlük toplantılarda Başkan'a sunuyor.

KİMYASALA HAZIRLIK
Bu raporlara göre, Ladin'in asıl büyük hedefi ABD'ye yönelik kimyasal bir saldırı düzenlemek. Bu amaçla da kimyasal silah yapımına başladımış bile. Taliban'a bugüne kadar hibe ettiği 40 milyon dolar sayesinde ülkede gizlenmesine izin verilen Ladin, Afganistan genelinde kurduğu 55 kampta militanlarını zorlu sınavlardan geçiriyor; kimyasal ve biyolojik silahlar konusunda eğitim veriyor.

New York Times gazetesine göre şu anda 55 ülkede bulunan 50 ila 70 bin arasındaki İslami militan Ladin'in kamplarında eğitim gördü.

ABD'nin belirleyebildiği bu kamplardan biri Ebu Kebab. Kampın ismi Mısırlı militan Mithat Mursi'nin cephedeki lakabından geliyor. Bu kampta İslami militanlar kimyasal maddeler ve zehirler konusunda eğitim alıyor. Geçen yıl kamptaki laboratuvarlarda sinir gazı denemeleri yapıldı. Kampa getirilen binlerce kedi, köpek ve tavşan üzerinde sinir gazları denendi.

SORGULAMAK YASAK
Bir başka "Ebu Kebab mezunu" ise Filistinli militan Nebil Ebu Akıl... Geçtiğimiz Haziran'da İsrail'e girerken patlayıcılarla yakalandı. Bomba, patlayıcı ve kimyasal silah konusunda Ebu Kebab'ta eğitim alan Aukel'in yakalanışı İsrail'de de büyük endişe uyandırdı.

İsrail sınırdaki aramalarını yoğunlaştırırken, Akıl, Mossad'a kamptaki eğitimle ilgili şu bilgiyi verdi: "Kamp liderlerimiz sürekli olarak, 'Aldığınız eğitimin nedenini sorgulamayın' derdi. Biz de sormadan öğrendik..."

Dahası Ürdün ve İsrail gizli servislerinin yetkilileri, Akıl ve Hicazi'den Ladin'in kimyasal gücüyle ilgili çok ilginç bir bilgi daha öğrendi: Darunta kamp merkezi ve çevresindeki dağların altı tünellerle birbirine bağlıydı. Ve Ladin bu tünelleri kimyasal silah depo olarak kullanıyordu...

ELÇİLİK NASIL VURULDU?
Ladin'le ilgili ABD'yi düşündüren bir diğer nokta da, Suudi teröristin bir sonraki hedefinin neresi olacağı... En kuvvetli olasılık Ortadoğu ve Kuzey Afrika... Avrupa ve Doğu Asya da ihtimaller arasında. Ancak sabırlı bir yapıya sahip olan Ladin'in nereye saldıracağına ilişkin kesin bir bilgi yok. Çünkü Ladin, yine iddiaya göre, 1998'deki Tanzanya ve Kenya'daki ABD büyükelçiliğine yapılan bombalı saldırıları 1992'de hazırlamıştı!

New York Times'a konuşan bir Ladin yandaşı, 6 yıllık planın nasıl işlediğini şöyle anlattı: "1992'de birileri beni Sudan'a götürdü. Oradaki bir kampta Ladin'le aynı çadırda toplantı yaptık. Ladin; Tanzanya ve Kenya'daki ABD büyükelçilikleriyle ilgili bir rapor istediğini söyledi.

Yıllarca iki büyükelçiliğin fotoğrafını çektim. Bölge hakkında bilgi topladım. 1995'te Sudan'da ikinci kez toplandık. Ladin, elimdeki bilgileri inceledi, fotoğraflara baktı. Ardından, fotoğrafta bir noktaya parmak basarak, "İşte kamyonlar buradan gelecek" dedi. Toplantı bitti. 3 yıl sonra (1998'de) Ladin'in parmağıyla gösterdiği yerden bomba yüklü kamyonlar son sürat büyükelçilik binasına çarptı..."

EL KAİDE 34 ÜLKEDE ÖRGÜTLÜ
Uzmanlara göre, Ladin'in örgütlendiği ülkelerden en önemlileri şunlar:

Cezayir: Köktendinci bütün grupları destekliyor.

Çeçenistan: 1994-96 arası bağımsızlık savaşı veren Çeçen milislere maddi-manevi yardım yapıyor.

Eritre: Eritre İslami Cihat örgütüne para yardımı yapıyor.

Etiyopya: Oromo İslami Cephesi'nin bütün militanlarını eğitti.

Filipinler: Mori örügütüne maddi yardım yapıyor. Ülkenin çoğu adalarında şeriatın yayılması için seminerler düzenlenmesini sağlıyor.

Mısır: Hüsnü Mübarek'in can düşmanı olan İslami Cihat ve İslami Grubu'na maddi destek sağlıyor.

Çin: Sincan bölgesinde Çin ordusuna karşı çatışan milisleri destekliyor.

Keşmir: Pakistan'la Hindistan arasındaki bu bölgede Keşmirli dinci militanların çoğu Ladin'in adamları.

Somali: Açlıktan kırılan halka 3 yıldır yiyecek dağıtan Ladin, bunun karşılığından onlara silah vererek orduya karşı savaşmalarını istiyor.

Sudan: 1991-96 arası bu ülkede yaşayan Ladin, burada hükümet destekli 3 gerilla eğitim kampı kurdu.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır