kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

7 bin FBI ve CIA ajanı teröristlerin peşinde


Tarihin en büyük insan avı nefesleri kesiyor. Saldırının 50 kişilik bir grubun işi olduğunu belirleyen FBI, uçakları 18 kişinin kaçırdığını bildirdi.
Kalanlardan en az 10'unun hala ülkede olduğunu düşünen FBI ve CIA, 7 bin ajanı seferber etti

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarihinin en büyük operasyonunu başlattı. Geçtiğimiz Salı günü düzenlenen kamikaze saldırılarının sorumlularını arayan FBI, Amerika genelinde sürdürdüğü araştırmalarda 7 bin ajanını bu işe görevlendirdi. 4 bin özel ajan ve 3 yardımcıdan oluşan bu devasa araştırma ekibi, tüm FBI çalışanlarının dört birini oluşturuyor. Kriminal laboratuvarında çalışan 400 özel ajan da New York ve Washington'a delil toplanması için görevlendirildi. 7 bin kişilik ekibe Merkezi Haberalma Teşkilatı Örgütü (CIA) da yardımcı oluyor.

TERÖRİST EKİP EN AZ 50 KİŞİLİK
FBI, 24 saat gibi kısa bir süre içinde şebekeyle ilgili çok önemli bilgiler elde etti. İlk önce, organize çalışan bu ekipte en az 50 kişinin olduğu belirlendi. FBI'ın açıklamasına göre en az 18 kişinin uçak kaçırma eylemine karıştığı saptandı. Kaçırılan 4 uçaktan ikisine, 5 kişilik iki ekip, diğer ikisine ise 4'er kişilik ekiplerin bindiği sanılıyor. FBI, 25'e yakın teröristin toplam 4 saldırıda öldüğünü düşünüyor. FBI, geriye kalan terörist ekipten en az 10 kişinin hala Amerika'da olduğunu tahmin ediliyor. Bu kalan teröristlerin ikici bir saldırı düzenlemesinden çekiniliyor. Ancak teröristlerin kendine üs olarak seçtiği Florida, Boston ve New Jersey'de aramalarını yoğunlaştıran federal ajanlar, kısa sürede sonuç elde etti. FBI, müthiş operasyonu Çarşamba sabahı Boston'da başlattı.

İZMARİTLERE DNA TESTİ
Hedef, saldırıda ölen teröristlerin kimliğini belirlemekti. İlk kaçırılan Boston-Los Angeles uçağının yolcu listesi incelendi. Listede, Suudi terörist Usame bin Ladin'le bağlantısı olduğu düşünülen Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olan Amanullah Atta Muhammet'in ismine rastlanıldı. Ardında Logan havaalanı otoparkında terk edilmiş beyaz bir araçta Atta'nın bıraktığı Arapça uçak kullanım kitapçıklarına rastlandı. FBI uzmanları, otomobilin yanında buldukları bir sigara izmaritini DNA testi yapmak için aldı. DNA testi sonucunda Atta'nın yanındakilerle ilgili bir bilgiye ulaşılması bekleniyor.

ÖDEMELER TEK KREDİ KARTINDAN
Öğle saatlerinde özel polis birliği olan SWAT'lar Atta'nın kaldığı Westin Copley Hotel'i bastı. Kurşun geçirmez yelek giyen, ellerinde makineli tüfekler bulunan SWATlar, tüm oteli fiber-optik cihazlarla santim santim aradı. Atta'nın da 4 gece önce havaalanındaki bir barda hesap yüzünden olay çıkarttığı belirlendi. Bardaki kavgayı gören bir kişi, İngiliz Times gazetesine, "Bir kişiyle oturuyordu. Hesaba itiraz etti. Sonra 'American Airlines pilotuyum. Ödeyeceğim' dedi" diye konuştu. Tüm ödemeler, Atta'ya ait tek bir kredi kartından yapılmıştı. 5 kişi sorgu altına alındı. Ancak daha sonra serbest bırakıldı. FBI, bir ihbar üzerine Boston'a gelen bir yolcu trenini durdurdu. Yeşil bir sarık takan Hintli, sorgu sonrası serbest bırakıldı. Otel odasında kredi kartı silipleri bulundu. FBI, Atta ve arkadaşlarının Florida'daki Hoffman Aviation adlı bir uçuş firmasında eğitim gördüklerini tespit etti. Peki neden Hoffman? Çünkü yılda 800 kişiye uçuş eğitimi veren bu kurs diğerlerine oranla çok ucuzdu.

FLORİDA'DA UÇUŞ EĞİTİMİ ALDILAR
FBI'ın bir sonraki durağı Atta'nın eğitim gördüğü Florida'daki uçuş merkezi oldu. Coral Springs bölgesindeki merkezi basan FBI, tek tek bütün evrakları kontrol etti. Atta'nın geçtiğimiz Temmuz ayından Kasım'a kadar küçük uçaklar hakkında eğitim aldığı, bunun için 10 bin dolar ödediği belirlendi. FBI ajanları, daha sonra terörist yetiştirmekle suçlanan birçok uçuş kursuna daha giderek incelemelerde bulundu. Atta'nın Florida'daki evi ve evin bulunduğu sokaktaki 8 apartman didik didik arandı. 10 kişi sorgulandı. FBI, soruşturmayla ilgili en can alıcı delili, Vero Beach bölgesinde yaşayan Suudi Arap bir pilotun evinde bulundu. Pilot, bir teröriste küçük uçaklarla uçmayı öğrettiğini itiraf ederken, FBI adı Adnan Bukhari olan pilotun mutfak masasının üzerinde "çok tehlikeli materyaller" buldu. Ancak FBI, bu materyallerin ne olduğunu açıklamadı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır