|
|
|
Krizi atlatıyoruz
Devlet Bakanı Kemal Derviş, panik havasının ortadan kalktığını ve ihracatın arttığını belirterek, "Birçok açıdan krizi atlattık" dedi
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, birçok açıdan krizin atlatıldığını söyledi. "Çok rahat değiliz, ancak krizde de değiliz" diyen Derviş, Mart, Nisan aylarındaki havanın değiştiğini belirtti. Aşırı dalgalanan kurun yarattığı sıkıntıların farkında olduğunu söyleyen Kemal Derviş, "Ben de dalgalı kur taraftarı değilim. Ancak şu anda bu sistemi bırakmamız mümkün değil" diye konuştu. Dün Ankara Ticaret Odası'na yaptığı ziyaret sonrasında Başkan Sinan Aygün ile bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Derviş, ekonomik gelişmeler ve döviz piyasası hakkında bilgi verdi.
ÇOK İŞ VAR
"İhracata, turizme dayalı bir büyümeyi yakalamak üzereyiz" diyen Derviş, panik havasının ortadan kalktığını belirtti. Derviş şöyle konuştu:
"Türkiye birçok açıdan krizi atlattı. 'İç borç dönecek mi' diye korku vardı. Bal gibi de döndü. Önümüzü görüyoruz. Krizden çıktık diyebilirim. Ancak 'Türkiye uzun süreli sağlıklı büyüme dönemine girdi' denemez. Önümüzde halledilmesi gereken çok önemli sorunlar var. Örneğin sanayide dönüşüm yapmamız gerekiyor. 10 yıl önce üretilen mallar demode oldu. Belki bunları daha ucuza üretenler geldi. Uzun vadeli hesaplar yaparak bunları düzeltmemiz gerekli."
BEN DE SEVMİYORUM
3-5 yıl içinde enflasyonu yenip lirayı euroya eşitleme konusunda isteği olduğunu anlatan Derviş, "Ama bugünkü ekonomik durumda dövizde bir seviyeyi savunma durumunda değiliz. Bir daha günde 7 milyar doların gittiği Şubat gibi bir tecrübeyi yaşayamayız. 'Kuru şurada tutacağız' dediğimizde ve piyasalar güvenmezse, talep gelirse ne olur!" dedi. Kurun 1.3 ile 1.4 milyon lira arasında bir yerde oturmasının reel sektörün işini kolaylaştıracağını kaydeden Derviş, "Bugün ithalat çok pahalı, kur dengesi ihracatta da rekabet gücümüzü artırıyor. Dolayısıyla yüksek kurun reel sektöre yarayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Derviş, Asya krizinden sonra pek çok ülke para biriminin değer kaybettiğini ve 1998 yılında Türkiye'ye oranla ülkelerin rekabet gücünü kazandıklarını hatırlattı. Ağustos ayında ihracatın yüzde 21 oranında arttığını belirten Derviş, "Dünyada başka hiç bir ülkede ihracat bu kadar artmamıştır" dedi.
Derviş, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün, "2002 yılında ek vergi var mı" sorusuna karşılık da "2002 yılında vergide oran olarak bazı zorluklar yaşanabilir. Gerçekten verginin yüksek olduğu alanlar var. Ve dar bir kesimden alınıyor. Bunun tabana yayılması lazım" yanıtını verdi.
HATA YAPAN BANKACIYLA HIRSIZ BANKACIYI AYIRMALIYIZ
Devlet Bakanı Kemal Derviş, adalet sisteminin yanlış karar veren ile hırsız bankacıyı birbirinden ayırmakta zorluk çektiğini belirterek Türkiye'nin aşırı yasal sorunlar çekildiğini söyledi. Derviş, şöyle konuştu: "Türkiye'de hata yapan ile hırsız olan bankacıyı ayırmakta güçlük çekiyoruz. Yüz karardan beşinde yanlış yapan ile bankayı kendi çıkarları için kullananı ayırmak gerekiyor. Kamu bankaları da aşırı hata yapmaktan korkuyor. Buna aşırı korku diyebiliriz. Bir şirketin işini değil de, genel olarak yaklaşımını ortaya koymak lazım. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun bunu hemen yapması kolay değil."
'Para ekonominin aynasıdır'
Devlet Bakanı Kemal Derviş, paranın, ekonominin bir bakıma aynası olduğunu vurgularken, "Ekonomi güçlü olursa para da güçlü oluyor" dedi. 30 yıllık bir enflasyon sonuda Türk Lirası'nın bu hale geldiğini anlatan Derviş, Merkez Bankası'nın paradan 6 sıfırı atma operasyonu hazırlığı içinde olduğunu, ancak bunun enflasyon gerçekten yenildiği anda olması gerektiğini bildirdi. Derviş enflasyonun temel nedeninin olmayan kaynağı dağıtmak olduğunu, geçmişte Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası'nın büyük borçlar altına girdiklerini ve bu borcun çığ gibi büyüdüğünü anımsattı.
|
|
|
|