kapat
01.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Grafiğin ustası Hulusi yaşıyor


Türkiye'ye grafik sanatını getiren İhap Hulusi'nin saatinden şapkasına, divitlerinden eskizlerine tüm şahsi eşyalarını, Ender Merter adında bir koleksiyoner topladı. Hulusi'ye, manevi çocuğu gibi sahip çıkan Merter, koleksiyonu halka açmak istiyor
Bundan yıllar önce, 1925'te Türkiye'ye ilk kez grafik sanatını getiren İhap Hulusi acaba yeteri kadar değer gördü mü? 88 yaşında hayata veda ederken parası pulu olmayan ve kimseden de yardım görmeyen İhap Hulusi, şüphesiz yıllar önce sadece birkaç saat gördüğü Ender Merter'in bu kadar vefalı çıkacağını bilemezdi. Hulusi'nin çocuğu olmamıştı ve çocuklardan da pek hazetmezdi, fakat Merter'in oğluymuş gibi çalışıp didindiğini bilseydi belki de düşünceleri değişecekti.

SAHAFTAKİ KARŞILAŞMA
Hikaye şöyle başlıyor: Koleksiyoner ve reklam ajansı sahibi Ender Merter, henüz Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi olduğu yıllarda, 1982'de Hulusi'nin Kınalıada'daki evine gitmiş ve kendisiyle tanışmıştı. İşin doğrusu bunu nedenini bilmeden yapmıştı. Sadece Akademi'de ismini sıkça duyduğu bu ustayı görmek istemişti. O günü izleyen 11 yıl boyunca Merter, İhap Hulusi'yi hiç düşünmedi. Ta ki 1993 yılında Çukurcuma'daki sahaflardan birine gidene kadar... Aileden gelen antika merakıyla Ender Merter, sık sık sahaflara, eskicilere gidiyordu. Hoş, bu merakı hâlâ sürüyor.

Dönelim 1993 yılına. Sahafın sahibi, kendisine İhap Hulusi'nin bütün çalışmalarının, şahsi eşyalarının kendisinde bulunduğunu, bunları ayrı ayrı kişilere vermek istemediğini, Ender Bey'e de hepsini alıp alamayacağını sordu. Merter 10 gün düşündükten sonra İhap Hulusi'den geriye kalan her şeyi, kısacası tüm mirasını satın almayı kabul etti.

O günden sonra İhap Hulusi onun
tutkusu haline geldi. İlk iş olarak Feriköy'deki harap mezarını bulup yeniden yaptırdı, daha sonra Hulusi'nin 100. yılı anısına bazı reklam çalışmaları başlattı. Örneğin zamanında Tekel'in afişlerini yapan Hulusi'nin adını taşıyan özel bir sigara çıkartıldı. Reklamcılar Derneği adına sertifika hazırladı, 'Müselleşten Üçgene' isimli bir kitap hazırlandı, imzasını ve adını taşıyan bardaklar, tişörtler yapıldı.

MÜZELİK ESERLER
Şu an İhap Hulusi'nin tüm çizimleri, eskizleri, Atatürk'ün kendisine hediye etmiş olduğu saati, (ki bu saati Ender Merter uzunca bir süre kullanmış) çizim yaptığı divitleri, fötr şapkaları, mantosu, elbiseleri, gözlüğü Ender Merter'de bulunuyor. Hani gözü gibi bakıyor derler ya, Merter gerçekten de her bir objeye ayrı bir özen gösteriyor.

Neden böyle bir işe kalkıştığını sorduğumuzda ise "Bilmiyorum, galiba kendimi onunla çok özdeşleştirdim" diyor. Belli ki bunu bir yandan da çok önem verdiği resim sanatı adına yapıyor. Ancak Ender Merter, koleksiyonun kendisinde yeteri kadar iyi değerlendirilemediğini söylüyor. Onun isteği, halkın da bu eserleri görebilmesini sağlamak. Bu yüzden bir müze kurmak ya da varolan bir müzeye eserleri vermek gibi düşünceleri var. Anlayacağınız Hulusi onun peşini bırakmıyor, fakat onun da Hulusi'nin peşini bıraktığı söylenemez.

Portre: İhap Hulusi
28 Kasım 1898'de Kahire'de doğdu. 1917'de Almanya'da yaşayan bir ressamdan posta yoluyla resim dersleri aldı. 1920'de resim öğrenimi görmek üzere Almanya'ya gitti. 1925'de Almanya'dan Türkiye'ye döndü. 1927'de ilk siparişi İzmir'den İnci Diş Macunları'nın reklam afişiydi. Bundan sonra pek çok reklamın afişlerini yaptı. 1930'da Kulüp Rakısı etiketini yarattı. 1948'de Viyana Uluslararası Afiş Sergisi'nde 'Bursa ve İzmir' adlı afişleriyle derece aldı. İsmini yurt dışında da duyurdu. Bayer'in afiş ve etiketleri, Mısır'ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve Şehir Hatlarına ait afiş ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haig'in, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca'sının afiş ve logolarını yaptı. 27 Mart 1986'da İstanbul'da öldü.

Aslı E. PERKER

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır