kapat
02.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

871 genel müdürün niçin uykusu kaçıyor?

Türkiye'de dahil tüm dünyada 871 genel müdüre telefonla ulaşılarak yapılan bir araştırmanın ilginç sonuçları elime geçti. Genel müdürlere sorulmuş. "Gece gözünüze uyku girmemesine yol açan dört faktörden en önemlisini söyler misiniz" diye. Her üç yöneticiden biri, "Dünya ekonomisinin istikrarsızlığı" cevabını vermiş. Yüzde 15'i kendi ülkelerinde elektronik ticaret alanındaki hızlı gelişmeleri, yüzde 12'si borsaların oynaklığını sebep göstermiş.

Yüzde 8'inin cevabı ise çok ilginç. Önceden planlanmış olan bir tatile çıkamama olasılığı. Anlaşılan işlerin yoğunlundan çoğu zaman yapılan tatil programları hep bir başka bahara ertelendiğinden yöneticiler için geceleri uyku tutmayacak kadar önemli olabiliyor.

Araştırmaya konu olan genel müdürlerin yaş ortalamaları hakkında bir bilgi verilmemiş ancak, iş dünyasının eski kuşak temsilcileriyle yaptığım görüşmelerden biliyorum ki, onlar tatil yapmayı pek sevmezler. Hep çalışırlar. Örneğin işadamı Üzeyir Garih de çalışmayı ömrü boyunca tatile tercih etmemiş miydi? Yeni kuşak öyle değil. Gençler hem yüksek performans gösterip, verimli çalışmayı hem de gerektiği kadar tatil yapıp, dinlenmeyi kaliteli bir yaşamın ön şartı sayıyor.

Bir sonuç daha dikkatimi çekiyor. Araştırmaya katılan her 10 genel müdürden biri interneti hiç kullanmadığını itiraf etmiş. Tabii bu arada yatırımcılarla iletişim açısından en sık kullanılan internet aracı sorulduğunda, yöneticilerin yüzde 62'si elektronik posta cevabını vermiş.

PriceWaterhouseCoopers
Araştırmayı PriceWaterhouseCoopers yapmış. "Küresel Ölçekte Şirket Genel Müdürleri Araştırması 2000" adını taşıyan çalışmada Asya, Avrupa, Latin ve Kuzey Amerika ile Meksika'daki genel müdürlere telefonla ulaşılmış. Araştırmayla ortaya çıkıyor ki, dünyanın neresinde olursa olsun, genel müdürlerin yüzde 86'sı gibi büyük bir bölümü sermaye piyasalarında bir yükseliş bekliyorlarmış. 2000 yılında belli ki kimse sermaye piyasalarında daha sonra gelecek olan büyük düşüşü öngörememiş. Ne de olsa teknoloji şirketlerinin hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq tarihi zirvesini 5048 puanla Mart 2000'de yapmıştı. Oysa bugün Nasdaq endeksi 2000 seviyelerinde sürünüyor.

İyimserlik had safhada
Araştırmaya katılanların yarısı sermaye piyasalarında en güçlü yükselişin yaşanacağı bölge olarak da Asya'yı öngörmüş. Yüzde 23'ü ise en ciddi yükselişin Kuzey Amerika ve Meksika'da meydana geleceği konusunda ciddi tahminlerde bulunmuş. Orta ve Güney Amerika piyasalarında büyük yükseliş yaşanacağını ise araştırmaya katılanların sadece yüzde 6'sı tahmin etmiş. İyimserlik had safhada yani.

10 genel müdürden 9'unun önümüzdeki 3 yıl boyunca şirketlerininin büyüme olasılıkları konusunda iyimser olduğu da araştırmayla ortaya çıkmış. Genel müdürlerden yarıdan fazlası, gelişmiş dünya ile üçüncü dünya ülkeleri arasındaki dijital uçurumun elektronik ticaretin etkisiyle artacağı yolunda kaygılarını da dile getirmiş. Ancak deneklerden yüzde 44'ü, elektronik ticaretin ya bir etki yaratmayacağını, ya da ülkeler arasındaki farkı azaltacağını düşünmüş.

Dijital uçurum konusu
Borsa konusunda bir diğer ilginç nokta da şöyle: Görüşme yapılan genel müdürlerin yarısı kadar yüksek bir bölümü, internet yoluyla yapılan yatırımların ya borsaların oynaklığı konusunda hiçbir etkisinin olmadığını ya da beklenenin tersine oynaklığı azalttığını düşünüyor. İnternet aracılılığıyla yapılan yatırımın hisse senedi fiyatlarının oynaklığını arttırdığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 32.

Hemen belirtelim. 871 genel müdürden yüzde 56'sı şu anda başında bulunduğu şirkette 5 yıl ya da daha kısa süre çalışmış. Yüzde 55'i ise uluslararası bir görevle kendi ülkesinin dışında bir yıldan daha uzun bir süre bulunmamış.

Bu araştırma ortaya çıkarıyor ki, dünya genelinde dev şirketleri de orta boy şirketleri de yönetenler 21'inci yüzyıla çok iyimser girmiş. Ancak 2001 yılı bu iyimserliği büyük ölçüde yok etmiş. Aralarında Türkiye ve Arjantin'in de bulunduğu gelişmekte olan piyasaları alt üst eden krizler yöneticilere uzun süredir uykusuz uzun geceler geçirtiyor.

www.superbahis.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır